Ramdisk aanmaken Windows 11

Opgelet! Bestanden op een ramdisk zijn bij stroomuitval weg! Neem geen risico’s! Belangrijke bestanden altijd backuppen!

Een ramdisk is een virtuele schijf die een deel van het ramgeheugen gebruikt voor het opslagen van bestanden. Het grote voordeel is dat een ramdisk veel sneller is een harde schijf of zelfs SSD. Een groot nadeel is dan weer dat bij plotseling stroomuitval alle bestanden verloren gaan zonder enige mogelijk tot recuperatie. Natuurlijk kan je de bestanden kopiëren voordat je de computer uitzet.

Het aanmaken van een ramdisk is enkel interessant als je computer veel ramgeheugen heeft. Teveel ramgeheugen hiervoor gebruiken heeft een omgekeerd effect want een computer die te weinig ramgeheugen heeft wordt extreem traag.

Voordelen

Heb je toch voldoende ramgeheugen dan kan het aanmaken van een ramdisk de volgende voordelen hebben:

  • beter prestaties
  • razend snel laden van programma’s
  • prestatie verbeteren bij het spellen van spelletjes
  • afspelen van 4K films
  • minder slijtage HDD/SDD
  • minder fragmentatie van de bestanden
  • minder lawaai van HDD

Ramdisk software

Met ImDisk kan je gratis en gemakkelijk een ramdisk aanmaken. Je kan het programma hier downloaden.

ImDisk Toolkit download | SourceForge.net

Opgelet je kan met dit programma ook een virtuele schijf aanmaken op je harde schijf of SSD. Dit is niet hetzelfde als een ramdisk! Om een echte ramdisk aan te maken start je het programma “ImDisk Virtual Disk Driver”. Daarna klik je op “mount new” en dan belangrijk vul je geen naam in in het vak “image file” want dan maak je een virtuele harde schijf aan in plaats van een virtuele schijf in het ramgeheugen. Wat een zeer groot verschil is in snelheid! Dus gewoon leeg laten. Na het aanmaken kan je de ramdisk formateren en eventueel de snelheid testen met een benchmark programma.

Een ramdisk aanmaken met ImDisk
Een ramdisk aanmaken met ImDisk

Meten is weten!

Onderstaande afbeelding toont het verschil in snelheid tussen een gewone harde schijf een een ramdisk…..

Links een gewone harde schijf, rechts een ramdisk

Een ramdisk is enkel te overwegen als je computer meer dan voldoende ramgeheugen heeft. Of het al dan niet zin heeft hangt af van situatie tot situatie. Bij transcoding, dit is het omzetten van een reeds gecomprimeerde audio-, video- of ander bestand van het ene formaat naar een ander formaat, kan er aanzienlijk snelheidswinst behaald worden.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie