Samsung EVO 840 frozen state

Je zal het maar voorhebben. Je schaft jezelf een Samsung EVO 840 solid state drive (SSD) aan. Je formatteert de SSD en alles loopt goed. Plotseling valt de PC uit. De voedingskabel van de PC zat niet goed vast en de PC is uitgevallen. Je start de PC opnieuw op en plots is de SSD niet meer zichtbaar. Je besluit de SSD opnieuw te formatteren maar tot je grote verbazing blijkt de SSD niet meer formateerbaar. Bij elke poging om de SSD te formatteren verschijnt de volgende foutmelding in computer management.

computer management fout
“An unexpected error has occurred. Check the System Event Log for more information on the error. Close the Disk Management console, then restart Disk Management or restart the computer”

Voor het oplossen van dit probleem installeerden we Samsung Magician. Met Samsung Magician kan je de gezondheid van de SSD controleren, de firmware updaten en de het besturingssysteem optimalizeren. We besluiten de Samsung SSD te wissen met een “secure erase”. Door het uitvoeren van een secure erase wordt alles gewist op de SSD. Helaas krijgen we opnieuw een foutmelding wanneer we de SSD proberen te wissen met Samsung Magician.

Samsung Magician frozen state
Volgens Samsung Magician bevindt de Samsung SSD zich in een “frozen state”.

Volgens de foutmelding kan de SSD uit de “frozen state” gehaald worden door de SATA kabel gedurende enkele seconden te verwijderen terwijl de PC onder stroom staat. We proberen dit maar het lukt daarna nog steeds niet om de SSD te wissen met secure erase. Gelukkig zijn er nog 2 andere methodes om de SSD te wissen. We kunnen

1) een CD/DVD maken waarvan we kunnen booten om de SSD te wissen

2) een bootable USB stick maken om de SSD te wissen

We besluiten een USB stick te maken en nadat we de PC booten vanaf de USB stick slagen we erin van de SSD volledig te wissen. Zoals je kan zien op de volgende afbeelding.

secure erase is successful
Door te booten vanaf de USB stick die we konden maken met Samsung Magician hebben we de SSD kunnen wissen.

Als we daarna Windows opnieuw opstarten blijkt de SSD opnieuw in orde te zijn. We kunnen de SSD opnieuw formatteren in Windows en de SSD is opnieuw zichtbaar nadat we de SSD een drive letter gegeven hebben in computer management.

Dit is niet de eerste keer dat we op deze manier een Samsung SSD wissen. Soms is de tekst in het Secure Erase programma totaal onleesbaar. Blijkbaar detecteert het programma de videokaart in de PC niet altijd correct. Meestal lossen we dit op door tijdelijk een ander videokaartje in de PC te steken.

Het Secure Erase programma is niet compatibel met alle PC’s. Zoals je kan zien op onderstaande afbeelding. In dat geval zit er niets anders op dan de SSD te wissen op een andere PC.

secure erase driver not compatible
De PC is niet compatibel met het programma Secure Erase.

Tenslotte willen we ook vermelden dat we het ook al meemaakten dat een Samsung SSD op een specifieke SATA-aansluiting op een moederbord voortdurend in frozen state kwam te staan terwijl dezelfde SSD op een andere SATA-aansluting op hetzelfde moederbord geen enkel probleem had. Dit is wel zeer uitzonderlijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *