Ram geheugen veel gestelde vragen

Is snel ram geheugen beter?
Snel ram geheugen is beter maar in alledaagse toepassingen zal je weinig verschil opmerken. Benchmark programma’s daarentegen tonen aan dat er wel degelijk snelheidswinst is. Als je ram geheugen koopt ben je beter van voldoende ram te kopen in plaats van snelle ram. Het is dus beter van bijvoorbeeld 16GB ram geheugen te kopen dan 8GB ultra snel geheugen voor dezelfde prijs.

Hoe maak je ram geheugen sneller?
Ram geheugen heeft verschillende specificaties. Het belangrijkste is echter de kloksnelheid. De kloksnelheid opgegeven door de fabrikant kan je instellen in de BIOS. Stel je het geheugen in op een hogere kloksnelheid dan het geheugen volgens de fabrikant aankan dan ben je aan het overclocken. Aangezien sneller ram geheugen bijna geen merkbaar verschil oplevert is het dus niet verstandig van ram geheugen te overclocken.

Hoeveel ram geheugen heeft mijn computer?
Tip in het zoekvak van Windows 10 “configuratiescherm”. Open het configuratiescherm en open vervolgens systeem. Je kan nu aflezen hoeveel ram geheugen jouw computer heeft.

DDR DDR2 DDR3 DDR4 geheugen
Van boven naar onder. DDR, DDR2, DDR3 en DDR4 geheugen.

Is 32 GB ram geheugen teveel?
Vanaf 16 GB ram heb je eigenlijk voldoende ram geheugen. Meer geheugen geeft weinig snelheidswinst tenzij je natuurlijk de gewoonte hebt van ontelbare programma’s tegelijkertijd laten open te staan. Ook als je gebruik wenst te maken van een ram schijf (=extreem snel schijfstation) is meer ram geheugen nuttig omdat je dan natuurlijk een grotere schijf kan aanmaken.

Hoeveel ram geheugen heb ik minimaal nodig?
Voor Windows 10 32-bit heb je minimaal 1GB ram geheugen nodig, voor de 64-bit versie die meestal gebruikt wordt heb je 2 GB ram geheugen nodig. Let wel op dit zijn de minimum vereisten. Als de computer nog een harde schijf heeft is dit veel te weinig om Windows 10 op een comfortabele manier te gebruiken. Als de computer een snelle SSD heeft is dit nog steeds te weinig maar minder storend omdat Windows 10 dan snellere toegang heeft tot virtueel geheugen.

Maak ik mijn computer sneller door het ram geheugen te verdubbelen?
Als je computer voordien maar 1 of 2 GB ram geheugen had zal je duidelijk merken dat de computer veel sneller zal zijn. Van 4 GB of meer zal het verdubbelen enkel merkbare snelheidswinst opleveren wanneer je grotere of meerdere programma’s tegelijkertijd aan het gebruiken bent.

Maakt ram geheugen het kopieren van bestanden sneller?
Ja, absoluut. Bij het kopiëren van bestanden worden buffers gebruikt in het ram geheugen. Als de computer veel ram geheugen heeft kunnen grotere buffers gebruikt worden. Je zal dus vooral bij het kopiëren van grote bestanden snelheidswinst opmerken.

Kan ik mijn ram geheugen vergroten zonder ram te kopen?
Nee, dat kan je niet. Vaak lees je trucs op internet zolals het verhogen van het virtueel geheugen en readyboost. Virtueel geheugen is gewoon geheugen op de harde schijf of SSD en kan je qua snelheid totaal niet vergelijken met fysiek ram geheugen. Bij ReadyBoost worden vaak gebruikte bestanden van de harde schijf of SSD opgeslagen op een USB-stick voor snellere toegang.

Nieuwsgierig naar meer? We hebben nog een artikels die u mogelijk interessant vindt!

Neem een kijkje op de frontpagina....

Door hier onderaan te reageren op het artikel steunt u ons.

Dank u wel

Plaats een reactie