De scareware blokker van Edge blokkeert websites die u proberen bang of onzeker te maken door het weergeven van verschillende waarschuwingen. Een typische waarschuwing is bijvoorbeeld een pop-up die beweert dat uw computer geïnfecteerd is. Vaak staat er ook een klok die aftelt en u onder druk zet om zo snel mogelijk te reageren.

Scareware blokker inschakelen
- Open Microsoft Edge
- Klik op de drie stippen in de rechterbovenhoek en selecteer ‘Instellingen’
- Klik aan de linkerkant op “Privacy, zoeken en services”
- Scroll aan de rechterkant naar beneden naar de sectie beveiliging
- Zet de Scareware blokker aan
Niet duidelijk? Bekijk onderstaande video
Wat is scareware?
Het woord “scare” betekent in het Engels letterlijk iemand bang maken, en “ware” staat voor software. Scareware is dus software die je probeert bang te maken om je te dwingen bepaalde acties te ondernemen. En dat is nu net wat je niet moet doen!
Wanneer je geconfronteerd wordt met scareware sluit je best het browservenster of zelfs de hele browser af. Het probleem is dat er echter vaak geen zichtbare knop is. Vaak wordt de pagina immers fullscreen weergegeven zonder een duidelijke manier om te sluiten. Een handige truc is om de ESC-knop ingedrukt te houden, zodat de website niet langer fullscreen wordt weergegeven en je deze alsnog kunt sluiten. Veel gebruikers weten dit echter niet.
In principe is je pc op dat moment niet besmet. Het gevaar ontstaat pas wanneer je ingaat op de valse waarschuwingen en bijvoorbeeld op een knop klikt of software downloadt.
De scareware-blokker is vooral een hulpmiddel voor mensen die zich niet bewust zijn van deze gevaren. Dit is met name nuttig voor gebruikers die niet zijn opgegroeid met een computer of niet goed weten hoe ze met dit soort bedreigingen om moeten gaan.
Hoe werkt de scareware blokker in Edge
Eerst en vooral: Edge heeft een SmartScreen-filter. Dit is eigenlijk je eerste verdedigingslinie. De SmartScreen-filter controleert of de website die je bezoekt bekendstaat als gevaarlijk. Dit gebeurt simpelweg door de website te vergelijken met een lijst van onveilige websites. Niet echt geavanceerd dus, maar wel effectief.
De volgende laag van bescherming is de scareware-blokker. Deze wordt geactiveerd wanneer een website full-screen naar voren springt, soms zelfs zonder een sluitknop, en vaak met allerlei angstaanjagende waarschuwingen. De scareware-blokker onderschept dit, waarschuwt je en geeft je twee opties:
- Doorgaan – wat natuurlijk niet verstandig is.
- De website sluiten – wat de slimste keuze is.
Als je de website sluit, vraagt de scareware-blokker of je het incident wilt rapporteren. Doe je dat, dan wordt de gevaarlijke website toegevoegd aan de SmartScreen-filter, waardoor deze steeds beter gevaarlijke sites kan detecteren. Daarnaast gebruikt de scareware-blokker AI-technologie om nieuwe bedreigingen sneller te herkennen.
Dus, rapporteren? Ja, als je het internet veiliger wilt maken voor iedereen. Nee, als je privacy je grootste zorg is.