Probleem: Windows 8 herkent nieuwe aangesloten harde schijf niet

Je PC upgraden met een extra schijf zou eigenlijk niet moeilijk mogen zijn. Als de harde schijf nieuw is ga je na het aansluiten naar computerbeheer. Vervolgens initialiseer je de harde schijf. Daarna kan je ze formatteren. Als op de PC Windows 8 geïnstalleerd staat word de schijf soms niet herkent. Als je computerbeheer opent is er geen schijf zichtbaar en ook in het apparaatbeheer is er geen extra harde schijf zichtbaar. We hebben dit probleem op een nieuw geïnstalleerde Windows 8 PC. Als we de oude schijf van de vorige computer willen aansluiten nadat Windows 8 geïnstalleerd is wordt deze niet herkend door Windows 8.

computerbeheer
Normaal kan je een nieuwe harde schijf in computerbeheer klaar maken voor gebruik.

Dit probleem wordt eigenlijk veroorzaak door het snel opstarten van Windows 8. Windows 8 negeert de nieuwe aangesloten harde schijf in de veronderstelling dat de BIOS ongewijzigd is.

Om dit op te lossen doe je het volgende. Open de BIOS en controleer of de harde schijf gedetecteerd wordt door de BIOS. Als de harde schijf niet gedetecteerd wordt door de BIOS dan controleer je de aansluitingen van de harde schijf. De aansluitingen controleren doe je natuurlijk met de stroomkabel van de PC. Zorg er ook voor dat je statisch ontladen bent door bijvoorbeeld de buizen van de centrale verwarming aan te raken. Bij een laptop verwijder je altijd de batterij.

Als de harde schijf wel gedetecteerd wordt door de BIOS maar niet door Windows 8 dan breng je een wijziging aan in de BIOS. Bij voorkeur een wijziging die te maken heeft met de nieuwe aangesloten harde schijf. Je kan bijvoorbeeld de instelling van ‘hot pluggable” wijzigen van “disabled” naar “enabled”. Vervolgens save je de BIOS en start je Windows 8 opnieuw op. Windows 8 zal de harde schijf nu wel herkennen. Vergeet niet de harde schijf te initialiseren en te formatteren als het een nieuwe harde schijf is. Als op de harde schijf reeds gegevens staan is dit niet nodig. Windows 8 zal de schijf dan automatisch toevoegen en ze is dan direct zichtbaar als je “Computer” opent. Je kan achteraf zelfs naar de BIOS gaan en de wijziging die je gemaakt had ongedaan maken. Eenmaal Windows 8 de schijf herkent heeft blijft Windows 8 ze sowieso herkennen.

hot plug setting BIOS
Nadat we de BIOS wijzigen en opslagen wordt de nieuwe schijf wel herkend.

2 gedachten over “Probleem: Windows 8 herkent nieuwe aangesloten harde schijf niet”

  1. Mijn 2de harde schijf is niet zichtbaar in Windows 10 home 64 bit, ook niet met de verkenner. Zij is wel zichtbaar in apparaatbeheer. In het bios is de 2de HDD ook zichtbaar.

    Met vriendelijk groeten
    André

    Beantwoorden

Plaats een reactie