Probleem: videokaart wordt niet optimaal gebruikt

Een probleem dat wel vaker voorkomt. Tijdens het spelen van een spel wordt de videokaart niet optimaal gebruikt. De frame rate gaat omlaag en als je met taakbeheer kijkt naar de prestaties van de GPU zie je dat deze amper of weinig gebruikt wordt. Waarom is de belasting van de videokaart zo laag terwijl de frame rate om te huilen is? Voor al diegene die een krachtige grafische kaart hebben en toch last hebben van een slechte of lage frame rate is dit artikel mogelijk de oplossing!

Een overzicht van alle mogelijke oorzaken van een niet optimaal gebruik van de videokaart.

1. “Bottleneck”

In een computer is het niet alleen de videokaart die ervoor moet zorgen dat de frame rate van een spel optimaal is. De CPU, het ramgeheugen en de harde schijf zijn net zo belangrijk. Als je een zeer krachtige videokaart combineert met andere “trage” onderdelen dan heb je een “bottleneck”. Vergelijk het met een lange rechte weg met een wegversperring. De wegversperring is de “bottleneck”. In het geval van een “bottleneck’ zit de videokaart continu te wachten op de rest van het systeem.

2. Driver probleem

De driver van een videokaart bepaalt hoe de videokaart gebruikt wordt. Uitermate belangrijk natuurlijk. Controleer altijd dat je de laatste nieuwe drivers gebruikt, maar let op! Soms is het namelijk zo dat de frame rate beter is met een vorige versie van een driver. Gelukkig is het meestal zo dat de nieuwste driver het beste presteerd. Bij het verwijderen van een driver gebruik je best ook een “uninstaller” van Nvidia of AMD zodat alles perfect gede-installeerd wordt.

3. Te warm lopen

Een belangrijk onderdeel van de videokaart is de VRM. De Voltage Regulator Module zorgt voor de stroomvoorziening van de verschillende onderdelen van de videokaart. Hiervoor gebruikt de VRM MOSFET’s die behoorlijk warm kunnen worden. Als ze echter te warm worden kunnen ze niet voldoende stroom meer voorzien. Gelukkig is de videokaart beschermt tegen overhitting en wordt alles vertraagd om de temperatuur weer omlaag te krijgen. Het gevolg is natuurlijk een veel lagere frame rate. Dit kan tijdelijk zijn of permanent als de temperatuur niet zakt.

4. De oorzaak het spel zelf?

Raar maar waar. Sommige spelletjes zijn niet geoptimaliseerd voor het gebruik van de GPU. Ze gebruiken vooral de CPU. Je kan dit niet oplossen. Tenzij dan de processor upgraden. Je kan alleen maar hopen dat de ontwikkelaars van het spel een patch uitbrengen om dit op te lossen….

5. De voeding van de PC te zwak?

Als de voeding van de PC te zwak is kan je allerlei problemen hebben. In het beste geval valt de PC gewoon uit of herstart hij dan weet je het meteen. Maar soms is het enige gevolg het enorm slecht presteren van de videokaart. Bij een voeding is het belangrijk te kijken naar de stroom die de voeding kan leveren op de 6/8 pin PCIe connector. Vaak kijkt men alleen naar het totale vermogen van de voeding. Dit is ook belangrijk, maar voor de videokaart is de maximum stroom op de 6/8 pin PCIe connector veel belangrijker. Lees meer over de voeding hier De PSU (Power Supply Unit) – Decomputer.be

6. Hybride systemen

Opgelet wanneer je computer meerdere videokaarten heeft. Vooral bij laptops komt dit vaak voor. Het is bij het spelen van een spel de bedoeling dat het systeem overschakelt van de geïntegreerde videokaart naar de krachtige Nvidia of AMD grafische kaart. Soms gebeurt dit echter niet met alle gevolgen van dien. Controleer de instellingen in het Nvidia/ AMD-configuratiescherm. Je kan perfect instellen wanneer en voor welk spel overgeschakeld moet worden.

Nvidia configuratiescherm
In het Nvida configuratiescherm kan je kiezen wanneer de krachtige grafische kaart moet gebruikt worden en wanneer niet.
Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie