Printer spooler werkt niet meer

De print spooler is de buffer waarin alle printopdrachten opgeslagen worden in afwachting van het uitvoeren van de printopdrachten. Een print spooler wordt gebruikt omdat een printer meestal veel langzamer is dan de computer die de opdracht geeft. Door de printopdracht te bufferen en vervolgens op de achtergrond uit te voeren komt de computer onmiddellijk weer vrij voor het uitvoeren van andere taken. Mogelijke problemen met de print spooler kunnen als gevolg hebben dat de printopdrachten niet meer uitgevoerd worden. Ze komen dan vast te zitten in de buffer of je krijgt de typische foutmelding “printer spooler werkt niet meer” bij het printen van documenten.

Printen lukt niet, de document zitten vast in de wachtrij

Zoals reeds vermeld worden alle printopdrachten in de printer spooler geplaatst. De printer spooler is een wachtrij voor de printopdrachten. De opdrachten die het eerst in de wachtrij terecht komen moeten ook het eerst uitgevoerd worden. Als de eerste printopdracht in de wachtrij om een of andere reden niet kan uitgevoerd worden komen alle printopdrachten vast te zitten. De enige oplossing in dat geval is de printopdracht die vast zit te verwijderen. Dit kan je door de wachtrij te openen. De wachtrij open je door te dubbelklikken op het printer symbooltje onderaan rechts of via het icoontje “apparaten en printers” in het configuratiescherm van Windows.

de printopdrachten wachtrij of printer spooler openen
De wachtrij met printopdrachten kan je op 2 manieren openen.

Een printopdracht kan je verwijderen door er met de rechterkant van de muis op te klikken en vervolgens annuleren te kiezen. Lukt dit niet schakel dan de printer even uit of herstart de pc.

een afdruktaak in de printer spooler annuleren
Als de bovenste printopdracht om een of andere reden niet uitgevoerd kan worden komen alle andere printopdrachten vast te zitten. Verwijderen is dan de enige oplossing.

Printer spooler werkt niet meer

Deze fout treedt op wanneer de print spooler service niet meer functioneert of niet actief is. De print spooler service kan net zoals alle andere services in Windows in of uitgeschakeld worden. Controleer dus in de eerste plaats dat de service actief is. Dit kan via het icoontje services dat je terugvindt onder systeembeheer in het configuratiescherm.

print spooler service controleren
De instellingen van de printer spool service controleren.

Door te dubbelklikken op de print spooler service kan je onmiddellijk controleren of de service wordt uitgevoerd. Als dat niet zo is kan je de service starten. De print spooler service staat normaal ingesteld zodat deze automatisch start bij het opstarten van Windows. Als je de service om een of andere reden niet kan inschakelen controleer je de services waarvan de print spooler service afhankelijk is via het tabblad afhankelijkheden.

de printer spooler service moet automatisch starten
De printer spool service. De afbeelding toont de standaard instellingen voor deze service.

2 thoughts on “Printer spooler werkt niet meer

 1. Beste,
  Als ik klik op printer spooler (om te activeren)dan krijg ik na een klein stukje de melding:fout 0x800706b9:

  Hoe kan ik het oud corrupt printer spooler systeembestand door een nieuw, werkend printer spooler systeembestand vervangen,en hoe gaat dit stapsgewijs in zijn werk? Mijn besturingssysteem is Windows 8.1(64 bit) Mijn printer is een Epson Sx235W.

  1. De printer spooler is een bestand in de map
   C:\Windows\system32\spool\PRINTERS
   enkel en alleen als je de printer spooler service gestopt hebt kan je dit bestand wissen. Opgelet de map printers niet wissen. Enkel de inhoud van de map. Als je daarna de printer spooler service opnieuw start wordt er bij de volgende printopdracht automatisch een nieuw printer spooler bestand aangemaakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.