PC start niet: PC speaker beep code

De interne PC speaker wordt niet altijd aangesloten. Toch heeft deze een belangrijke functie. Wanneer de PC niet meer op start geeft deze immers vaak een duidelijk signaal. Met dit signaal geeft de BIOS aan dat er een probleem is met een bepaald onderdeel van de PC. Als je PC niet meer start en er geen beeps te horen zijn controleer je dus best of de PC speaker wel aanwezig is. Op sommige moederborden is de interne PC speaker geïntegreerd, op andere moet hij aangesloten worden.

PC speaker aansluiting
Links geïntegreerde interne PC speaker.
Rechts losse interne PC speaker om aan te sluiten.

In ons geval horen we een duidelijke lange beep gevolgd door 2 korte beeps. Vaak twijfelt men en stelt men de vraag of een beep nu kort of lang is. In onderstaande video kan je zelf oordelen.

[jwplayer mediaid=”1957″]

Op internet vind je websites met tabellen die aangeven wat de betekenis is van elke beep code. Staar je daar zeker niet op blind. In praktijk blijkt dit niet altijd te kloppen. Ga dus nooit naar de winkel om nieuwe hardware te kopen zonder eerst grondig te testen wat het probleem nu juist is. Als je wat reserve onderdelen in huis hebt kan je gemakkelijk achterhalen wat het probleem is. Het ramgeheugen en de videokaart zijn vaak de oorzaak.

In ons geval is het ramgeheugen defect. Nadat we het ram geheugen varvangen start de PC opnieuw normaal op.

defect ram geheugen
De PC start opnieuw op nadat we het ram geheugen vervangen.

Soms start een PC niet op. Geen beeld, geen beep code… De interne PC speaker is aangesloten maar geeft geen signaal. Ga in dit geval als volgt te werk. Koppel alle hardware af die je niet nodig hebt om de PC te laten starten. Maak dus de harde schijf en de optische drives los. Verwijder de USB aansluitingen naar het front paneel. Laat 1 latje geheugen zitten en verwijder de anderen. Probeer nu opnieuw de PC op te starten. Geeft hij wel beeld sluit dan alles 1 voor 1 opnieuw aan en probeer steeds opnieuw te starten. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *