Reboot and select proper boot device

Elke keer dat je je computer opstart, wordt het besturingssysteem geladen. Het besturingssysteem haalt de benodigde gegevens van een specifiek opslagmedium, zoals een harde schijf, een SSD, of zelfs een USB-stick. Maar wat gebeurt er als die gegevens niet gevonden kunnen worden? Het resultaat is de beruchte foutmelding: “Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key.”

Reboot and select proper boot device
Illustratie: “Reboot en select proper device or insert boot media in selected boot device en press a key”

Let op deze boodschap komt niet van je besturingssysteem, maar is een boodschap van de BIOS. De BIOS is hetgeen dat ervoor zorgt de software de hardware kan gebruiken. Bij het opstarten verwacht de BIOS dat de software laadt en als dat dus niet gebeurt, zorgt de BIOS ervoor dat deze melding op het scherm verschijnt. Deze melding varieert en kan verschillende vormen aannemen, zoals. Bijvoorbeeld:

 • No bootable device found
 • Operating system not found
 • Invalid system disk
 • Disk boot failure
 • Non-system disk or disk error
 • Missing operating system

Soms is dit een klein probleem dat snel opgelost kan worden, maar soms is dit ook zeer ernstig en duidt het op defecte hardware. Maar nog geen paniek. Lees verder en alles zal duidelijk worden.

Oorzaak 1: Reboot and select proper boot device omdat de BIOS staat verkeerd ingesteld.

In de BIOS configureer je van welk opstartmedium de computer moet opstarten. Als deze instelling verkeerd is geconfigureerd of om welke reden dan ook verloren is gegaan, kan dit leiden tot de foutmelding. Het goede nieuws is dat je dit eenvoudig kunt aanpassen in de BIOS. Tijdens het opstarten geven veel pc’s aan welke toets je moet indrukken om toegang te krijgen tot de BIOS. Dit is vaak de Delete, F2 of F10 toets. Eenmaal in de BIOS is het essentieel om de opstartvolgorde te controleren. Het opslagmedium waarop Windows is geïnstalleerd, moet op de eerste plaats staan. Als je bijvoorbeeld Windows 11 gebruikt, moet de Windows Boot Manager bovenaan de lijst staan. Problemen om in de BIOS te geraken? Lees dan Hoe kom ik in de BIOS en wijzig ik de bootvolgorde? – Decomputer.be

boot volgorde instellen
Illustratie: de BIOS van een desktop PC met de boot opties.

Oorzaak 2: Het medium waarop Windows geïnstalleerd staat is niet meer aangesloten.

Als je recentelijk hardwarewijzigingen hebt doorgevoerd, is het raadzaam om te controleren of alle kabels nog steeds stevig zijn aangesloten. Het kan gebeuren dat je onbewust een kabel hebt losgemaakt of dat er een slecht contact is ontstaan. Vooral de verbinding van het medium waarop Windows is geïnstalleerd, verdient aandacht. Als alles correct is aangesloten, moet het opslagmedium duidelijk worden vermeld in de BIOS.

Oorzaak 3: Het medium waarop Windows geïnstalleerd staat is volledig defect.

Zelfs als het medium correct is aangesloten, maar niet wordt weergegeven in de BIOS, kan dit duiden op een ernstig probleem. Dit is het ‘worst case scenario.’ Het betekent mogelijk dat het medium volledig is uitgevallen, en alle gegevens op dat medium kunnen verloren zijn. In de meeste gevallen is vervanging van het medium en een herinstallatie van Windows noodzakelijk.

Oorzaak 4: De PC probeert te booten van een extern aangesloten medium.

Als er nog een geheugenstick, card reader of ander apparaat met geheugenopslag is aangesloten op de pc, is het aan te raden om deze te verwijderen en vervolgens de pc opnieuw op te starten. Het kan namelijk voorkomen dat de pc probeert op te starten vanaf dit externe opslagapparaat, terwijl dat niet de bedoeling is.

Oorzaak 5: Er is een probleem met de bootsector, de bootmanager of de boot flag.

“Reboot en select proper boot device …” kan ook het gevolg zijn van een beschadigde MBR. De MBR, ook bekend als Master Boot Record, is een cruciaal onderdeel van het opstartproces van je computer, ongeacht of je een harde schijf of een SSD gebruikt. Hierin bevindt zich essentiële informatie voor het correct opstarten van het besturingssysteem. Als je problemen ondervindt, kun je beginnen met het testen van je opslagmedium. Voor harde schijven kun je diagnostische hulpprogramma’s zoals HDAT2 gebruiken. Voor SSD’s is het raadzaam om de specifieke diagnostische tools te gebruiken die worden aangeboden door de fabrikant van je SSD. Veel fabrikanten voorzien in dergelijke tools voor het beheren en controleren van de gezondheid van hun SSD’s.

Nadat je hebt vastgesteld dat het opslagmedium in goede staat verkeert, kun je overwegen de MBR te herstellen. Dit doe je als volgt:

 • Start je computer op vanaf de Windows-installatiemedia of een herstel-USB-station. Je kunt een herstel-USB-station maken met behulp van een andere Windows-computer.
 • Kies je taal- en toetsenbordvoorkeuren en klik op “Volgende.”
 • Klik op “Computer herstellen.”
 • Selecteer “Problemen oplossen.”
 • Kies “Geavanceerde opties.”
 • Kies “Opdrachtprompt.”
 • Voer de volgende opdrachten uit in de opdrachtprompt:
Commando’s voor herstel MBR

Als je nog meer wilt weten over gerelateerde opstartproblemen en hoe ze op te lossen, zoals ‘Inaccessible boot device’ en andere veelvoorkomende foutmeldingen, raad ik je aan ons artikel te lezen dat specifiek gewijd is aan dat onderwerp. Je vindt het hier: Inaccessible boot device Windows 10 – Decomputer.be

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

10 gedachten over “Reboot and select proper boot device”

 1. De schijf waarop het systeem geïnstalleerd is staat in de BIOS (Windows 7) op de derde plaats. Hoe kan ik die schijf op de eerste plaats krijgen.

  Beantwoorden
  • Dit hangt af van BIOS tot BIOS. Soms moet je bijvoorbeeld op + of – duwen terwijl je de harde schijf geselecteerd hebt. Soms is het ook met de F5 en F6 toetsen.

   Als er meerdere harde schijven in de PC zitten moet je soms in een apart menu instellen welke harde schijf het eerst moet geboot worden.

   Beantwoorden
 2. Kan het ook zijn dat het besturingssysteem helemaal gewist is als je deze melding krijgt? Ik wou een oude desktop verkopen en denk dat ik met het Eraser-programma toch een verkeerde optie heb gekozen…
  Kan ik dit op één of andere manier achterhalen?

  Bedankt!

  Beantwoorden
  • Als u een Ubuntu installatieschijf aanmaakt kan u daarna de PC opstarten door te starten vanaf dit schijfje. Let wel op bij het starten van het CD’tje, niet installeren maar Ubuntu proberen kiezen.

   Eenmaal opgestart kan u de harde schijf verkennen. U merkt dan meestal vrij snel of er grote delen van Windows verdwenen zijn.

   Beantwoorden
  • Kan je eigenlijk alleen te weten komen door de PC op te starten met bijvoorbeeld de Ultimate Boot CD en vervolgens de hulpprogramma’s te gebruiken die erop staan.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Tags: