Problemen met de inkjet printer oplossen

Als een printer niet meer print kan dit verschillende oorzaken hebben. We bekijken de meest voorkomende problemen en geven tips hoe je dit kan oplossen.

Controleer eerst de printer zelf

De meeste printers hebben een display of lampjes die aangeven of de printer een probleem heeft of niet. Controleer dit eerst. Het heeft geen zin om iets proberen af te drukken zolang de printer zelf aangeeft dat er een probleem is!

HP Officejet J5780 foutmelding
Illustratie: HP Officejet J5780 foutmelding

Is de printer aangesloten?

Domme vraag natuurlijk maar controleer het toch maar om zeker te zijn. Is de USB kabel waarmee de printer is aangesloten nog steeds aangesloten? Als je een draadloze printer gebruikt is dit natuurlijk niet van belang.

Staat de printer ingesteld als standaard printer?

De standaard printer is de printer die Windows gaat gebruiken als je niet aangeeft welke printer je wenst te gebruiken. Je kan dit gemakkelijk controleren via het icoontje “Apparaten en printers” in het configuratiescherm. Zorg dat de printer die je wenst te gebruiken als standaard ingesteld staat. Als dat niet zo is klik dan met de rechterkant van de muis op de printer en kies vervolgens “Als standaardprinter instellen”.

standaardprinter instellen
Staat de printer die je wenst te gebruiken ingesteld als standaardprinter?

Controleer dat de printer niet offline staat

Als de printer offline staat zal hij niet printen. Alle printopdrachten komen dan in de printerwachtrij te staan. De printer zal alle opdrachten in de printerwachtrij beginnen afdrukken vanaf het moment dat je de printer online zet. Controleer dat de printer niet offline staat als volgt. Klik op het icoontje “Apparaten en printers” in het configuratiescherm. Klik vervolgens met de rechterkant van de muis op de printer en kies “Afdruktaken weergeven”. In het venster dat vervolgens verschijnt open je bovenaan het menu “Printer” en controleer je dat “Printer offline gebruiken” niet aangevinkt staat.

printer online offline zetten
Als de printer “offline” staat zal hij wachten met afdrukken totdat je hem “online” zet.

Controleer de printerwachtrij (spooler)

De printer werkt volgens het “first in first out” principe. Dat wil zeggen dat de printopdrachten die het eerst gegeven zijn ook het eerst afgedrukt moeten worden. Als een printopdracht om een of andere reden vast komt te zitten blijven alle andere printopdrachten in de wachtrij zitten. Ze wachten immers hun beurt af om afgedrukt te worden. De printerwachtrij open je als volgt. Klik met de rechterkant van de muis op de printer en kies afdruktaken weergeven. Verwijder de printopdracht die vast zit. Als het niet lukt om een printopdracht te verwijderen herstart je eerst de computer.

lege printerwachtrij
Illustratie: lege printerwachtrij.

Lukt het om een of andere reden niet van de printerwachtrij (spooler) leeg te maken. Lees dan https://decomputer.be/printer-spooler-werkt-niet-meer/

De printer is niet geïnstalleerd

Als de printer niet te vinden is in “Apparaten en printers” dan is hij niet correct geïnstalleerd. Installeer de printer dan opnieuw. De software voor je printer kan je gewoon downloaden bij de fabrikant. Let goed op. Alvorens je de software kan downloaden zal je moeten aangeven welke besturingssysteem je gebruikt op je PC. Vergis je daar zeker niet in. Weet je het niet zeker controleer dit dan via het icoontje systeem in het configuratiescherm. Is de printer een oude printer en heeft de fabrikant geen drivers meer voor jouw besturingssysteem, lees dan https://decomputer.be/help-ik-vind-geen-drivers-voor-mijn-oude-printer/

Het papier loopt altijd vast

Gebruik papier zonder ezelsoren! Komt het papier nog steeds vast te zitten controleer dan dat er geen stukjes papier meer vast zitten tussen de rolletjes die het papier transporteren. Zet de printer ook eens uit en haal alle kabels eraf. Til de printer daarna voorzichtig op en draai hem eens ondersteboven. Je zou verbaast zijn wat er zoal uit een printer te voorschijn komt. Het topje van een stylo, een papiertje van een snoepje, een ring, een paperclip, …..

papier transport controleren
Controleer overal waar mogelijk of er geen voorwerp of stukje papier het transport blokkeert. Sommige printers hebben achteraan speciaal een klep die je kan verwijderen.

De printer drukt slecht af

Als de printer wel print maar de kwaliteit van de afdruk zeer slecht is controleer je in de eerste plaats of de inktpatronen niet leeg zijn. Als de printer lang niet gebruikt geweest is kan je ook eerst proberen van de spuitkanalen te reinigen. Dit kan je meestal met de software van de printer.

Nieuwsgierig naar meer? We hebben nog een artikels die u mogelijk interessant vindt!

Neem een kijkje op de frontpagina....

Door hier onderaan te reageren op het artikel steunt u ons.

Dank u wel

2 gedachten over “Problemen met de inkjet printer oplossen”

  1. Ik weet niet wat er gebeurd is maar ik kan geen behoorlijke kleurenprint meer maken. Gewoon zwart-wit (wat ik het meest gebruik) geeft nog een goed resultaat maar kleur helemaal niet, nochtans is het inktniveau in orde. Nochtans heb ik een week geleden nog een kleurenprint gemaakt zonder probleem. Ik probeerde zonet een foto uit te printen maar alleen het geel kwam er door. Ik heb alle ‘reinigingsprocedures’ doorlopen maar ook dat heeft niet geholpen. Zou het kunnen zijn dat de minder gebruikte cartridges ‘uitgedroogd’ raken?

    Kan je me helpen om dit probleem op te lossen?

    Beantwoorden
    • Inktpatronen kunnen inderdaad uitdrogen. Kan je de inktniveaus controleren? Via software of op toestel? Als reinigen niet helpt vrees ik dat je toch magenta en cyaan inktpatronen zal moeten vervangen.

      Beantwoorden

Plaats een reactie