HP Printer werkt niet? Ontdek wat te doen als je printer niet werkt!

Stel je printer werkt niet? Hoe pak je dit dan aan? Want het is niet altijd duidelijk wat het probleem is. We bespreken in dit artikel alle mogelijke oorzaken en illustreren alles met een HP printer die niet werkt als voorbeeld.

Als een printer niet meer print kan dit verschillende oorzaken hebben. We bekijken de meest voorkomende problemen en geven tips hoe je dit kan oplossen.


Controleer eerst de printer zelf


De meeste printers hebben een display of lampjes die aangeven waarom een printer niet print. Het spreekt voor zich dat dit eerst afgehandeld moet worden. Het heeft geen zin om iets proberen af te drukken zolang de printer zelf aangeeft dat er een probleem is! Hieronder zie je een typische foutmelding op een HP AIO printer/scanner.

HP printer werkt niet omdat klep open staat
Illustratie: HP Officejet J5780 foutmelding


Is de printer aangesloten?

Het lijkt een domme vraag, maar controleer het toch maar om zeker te zijn. Is de USB-kabel waarmee de printer is aangesloten nog steeds aangesloten? En werkt die USB-poort? Test dit snel met een ander USB-apparaat. Als je een draadloze printer gebruikt, lees dan

Printer wifi werkt niet – 🖥️ Decomputer.be 💻


Printer werkt niet, de verkeerde printer ingesteld als standaard printer?


De standaard printer is de printer die Windows gebruikt als je niet aangeeft welke printer je wenst te gebruiken. Je kan dit gemakkelijk controleren via het icoontje “Apparaten en printers” in het configuratiescherm. Zorg dat de printer die je wenst te gebruiken als standaard is ingesteld. Als dat niet zo is, klik dan met de rechterkant van de muis op de printer en kies vervolgens “Als standaardprinter instellen”.

standaardprinter instellen
Staat de printer die je wenst te gebruiken ingesteld als standaardprinter?


Een printer drukt niet af als hij offline staat

Als de printer offline staat, zal hij niet printen. Alle printopdrachten komen dan in de printerwachtrij te staan. De printer zal alle opdrachten in de printerwachtrij beginnen afdrukken vanaf het moment dat je de printer online zet. Controleer dat de printer niet offline staat als volgt: op de printer en kies “Afdruktaken weergeven”. In het venster dat vervolgens verschijnt open je bovenaan het menu “Printer” en controleer je dat “Printer offline gebruiken” niet aangevinkt staat.

 • Klik op het icoontje “Apparaten en printers” in het configuratiescherm.
 • In het venster dat vervolgens verschijnt, open je bovenaan het menu “Printer” en controleer je dat “Printer offline gebruiken” niet aangevinkt staat.
 • Klik met de rechterkant van de muis op de printer en kies “Afdruktaken weergeven”.
 • Probeer de printopdrachten opnieuw te starten of wis ze en probeer opnieuw af te drukken
printer online offline zetten
Als de printer “offline” staat zal hij wachten met afdrukken totdat je hem “online” zet.


De printer reageert niet, de printerwachtrij (spooler) zit vast

De printer werkt volgens het “first in, first out” principe, wat betekent dat de printopdrachten die als eerste zijn ingediend, ook als eerste worden afgedrukt. Als een printopdracht om een of andere reden vast komt te zitten, blijven alle andere printopdrachten in de wachtrij staan en wachten ze hun beurt af. Volg deze stappen om de printerwachtrij te controleren en op te lossen:

 1. Klik met de rechterkant van de muis op de printer en kies “Afdruktaken weergeven”.
 2. Verwijder de printopdracht die vastzit.

Als het niet lukt om een printopdracht te verwijderen, herstart dan eerst de computer en probeer het opnieuw.

lege printerwachtrij
Illustratie: lege printerwachtrij.

Lukt het om een of andere reden niet van de printerwachtrij (spooler) leeg te maken. Lees dan https://decomputer.be/printer-spooler-werkt-niet-meer/

De printer is niet geïnstalleerd

Als de printer niet te vinden is in “Apparaten en printers” dan is hij niet correct geïnstalleerd. Installeer de printer dan opnieuw. De software voor je printer kan je gewoon downloaden bij de fabrikant. Let goed op. Alvorens je de software kan downloaden zal je moeten aangeven welke besturingssysteem je gebruikt op je PC. Vergis je daar zeker niet in. Weet je het niet zeker controleer dit dan via het icoontje systeem in het configuratiescherm. Is de printer een oude printer en heeft de fabrikant geen drivers meer voor jouw besturingssysteem, lees dan https://decomputer.be/help-ik-vind-geen-drivers-voor-mijn-oude-printer/


Het papier loopt altijd vast

Gebruik papier zonder ezelsoren! Komt het papier nog steeds vast te zitten controleer dan dat er geen stukjes papier meer vast zitten tussen de rolletjes die het papier transporteren. Zet de printer ook eens uit en haal alle kabels eraf. Til de printer daarna voorzichtig op en draai hem eens ondersteboven. Je zou verbaast zijn wat er zoal uit een printer te voorschijn komt. Het topje van een stylo, een papiertje van een snoepje, een ring, een paperclip, …..

papier transport controleren
Controleer overal waar mogelijk of er geen voorwerp of stukje papier het transport blokkeert. Sommige printers hebben achteraan speciaal een klep die je kan verwijderen.


De printer drukt slecht af

Als de printer wel print maar de kwaliteit van de afdruk zeer slecht is controleer je in de eerste plaats of de inktpatronen niet leeg zijn. Als de printer lang niet gebruikt geweest is kan je ook eerst proberen van de spuitkanalen te reinigen. Dit kan je meestal met de software van de printer.


Printer werkt niet meer na update Windows 11

Het zou niet mogen gebeuren, maar soms werkt een printer niet meer na een Windows 11-update. Dit kan gebeuren als Windows probeert de stuurprogramma’s bij te werken. In dit geval heb je twee mogelijke oplossingen:

 1. Herstel het Vorige Stuurprogramma:
  • Open Apparaatbeheer door met de rechterkant van de muis op de Startknop te klikken en “Apparaatbeheer” te kiezen.
  • Klik met de rechterkant van de muis op je printer en kies “Eigenschappen”.
  • Ga naar het tabblad “Stuurprogramma” en klik op “Vorige stuurprogramma” om terug te keren naar de oudere versie.
 2. Gebruik Systeemherstel:
  • Als het probleem blijft bestaan, kun je Windows terugzetten naar de toestand vóór de updates met behulp van Systeemherstel. Dit kan vaak een snelle oplossing zijn voor problemen die zijn ontstaan door recente wijzigingen aan je systeem.

Door een van deze stappen te volgen, zou je printer weer moeten functioneren zoals voorheen.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

2 gedachten over “HP Printer werkt niet? Ontdek wat te doen als je printer niet werkt!”

 1. Ik weet niet wat er gebeurd is maar ik kan geen behoorlijke kleurenprint meer maken. Gewoon zwart-wit (wat ik het meest gebruik) geeft nog een goed resultaat maar kleur helemaal niet, nochtans is het inktniveau in orde. Nochtans heb ik een week geleden nog een kleurenprint gemaakt zonder probleem. Ik probeerde zonet een foto uit te printen maar alleen het geel kwam er door. Ik heb alle ‘reinigingsprocedures’ doorlopen maar ook dat heeft niet geholpen. Zou het kunnen zijn dat de minder gebruikte cartridges ‘uitgedroogd’ raken?

  Kan je me helpen om dit probleem op te lossen?

  Beantwoorden
  • Inktpatronen kunnen inderdaad uitdrogen. Kan je de inktniveaus controleren? Via software of op toestel? Als reinigen niet helpt vrees ik dat je toch magenta en cyaan inktpatronen zal moeten vervangen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Tags: