RAM-geheugen: vragen en antwoorden

Wat is RAM-geheugen?

RAM is de afkorting van Random Access Memory wat wil zeggen willekeurig toegankelijk geheugen. Het RAM-geheugen van een computer is het werkgeheugen waarin alle programma’s en het besturingssysteem draaien. De inhoud van het RAM-geheugen gaat verloren wanneer de computer wordt uitgeschakeld. In slaapstand wordt het RAM-geheugen op een minimum spanningsniveau gehouden, net voldoende zodat de inhoud van geheugen niet verloren gaat.

DDR DDR2 DDR3 DDR4 geheugen
Van boven naar onder. DDR, DDR2, DDR3 en DDR4 geheugen. Let ook op de inkeping die op verschillende plaatsen staat.

Welke soorten RAM-geheugens bestaan er?

Er bestaan veel soorten RAM-geheugens. In moderne computers gebruikt men meestal DDR3 en DDR4 geheugen. De DDR (Double Data Rate) staat voor het soort geheugen. Het getal dat volgt staat voor de versie. Er wordt steeds sneller RAM-geheugen ontwikkeld. Hoe hoger de versie hoe sneller dus het geheugen. Een overzicht:

DDR(1) geheugen => 266 ~ 400 Mhz
DDR2 geheugen => 800 ~ 1066 Mhz
DDR3 geheugen => 1333 ~ 2133 Mhz
DDR4 geheugen => 1600 ~ 2400 Mhz

Kan ik om het even welk RAM-geheugen gebruiken voor mijn computer?

Nee, helaas niet. Het moederbord in jouw desktop of laptop bepaalt welk soort geheugen je moet gebruiken. Je kan dit op 2 manieren achterhalen.

 • door te kijken naar de specificaties van het geheugen dat nu reeds op het moederbord steekt
 • door dit op te zoeken op de website van de fabrikant van het moederbord

Let ook op. Bij laptops gebruikt men SODIMM’s. SODIMM’s zijn kleiner dan de geheugenlatten die men bij gewone desktops gebruikt.

DIMM vs SODIMM
Links RAM-geheugen voor een desktop. Rechts RAM-geheugen voor een laptop.

Hoeveel RAM-geheugen kan mijn computer aan?

Het moederbord bepaalt hoeveel RAM je maximaal kan gebruiken en bepaalt ook de maximum toelaatbare grootte voor elke lat geheugen. Let ook op, sommige besturingssystemen zijn beperkt en kunnen maar een beperkte hoeveelheid RAM-geheugen gebruiken. Een 32-bit versie van Windows bijvoorbeeld kan maar 4GB geheugen gebruiken. En dit is inclusief het geheugen van de videokaart en het geheugen gebruikt door de BIOS. In een computer met een 32-bit versie van Windows en een videokaart met 1GB geheugen blijft er dus maximaal 3GB over voor Windows om mee te werken. Een computer met een 64-bit besturingssysteem heeft deze beperking niet. Wil je weten of de Windows op jouw computer 32-bit of 64-bit is? Lees dan https://decomputer.be/welke-windows-heb-ik/

Kan ik mijn RAM-geheugen zelf upgraden?

Ja, dat kan. Zoek eerst op welk geheugen u nodig heeft. Controleer dat er nog een geheugenbank vrij is voor het toevoegen van een lat geheugen. Als dat niet zo is controleert u of een lat geheugen niet kan vervangen worden door een lat met meer geheugen. Alvorens het geheugen toe te voegen zorgt u natuurlijk dat de computer niet meer onder stroom staat. Als de computer een laptop is verwijdert u eveneens de batterij. Zorg er ook voor dat u niet statisch geladen bent. Gebruik een antistatische polsband of raak eventueel de metalen buizen van de verwarming eerst aan om er zeker van te zijn dat u ontladen bent.
Bij een desktop opent u eerst de klemmen van de geheugenbank. Controleer dat de inkeping van de geheugenlat op de plaats komt waar in de bank een klein bultje voorzien is. Neem de geheugenlat met 2 vingers stevig vast en druk de geheugenlat stevig met de contacten in de sleuf. De klemmen van de geheugenbank klikken dan meestal automatisch weer dicht. Als dat niet zo is mag u de klemmen daarna zelf dicht duwen.

RAM geheugen desktop plaatsen
Let vooral op de inkeping en het bultje in de sleuf. Dit moet absoluut overeenkomen. Als dat niet zo is zeker niet doorgaan!

Bij een laptop schuift u het geheugen eerst schuin in de geheugenbank. Controleer opnieuw dat de inkeping van de geheugenlat op de plaats komt waar in de sleuf een klein bultje voorzien is. Zit het geheugen goed in de sleuf duw dan de lat omlaag totdat deze vastklikt achter de 2 daarvoor voorziene metalen klemmetjes.

RAM geheugen laptop plaatsen
Op de foto zie je het niet maar laptopgeheugen heeft eveneens een inkeping die moet kloppen!

 

Single Channel, Dual Channel en Tripple Channel RAM-geheugen?

De meeste moederborden kunnen geheugen gebruiken in Dual of Tripple Channel mode. In Dual Channel mode worden 2 latten geheugen tegelijkertijd aangesproken wat de bandbreedte van het geheugen verhoogt van 64-bit naar 128-bit. Zonder te diep in te gaan in technische details wil dit eigenlijk zeggen dat het geheugen efficienter kan gebruikt worden. Dit resulteert in een snelheidswinst. De snelheid van het geheugen wordt echter niet verdubbeld zoals vaak gedacht wordt. In praktijk is de snelheidswinst meestal ongeveer 10 à 20 %. Bovendien is deze snelheidswinst bijna niet merkbaar aangezien de snelheid van het geheugen zelden de bottleneck is in het systeem. Tripple Channel mode is gebaseerd op hetzelfde principe maar dan met 3 latten geheugen ipv met 2.

Wanneer je Dual Channel mode wenst te gebruiken zorg je er best voor dat alle latten geheugen identiek zijn. Als dat niet zo is zal de traagste lat de snelheid bepalen.

Hoeveel RAM-geheugen heb ik nodig voor Windows 10?

Voor een 32-bit versie van Windows 10 heb je in principe 1 GB RAM nodig en voor de 64-bit versie 2 GB RAM maar….Om een beetje “normaal” gebruik te kunnen maken van Windows 10 raden we 4 GB aan of meer.

Nieuwsgierig naar meer? We hebben nog een artikels die u mogelijk interessant vindt!

Neem een kijkje op de frontpagina....

Door hier onderaan te reageren op het artikel steunt u ons.

Dank u wel

8 gedachten over “RAM-geheugen: vragen en antwoorden”

 1. Ik wil het Ram-geheugen van mijn Medion Akoya Notebook (model P7618 MD97773) verhogen van 2 x 2GB naar 2 x 4GB. Nadat ik het nieuwe geheugen geplaatst heb en de computer heb ingeschakeld, verschijnt volgende fout op mijn scherm: Kernel_Security_check_failure.
  Nochthans geeft de computer voor de opstart van Windows al aan dat er zich nu 8 GB Ram-geheugen bevindt in de slots, dus hij herkent het wel.
  Het originele Ram-geheugen is van het type 2048MB-DDR3 So-Dimm PC3-10700 1066MHZ (dit staat op de geheugenplaatjes: DIMM CS4JE7202112306KS3K500). Op het notebook draait Windows 10, 64bit-versie. Ik heb reeds 2 soorten Ram-geheugen geprobeerd (telkens op aanraden van verkoper): Kingston 4GB SO-DIMM DDR3-1333MHZ (KVR13S9S8/4) en hiervoor ook al eens Kingston ValueRAM 4GB – PC3-12800 – SODIMM.
  Zowel bij het eerste type als bij het tweede type Ram-geheugen verscheen de fout Kernel_Security_check_failure.
  Wanneer ik terug het oude Ram-geheugen plaats werkt de computer weer normaal.
  Moet ik vooraf reeds een aantal instellingen veranderen?

  Beantwoorden
 2. Hallo,

  Ik heb 4 nieuwe geheugenlatjes aangekocht om deze, dat was althans de bedoeling, te vervangen met mijn oude. Het gaat om Generic geheugen 4GB DDR3 1333MHz DIMM Dual Rank. Ik dacht om gezellig te kunnen genieten van 16GB geheugen, maar toen ik ze verving en mijn pc opnieuw opstartte, kreeg ik 4 beeps te horen (Memory (RAM) failure of Unconfirmed beep code. Reseat RAM chips or replace RAM chips as possible solution). Nu heb ik twee latjes verwijderd en deze vervangen door de meest recentste oude latjes (als je begrijpt wat ik bedoel) en het werkt nu wel (heb nu 14GB). Maar ik had graag even geweten wat er misgegaan is bij het upgraden. Heb anders nooit problemen gehad in het verleden als ik zulke acties deed.

  Groetjes en alvast bedankt

  Björn

  Beantwoorden

Plaats een reactie