Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key

Wanneer een computer start laad hij het besturingssysteem van een medium zoals een harde schijf, een SSD of een ander opslagapparaat. Wanneer de computer bij het opstarten de gegevens voor het opstarten van het besturingssysteem niet kan vinden krijg je de volgende typische foutmelding:

“Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key.”

Reboot and select proper boot device
Deze foutmelding komt van de BIOS en niet van van het besturingssysteem.

Soms is deze foutmelding ernstig maar soms ook niet. We overlopen de mogelijke oorzaken en oplossingen. Tegenwoordig zijn er verschillende mediums waarop je Windows installeren. Mogelijke mediums zijn: een harde schijf, een SSD (Solid State Drive) of zelfs flash geheugen zoals een USB-stick.

Oorzaak 1: De BIOS staat verkeerd ingesteld.

In de BIOS stel je in van welk medium de PC moet booten. Als dit verkeerd ingesteld staat of als deze instelling om een of andere reden verloren gegaan is dan krijg je deze foutmelding. Gelukkig kan je dit gemakkelijk aanpassen in de BIOS. Bij veel PC’s wordt tijdens het opstarten aangeven welke toets je moet gebruiken om naar de BIOS te gaan. Vaak is dit de Delete, de F2 of de F10 toets. Eenmaal in de BIOS controleer je de bootvolgorde. Het medium waarop Windows geïnstalleerd staat moet op de eerste plaats komen. Als je op je computer Windows 8 geïnstalleerd staat moet de Windows Boot Manager bovenaan staan. Bij Windows XP, Windows Vista en Windows 7 is dit meestal het medium waarop Windows geïnstalleerd staat.

boot volgorde instellen
Hier zie je een Windows 8 PC met identieke foutmelding. Door de Windows Boot Manager op de eerste plaats te zetten was het probleem opgelost.

Oorzaak 2: Het medium waarop Windows geïnstalleerd staat is niet meer aangesloten.

Als je recent hardware wijzigingen aangebracht hebt controleer je best nog eens of alle kabels nog aangesloten zijn. Mogelijk heb je onbewust een kabel geraakt en is deze los gekomen of maakt deze slecht contact. Controleer vooral de aansluiting van het medium waarop Windows geïnstalleerd staat. Als alles correct aangesloten is moet je het medium duidelijk vermeld zien staan in de BIOS.

Oorzaak 3: Het medium waarop Windows geïnstalleerd staat is volledig defect.

Als het medium correct aangesloten is en toch niet zichtbaar is in de BIOS wil dit zeggen dat het medium compleet faalt. Dit is het “worst case scenario”. Alle gegevens op het medium zijn mogelijk verloren. Meestal moet het medium vervangen worden en moet Windows opnieuw geïnstalleerd worden.

Oorzaak 4: De PC probeert te booten van een extern aangesloten medium.

Steekt er op de PC nog een geheugenstick, een card reader of ander toestel met geheugenopslag? Verwijder dit dan en start de PC opnieuw. Mogelijk probeert de PC te booten van deze geheugenopslag terwijl dit niet de bedoeling is.

Oorzaak 5: Er is een probleem met de bootsector, de bootmanager of de boot flag.

De bootsector of MBR is de eerste geheugenlocatie van een medium. Deze locatie bevat de nodige informatie voor het verder starten van het besturingssysteem. Als het medium een harde schijf is kan je de harde schijf best eerst testen met een programma zoals HDAT2. Dit programma vind je op de Ultimate Boot CD. Als het medium getest en in orde blijkt te zijn kan je proberen van de MBR te herstellen met de volgende commando’s.

———————————————
Windows XP (in de recovery console):
fixboot c:
fixmbr

Windows Vista (via de command prompt onder system recovery options):
bootrec.exe
bootrec.exe /fixmbr
bootrec.exe /fixboot

Windows 7 (via de command prompt onder system recovery options):
bootrec.exe
bootrec.exe /fixmbr
bootrec.exe /fixboot
bootrec.exe /RebuildBcd

Windows 8 (via command prompt onder het Windows recovery menu):
bootrec.exe
bootrec.exe /fixmbr
bootrec.exe /fixboot
bootrec.exe /RebuildBcd
———————————————

9 thoughts on “Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key

 1. De schijf waarop het systeem geïnstalleerd is staat in de BIOS (Windows 7) op de derde plaats. Hoe kan ik die schijf op de eerste plaats krijgen.

  1. Dit hangt af van BIOS tot BIOS. Soms moet je bijvoorbeeld op + of – duwen terwijl je de harde schijf geselecteerd hebt. Soms is het ook met de F5 en F6 toetsen.

   Als er meerdere harde schijven in de PC zitten moet je soms in een apart menu instellen welke harde schijf het eerst moet geboot worden.

 2. Kan het ook zijn dat het besturingssysteem helemaal gewist is als je deze melding krijgt? Ik wou een oude desktop verkopen en denk dat ik met het Eraser-programma toch een verkeerde optie heb gekozen…
  Kan ik dit op één of andere manier achterhalen?

  Bedankt!

  1. Als u een Ubuntu installatieschijf aanmaakt kan u daarna de PC opstarten door te starten vanaf dit schijfje. Let wel op bij het starten van het CD’tje, niet installeren maar Ubuntu proberen kiezen.

   Eenmaal opgestart kan u de harde schijf verkennen. U merkt dan meestal vrij snel of er grote delen van Windows verdwenen zijn.

  1. Kan je eigenlijk alleen te weten komen door de PC op te starten met bijvoorbeeld de Ultimate Boot CD en vervolgens de hulpprogramma’s te gebruiken die erop staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *