Problemen met Youtube oplossen

Dit artikel werd op 13 mei 2024 geüpdatet.

YouTube is de populairste website voor het bekijken van video’s. Helaas niet altijd zonder problemen. Soms speelt een video niet af of doet het geluid het niet. We schreven daarom deze gids voor als YouTube niet werkt zoals het hoort. Om alles overzichtelijk te houden werken we met paragrafen klik hieronder op de paragraaf die voor jou van toepassing is:

Een video speelt niet af

Als je merkt dat één specifieke video niet wil afspelen, is dit vaak gerelateerd aan problemen met het cachegeheugen van je browser. De browser probeert video’s te laden vanuit het cachegeheugen, maar als de betreffende video daar niet correct is opgeslagen, zal deze mogelijk niet of slechts gedeeltelijk afspelen. Gelukkig is de oplossing in dit geval vrij logisch. Wis het cachegeheugen van je browser via de instellingen en probeer de video opnieuw af te spelen.

Video’s spelen niet vlot en stoppen voortdurend

Niets is zo frustrerend als een boeiende video die voortdurend stopt met afspelen. Dit probleem wordt bijna altijd veroorzaakt door een trage internetverbinding. Maar er is zelfs in dit geval een manier om de situatie te verbeteren. Als je video’s afspeelt in een lagere resolutie, zal het afspelen merkbaar soepeler verlopen. Het interessante is dat je soms niet eens zult merken dat je een lagere resolutie hebt ingesteld!

Beeldkwaliteit instellen
YouTube beeldkwaliteit instellen

Het beeld is altijd slecht en gestoord

Als je de resolutie op YouTube al vrij hoog hebt ingesteld en de video blijft slecht en gestoord, is het raadzaam om te controleren of je videoaart correct is geïnstalleerd. Zorg ervoor dat je de meest recente stuurprogramma’s (drivers) voor je videokaart hebt geïnstalleerd. Ga naar het apparaatbeheer en verifieer of de grafische kaart correct is geïnstalleerd, zoals weergegeven in de afbeelding:

apparaatbeheer controleren
Video drivers controleren

Bij het afspelen van een video is er geen beeld, enkel geluid

Soms kun je een zeldzaam, maar toch uiterst irritant probleem tegenkomen waarbij je het geluid van een video kunt horen, maar er geen beeld is. Alles blijft zwart. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor dit probleem. In de eerste plaats is het belangrijk om te controleren of je geen adblocker gebruikt, aangezien adblockers vaak de oorzaak zijn van dit probleem. Als je geen adblocker hebt, probeer dan alle extensies tijdelijk uit te schakelen en wis het cachegeheugen van de browser. Zorg er ook voor dat JavaScript is ingeschakeld in je browser, aangezien YouTube dit nodig heeft om correct te functioneren. In de meeste gevallen staat JavaScript standaard ingeschakeld. Als je een mobiel apparaat, zoals een smartphone of tablet, gebruikt, overweeg dan de app die je voor het afspelen van YouTube gebruikt te herinstalleren. Dit kan het probleem vaak verhelpen.

Bij het afspelen van video’s heb ik geen geluid

Als je merkt dat er geen geluid is wanneer je een YouTubevideo afspeelt, kan dat komen door een paar mogelijke oorzaken. Het eerste dat je moet controleren is of het geluid niet is gedempt in YouTube zelf. Dit kan gebeuren als je per ongeluk op de dempknop klikt terwijl je een video bekijkt.

gedempt geluid
Gedempt volume

Een ander veelvoorkomend probleem is dat er geen geluid is in de browser, maar wel in Windows zelf. Dit kan te maken hebben met de instellingen van het volume in Windows. Windows heeft namelijk een  “volumemixer” waarmee je het volume voor individuele programma’s kunt aanpassen. Het is mogelijk dat het geluid voor je browser gedempt is in de volumemixer.

Controleer de volumemixer
Controleer de volumemixer!

Om dit te controleren en op te lossen, klik met de rechtermuisknop op het luidsprekerpictogram in de taakbalk van Windows, en selecteer ‘Open volumemixer’. Zorg ervoor dat het volume voor je browser (bijvoorbeeld Chrome of Firefox) is ingesteld op een hoorbaar niveau. Als het gedempt is, schakel dan het geluid in.

Ik kan geen video’s full screen afspelen

Als je moeite hebt om video’s in volledig scherm af te spelen, is dit vrijwel zeker het gevolg van een niet correct geïnstalleerde videokaart. Ga naar het apparaatbeheer, zoals eerder in een van de afbeeldingen getoond, en controleer of de videokaart correct is geïnstalleerd en of de drivers up-to-date zijn. Dit kan het probleem meestal oplossen.

De browser loopt vast op YouTube

Als je browser vastloopt tijdens het gebruik van YouTube, is een grondige controle van de browser noodzakelijk. Begin met het verwijderen van de browsergeschiedenis en cache. Schakel eventueel alle extensies uit en probeer opnieuw. Als het probleem aanhoudt, overweeg dan om de browser te resetten en de computer opnieuw op te starten. In gevallen van aanhoudende problemen kan het nodig zijn om de hele computer op te schonen. Test het opslaggeheugen en controleer op virussen en malware die mogelijk het probleem veroorzaken. Lees in dit geval ook: Windows opschonen – Decomputer.be

Foutcodes

Dit is zeldzaam maar we willen het toch vermelden. Dit is een lijst met mogelijk foutcodes een een woordje uitleg:

 • 500 Internal Server Error: Algemene fout bij YouTube
 • 404 Not Found: Video niet beschikbaar
 • 403 Forbidden: Geen toestemming om de video te kijken
 • Playback Error: Algemeen probleem tijdens het afspelen
 • An error occurred, please try again later: Tijdelijk probleem, probeer later opnieuw
 • Playback ID Error: Fout tijdens het afspelen van een specifieke video
 • Bad Request (Your client has issued a malformed or illegal request): Zeer zeldzaam, de browser heeft iets gevraagd dat niet toegelaten wordt
 • Network Error: Probleem met de netwerkverbinding tijdens het laden van de video.
 • There was a problem with the server [Error Code]: Dit geeft aan dat er een probleem is aan de kant van de YouTube-server, waarbij “[Error Code]” de specifieke foutcode is.
 • The video is not available in your country: Dit wil zeggen dat de video niet mag afgespeeld worden in jouw land

Als geen van de voorgestelde oplossingen werkt, hoewel dat zelden voorkomt, is er nog een laatste optie: installeer een extra browser. Veel computers hebben meerdere browsers geïnstalleerd, dus dit is een perfect haalbare oplossing. En natuurlijk staan we altijd klaar om je te helpen. Aarzel niet om ons in een reactie om hulp te vragen. We kijken graag met je mee om een oplossing te vinden

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

31 gedachten over “Problemen met Youtube oplossen”

  • Hallo allen,

   Hoe onwaarschijnlijk ook, dit wordt veroorzaakt zodra je geen geluidsdrager zoals speakers of een hoofdtelefoontje hebt aangesloten.
   Kwam deze oplossing op een Engels forum tegen, vanochtend een paar simpele oordopjes ingeplugd…probleem opgelost.

   Beantwoorden
 1. Beste,

  Het is vooral de download snelheid die belangrijk is voor Youtube filmpjes. Als je minder dan 3 Mbps hebt kan je problemen hebben. Ik heb zojuist mijn eigen download snelheid eens gemeten en die is 8 Mbps. Ik kijk dagelijks Youtube filmpjes en dat gaat altijd super vlot.

  Beantwoorden
 2. Heel raar het scherm op youtube geeft zoals hierboven getoond als eerste dus: er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw…
  Deze melding kreeg ik als eerste op Firefox. Na flashplayer en Firefox verwijdert te hebben en toen opnieuw geïnstalleerd en gesynchroniseerd te hebben deed YouTube het weer voor twee dagen nu weer hetzelfde probleem, ook op Explorer hetzelfde probleem. Nadat ik Google Chrome had geïnstalleerd geen problemen op Google Chrome tot ik inlogde op mijn account van Youtube/Google daarna hetzelfde probleem…..
  Het lijkt me dus dat het niets met de internetverbinding te maken heeft…

  Met vriendelijke groet,

  G-J

  Beantwoorden
  • Toevallig geen AdBlock geïnstalleerd? Een adblocker kan soms ook voor problemen zorgen. Het rare met een een adblocker is dat er soms wel en soms niet problemen zijn. Het is niet consequent.

   Beantwoorden
 3. Hallo allen,

  Ik heb net het omgekeerde probleem. Bij mij doet de klank het alleen op YouTube, niet op andere websites. Ook mijn toetstonen zijn weg. Bij het testen van de speakers krijg ik een foutmelding (die je dus ook niet meer hoort). Alle drivers geïnstalleerd, niets helpt. Het betreft een Asus T100-tablet met Windows 8.1. Het rare is dat als ik ‘m met een HDMI-kabeltje aan m’n tv hang, de klank wèl weer volledig werkt! Koppel ik ‘m terug los, geeft alleen YouTube klank! Ik snap er niks van.

  Beantwoorden
  • Duidelijk een verkeerde instelling. Het opnieuw installeren van de drivers is natuurlijk geen oplossing voor een verkeerde instelling. De instellingen blijven meestal staan, ook als u de drivers opnieuw installeert.

   Controleer dat de geluidskaart als standaard afspeelapparaat staat ingesteld. Controleer dit als volgt:
   – ga naar het configuratiescherm en dubbelklik op geluid
   – controleer onder het tabblad afspelen of de speakers wel als standaard afspeelapparaat staan ingesteld.
   – indien nodig aanpassen door er met de rechterkant van de muis op te klikken

   Beantwoorden
 4. Hallo, heb een probleem met afspelen via Youtube, namelijk het geluid is storend. Het klinkt alsof er constant een echo trillend geluid ontstaat maar niet tijdens het afspelen via een USB of gedownload product.
  Kan iemand mij helpen?

  Beantwoorden
 5. Op mijn desktop werkt YouTube uitstekend, maar als ik YouTube-pair gebruik voor weergave op mijn LCD tv, heb ik geen beeld, maar wel geluid. Weet iemand hier iets van?

  Beantwoorden
  • Is dat toevallig een Philips TV? Indien ja probeer de TV opnieuw te installeren. Dit kan je als volgt
   – druk de home knop
   – ga naar setup
   – instructie en informatie van het installeren aandachtig lezen en uitvoeren
   Blijkbaar een typisch Philips probleem…

   Beantwoorden
  • Mogelijke oorzaken
   – slechte internetverbinding
   – drivers van videokaart zijn niet geïnstalleerd
   – computer moet dringend opgekuist worden
   Controleer deze 3 punten.

   Beantwoorden
 6. Wel geluid, geen beeld bij aansluiten presentatiescherm. YouTube video speelt wel af op laptop, maar wanneer ik een 2e scherm aansluit (voor presentatie) heb ik alleen nog maar geluid en geen beeld meer.

  Beantwoorden
  • Op een laptop kan je met behulp van de Fn toets in combinatie met een van de functietoetsen kiezen of het beeld zowel op het presentatiescherm als de laptop getoond moet worden. Probeer dit. Helaas kan ik je niet vertellen welke functietoets het precies is. Dit verschilt van laptop tot laptop.

   Beantwoorden
 7. Bij mij reageert de pagina niet. Altijd is dat het even werkt en dan laadt het maar niet en in het slechtste geval wat al veel is gebeurd komt er op
  DE PAGINA REGEERT NIET WIL JE HET OPNIEUW LATEN LADEN OF AFSLUITEN. Kan je me daar mee helpen want ik begin het stilletjes beu te geraken.

  Beantwoorden
  • Heeft u het probleem enkel bij Youtube of heeft u dit probleem ook op andere websites? Een slechte internetverbinding kan dit probleem immers ook veroorzaken.

   Heeft u al een met een andere browser geprobeerd? Google Chrome is mijn persoonlijke favoriet.

   Is jouw computer goed onderhouden? Als de computer vol rommel staat en slecht onderhouden is dan kan het probleem hier een gevolg van zijn.

   Beantwoorden
 8. Hallo, heb sinds 2 dagen problemen met het afspelen van YouTube video. Mijn blue Ray speler geeft als melding deze video indeling word niet ondersteund please report this id. Ik heb al van alles geprobeerd maar geen succes tot nu toe. Wie weet wat er aan de hand is.

  Beantwoorden
  • Die melding geeft aan dat u de Youtube video moet converteren naar een ander formaat om deze te kunnen afspelen. Videoformaten converteren kan u met Handbrake.

   Beantwoorden
 9. Hallo,
  Als ik een filmpje in youtube afspeel, speelt dit filmpje ni volledig af. Een paar minuten voor het einde springt het filmpje af en gaat het gewoon naar het volgende filmpje. Weet iemand hier een antwoord op?

  Beantwoorden
 10. Hallo,

  Ik zit met een ernstig probleem. Als ik naar een video wil kijken bllijft de video maar laden. Hij begint nooit met afspelen. Ik heb dit met alle video’s….

  Beantwoorden
  • Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals problemen met de internetverbinding, de browser of de instellingen van YouTube zelf. Om dit op te lossen, zou je kunnen proberen je internetverbinding te controleren, je browsercache te wissen of zelfs een andere browser te proberen. Ik ben er echter van overtuigd dat je dit probleem niet zal hebben met een andere browser. Welke browser gebruikt u momenteel?

   Beantwoorden

Plaats een reactie