PC met MSI moederbord start niet op foutcode B4

Bij het opstarten van een PC met een MSI moederbord verschijnen er bij het opstarten allerlei codes in de hoek rechtsonder. Die codes doorlopen het initialiseren en opstarten van de hardware in de computer. Na een beetje opzoekingswerk vind je dat de foutcode B4 in principe wil zeggen dat er een probleem is met een of ander USB apparaat. Helaas geven die foutcodes niet altijd exact aan wat het probleem is. Dit was ook het geval op de volgende PC:

  • MSI B75A-G43
  • Intel I7-3770
  • 16GB ram
  • Sandisk 128GB SSD
MSI B7A-G45 foutcode B4
Bij het opstarten geeft dit MSI moederbord de foutcode B4 aan.

Bij het opstarten blijft het scherm gewoon zwart. Enkel de foutcode B4 in de hoek rechtsonder is zichtbaar. Zelfs na minuten lang wachten start de PC niet op. Volgens de foutcode zou er een probleem zijn met het USB toetsenbord of de USB muis. We hebben dit in het verleden al wel eens meegemaakt dat een USB muis een PC deed vastlopen maar we hebben dit nog nooit meegemaakt met een standaard optische muis.

Als we de SSD in de PC afkoppelen blijkt de PC wel te initialiseren. Natuurlijk geeft hij dan aan dat er geen “boot device” is maar dat is normaal. Je zou dan denken dat die SSD defect zou zijn maar dat was niet het geval. Als we de SATA kabel vervangen blijkt de PC geen enkel probleem meer te hebben. Windows start met de nieuwe SATA kabel perfect op van de SSD.

SATA kabel veroorzaakt foutcode B4
Dit hadden we niet verwacht. Na het vervangen van de SATA kabel naar de SSD zijn alle problemen opgelost.

We zien in veel PC’s dat de kabels perfect weggewerkt worden. Dit ziet er veel netter uit en bovendien is de airflow door de kast beter met weggewerkte kabels. Maar let wel op! SATA kabels zijn best wel gevoelig. Plooi ze zo min mogelijk. Alhoewel de kabels er aan de buitenkant perfect kunnen uitzien kunnen ze van binnen wel beschadigd geraken wanneer ze te hard geplooid worden. Mogelijke gevolgen zijn dan:

  • traag opstarten
  • harde schijf niet herkennnen
  • niet initialiseren van het moederbord

In veel handleidingen die we bij de moederborden vinden wordt er tegenwoordig ook gewaarschuwd van de kabels niet te hard te plooien.

Update:

Alhoewel de problemen initieel opgelost bleken te zijn begon de PC na een paar dagen opnieuw vervelend te doen. Bij het opstarten van Windows 8  startte deze voortdurend een harde schijf test. Deze test kwam altijd tot stilstand op 40%. Als we vervolgens probeerden van Windows 8 opnieuw op de SSD te installeren liep de installatie steeds vast. Na verschillende pogingen vervingen we de SSD door een nieuwe. Daarna hadden we geen problemen meer. We dachten dat een SSD bijna niet stuk kon gaan. Blijkbaar dus toch wel!

scanning and repairing drive
Windows 8 probeert de SSD te herstellen. Het herstel blijft hangen op 40%.
Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie