Printer wifi werkt niet

Draadloos printen of printen via wifi lijkt handig en eenvoudig, en dat zou het ook moeten zijn. Helaas zijn er vaak problemen bij het maken van de verbinding, wat tot veel frustratie kan leiden. Deze gids biedt een algemene handleiding voor het installeren en oplossen van alle problemen. Volg en lees onderstaande stappen zorgvuldig.

Bepaal of de printer een gewone wifi-printer is of dat het een wifi-direct printer betreft.

Dit is belangrijk omdat de manier van verbinden totaal verschillend is. Bij een gewone wifi-printer maakt de printer verbinding met de wifi van je router, terwijl bij wifi-direct de printer verbinding maakt met de wifi van je computer/tablet. Het wordt nog ingewikkelder omdat sommige printers op beide manieren verbinding kunnen maken. Hieronder staat een tabel die het verschil nog eens benadrukt.

AspectGewone wifi-printerWifi-direct printer
VerbindingsmethodeMaakt verbinding met wifi-netwerk van routerMaakt directe verbinding met apparaat
Vereist wifi-netwerkJaNee
Vereist wifi-routerJaNee
InstellingenKan vereisen dat de printer wordt toegevoegd aan het wifi-netwerk via routerinstellingenVereist doorgaans eenvoudige detectie en verbindingsstappen op apparaatniveau
Toegang tot printerVia het gedeelde wifi-netwerkDirecte verbinding tussen apparaat en printer
InstallatiegemakKan wat configuratie vereisen via routerinstellingenVereist doorgaans eenvoudige verbindingsstappen op apparaatniveau
FlexibiliteitAfhankelijk van beschikbaarheid van wifi-netwerkKan worden gebruikt zonder wifi-netwerk

Het verbinden met een wifi-direct printer is eenvoudig. Zorg ervoor dat de printer is ingeschakeld en dat de wifi van de printer is ingeschakeld. Dit kun je vaak zien via het controlepaneel van de printer. Vervolgens zie je de printer gewoon in de lijst van beschikbare draadloze netwerken op je computer/laptop of mobiele telefoon. Klik erop en maak verbinding. Er wordt een pincode gevraagd die je kunt vinden in de handleiding of op de achterkant van de printer. Voer deze code in en je bent verbonden.

Wifi-direct verbinding
Windows vindt wifi-direct printer automatisch

Bij een gewone wifi-printer moet je de printer verbinden met de wifi van de router. Dit gaat meestal als volgt: Druk op de wifi-knop van de printer. Vaak begint er dan een lampje te branden. Dit betekent dat de printer wacht totdat jij op de WPS-knop van de router drukt. Zodra je op de WPS-knop drukt, wordt de verbinding gemaakt.

Controlepaneel wifi printer
Controlepaneel wifi printer

De verbinding is gemaakt, wat nu?

In het geval van een wifi-direct printer kun je vaak meteen beginnen met printen. Het besturingssysteem installeert vaak automatisch de benodigde drivers. Als je echter nog steeds niet kunt printen nadat je verbinding hebt gemaakt met wifi-direct, moet je mogelijk de drivers installeren. Op een mobiele telefoon of laptop moet je mogelijk een app installeren. Probeer echter altijd eerst gewoon te printen voordat je extra software installeert.

Bij een gewone wifi-printer kun je Windows laten zoeken naar beschikbare printers. Als je geluk hebt, vindt Windows de printer en worden de drivers automatisch geïnstalleerd. Als Windows de printer niet vindt, is opnieuw installeren van de software de enige oplossing. Op een mobiele telefoon of tablet moet je bijna altijd de software installeren.

Vaak voorkomende problemen en oplossingen:

 1. De printer kan geen verbinding maken:
  • Een wifi-printer kan overal in huis worden geplaatst, maar moet nog steeds binnen bereik staan. Als het niet lukt om verbinding te maken, plaats de printer dan dichter bij de router of computer en probeer opnieuw.
  • Hoe extremer een wifi-netwerk beveiligd is, hoe groter de kans dat een wifi-printer geen verbinding kan maken. We willen daarmee niet zeggen dat je je netwerk niet mag beveiligen, maar in geval van onoplosbare problemen kan het misschien interessant zijn om even te testen met minder extreme beveiligingsmaatregelen.
  • Hoewel het niet vaak voorkomt, kan geïnstalleerde beveiligingssoftware een probleem zijn en de communicatie met de printer verstoren. In geval van problemen kun je overwegen deze tijdelijk uit te schakelen.
 2. De printer verliest voortdurend verbinding:
  • Plaats de printer dichter bij de router en de computer en evalueer of het beter is. Gebruik je netwerk statische IP-adressen, overweeg dan het gebruik van dynamische IP-adressen. Op die manier zal de router automatisch IP-adressen toewijzen en vermijd je conflicten.
 3. De printer blokkeert of drukt lege pagina’s af:
  • Wifi-printers hebben dezelfde problemen als gewone printers. Controleer de inktniveaus en zorg dat de papiertoevoer niet geblokkeerd is.
Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

1 gedachte over “Printer wifi werkt niet”

 1. Geweldig! Stond op punten van mijn draadloze printer door de venster te gooien. Ik had hem van pure ellende al met kabel aangesloten. Waarom maken ze dat toch allemaal zo moeilijk. Voor ons die niet opgegroeid zijn met al die technologie is dit veel te ingewikkeld . Door dit te lezen ben ik toch nog eens beginnen proberen en raar maar waar nu werkt dat ding zoals het moet. Vingers gekruist dat hij het morgen nog doet.

  Beantwoorden

Plaats een reactie