Review van de Ariston warmtepompboiler – Lydos Hybrid wifi boiler 100L – 3629180

Warmtepompboilers zijn populair. In tegenstelling tot klassieke boilers die vaak een elektrische weerstand gebruiken hebben warmtepompboiler zoals de naam aangeeft een warmtepomp die warmte aan de lucht onttrekt om het water op te warmen. Bovendien hebben zo vaak intelligente functies zodat ze rekening kunnen houden met het verbruik in functie van de dag. De Lydos Hybrid wifi boiler is zo een boiler. Dit zijn mijn ervaringen met dit toestel.

Ariston Lydos Hybrid Wifi 100

Installatie

Iemand die een beetje handig kan de boiler zelf installeren. De meegeleverde installatie-instructies zijn duidelijk. Er is een metalen plaat die je met 2 metalen schroeven aan de muur moet bevestigen. Daarna kan je alleen (best wel zwaar) of met 2 personen de boiler aan de plaat haken. Qua installatiegemak achteraf is het aangeraden van de boiler niet vlak boven de grond te installeren. Zelf heb ik uit noodzaak (laag plafond) de boiler laag moeten installeren waardoor ik op mijn rug moest gaan liggen om alles te kunnen aansluiten. Dat raad ik dus niet aan. Voor de verplichte veiligheidsgroep en andere aansluitingen kan je gewoon in de vakhandel terecht.

Gebruiksgemak

Als je de boiler aanzet doet hij gewoon direct wat hij moet doen en dat is water opwarmen. Maar natuurlijk koop je geen hybrid wifi boiler om hem gewoon aan te zetten. En alhoewel je de boiler perfect kan bedienen met de knoppen vooraan is het veel handiger van alles te configureren vanuit je zetel met de Ariston app die je kan installeren via de Google Play Store. Via de app moet je wel eenmalig een verbinding opzetten met de boiler. Dat lukte bij mij na enkel pogingen. De installatie is als volgt:

  • Druk op de wifi knop
  • Druk daarna 5 sec op diezelfde knop zodat het wifi logo begint te flikkeren
  • Via het menu van de app geef je dan vervolgens aan dat je een product wenst toe te voegen

Let op de boiler kan enkel verbinden met een 2,4 Ghz wifi netwerk…..

Let ook op als je de app opnieuw installeert of als je de app op een 2de GSM installeert dan moet je in de laatste stap geen naam ingeven voor de boiler. De boiler heeft dan immers al een naam.

Ariston app screenshot
Ariston app screenshot

Prestaties

Bij mij moet de boiler in de eerste plaats zuinig zijn. Vandaar dat ik de boiler in de groene modus gebruik. Dat wil zeggen dat het water enkel met de warmtepomp verwarmt wordt. En ja, zelfs in deze modus kan je 4 uren nadat hij ingeschakeld staat reeds aangenaam douchen met water van 40 graden. Wij zijn hier met 4 personen, maar wij douchen nooit achter elkaar want 4 personen die lekker lang douchen na elkaar, dat is helaas niet mogelijk met boiler van 100 liter. Gelukkig heeft het toestel ook een “boost” functie waarbij een extra weerstand wordt ingeschakeld wordt om het water veel sneller op te warmen.

Extra functies

Bij mij hangt de boiler in de kelder en stoort het geluid van de warmtepomp mij dus totaal niet. Voor diegene die ’s nachts echter absoluut geen geluid wensen heeft de boiler een “nachtfunctie” die ervoor zorgt dat de warmtepomp ’s nachts altijd uit staat.


Voor diegene die altijd op hetzelfde moment van de dag douchen is de “I-memory” dan weer interessant. Deze analyseert het verbruikt en stuurt op basis van deze gegevens de boiler aan.


Staat de boiler in een zeer koude omgeving dan kan je hem ook beschermen door een minimum omgevingstemperatuur in te stellen. Onder deze temperatuur, wordt de warmtepomp dan uitgeschakeld zodat de ruimte waarin hij staat niet extreem afkoelt.


Tenslotte heeft de boiler natuurlijk ook een anti-legionella functie waardoor het water af en toe op hogere temperatuur verwarmd wordt om alles thermisch te desinfecteren.

Mijn eindconclusie

Het toestel overtreft mijn verwachtingen. De installatie ging vlotter dan verwacht en de vele functies zijn exact wat ik gehoopt had. Natuurlijk is mijn toestel nog nieuw dus ik kan nog geen uitspraken doen over hoe lang deze boiler meegaat, maar de gemiddelde levensduur is vaak tussen de 10 en 15 jaar.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie