Runtime Broker exe process

Wat is runtime broker?

Runtime broker is een legitiem Windows process dat alle machtigingen beheert van apps uit de Windows 10 store. Het is dit process dat controleert wat een app mag en niet mag uitvoeren of gebruiken op jouw Windows besturingsysteem. Zo controleert het bijvoorbeeld of een app je webcam of microfoon mag gebruiken. Het is dus een zeer belangrijk process dat mee instaat voor de veiligheid en privacy van jouw systeem.
Problemen met runtime broker

Is de runtime broker op mijn computer een virus?
Sommige virussen verschuilen zich door dezelfde naam te gebruiken. Klik met de rechterkant van de muis op Runtime Broker en klik op bestandslocatie openen. Het bestand bevindt zich altijd in de Windows System32 map. Als dat niet zo is is dat uitermate verdacht en bijna zeker dat het een virus is. In dat geval kan je het process het best beëindigen (opnieuw rechterkant muis) en je virusscan het volledige systeem laten controleren.

Runtime Broker exe een bestand zich normaal in de Windows system32 map bevindt


Runtime broker maakt PC traag, hoge processor belasting
Als een app vastloopt of een fout maakt dan kan het zijn dat runtime broker het systeem enorm gaat belasten. Meestal zie je dat door de zeer hoge processor belasting. In dat geval mag je het process eveneens beëindigen aangezien dit niet normaal is. Als dit probleem echter steeds opnieuw terugkomt moet je gaan uitzoeken welke app de oorzaak is. Is het een gekend probleem met een of andere app dan wordt dit opgelost via updates. Update dus eerst Windows en kijk of het probleem op deze manier niet opgelost wordt.
Runtime broker maakt PC traag, gebruikt veel geheugen?
Runtime broker gebruikt normaal maar enkele MB geheugen. ALs dat veel meer is is dat opnieuw niet normaal. Volg dezelfde stappen als bij een hoge processor belasting.
Meer dan 1 runtime broker
Dat kan best en is geen reden om ongerust te zijn. Zolang ze allemaal in de Windows system32 map staan en het systeem niet extreem belasten is alles in orde.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie