SeaTools voor DOS : harde schijf test

Belangrijk : zorg er steeds voor dat u een back-up heeft van de belangrijke gegevens die op uw computer staan. Als u geen back-up heeft en de computer start nog op dan neemt u best eerst een back-up van alle belangrijke gegevens. Als de computer niet meer start en u nog geen back-up heeft  dan is het aangeraden van contact op te nemen met een vakman. Een verkeerde handeling in SeaTools kan ervoor zorgen dat alle gegevens definitief verloren gaan. Indien u het programma correct gebruikt zal het aangeven of de harde schijf moet vervangen worden.

SeaTools voor DOS is een super handig programma voor het testen van harde schijven. Als een computer niet meer start denken we nogal snel dat de harde schijf defect is. Er zijn echter tal van andere oorzaken die de indruk kunnen geven dat een harde schijf defect is. De volgende problemen kunnen je de indruk geven dat een harde schijf defect is:

– een beschadigd bestandssysteem

– corrupte drivers

– een beschadigde MBR (Master Boot Record)

– virussen, trojans of ander malware

– hardware conflicten

Bovenstaande problemen kunnen echter opgelost worden en het vervangen van de harde schijf is in deze gevallen totaal niet nodig.

SeaTools voor DOS
SeaTools voor DOS een handig programma voor het testen van harde schijven.

SeaTools voor DOS is een boot CD. Om deze boot CD te maken moet je eerst het ISO bestand downloaden op de website van Seagate. Eenmaal je het ISO bestand gedownload hebt kan je de CD maken door het ISO bestand te branden op een CD. In de software die je gebruikt om CD’s en DVD’s te maken heb je meestal de optie voor het branden van een ISO bestand. Heb je geen software dan kan je eventueel het gratis programma “Free Iso Burner” gebruiken.

Als de boot CD gemaakt is plaats je hem in de PC met de mogelijke defecte harde schijf. Zorg ervoor dat de PC start vanaf de CD. In de BIOS kan je eventueel de boot volgorde aanpassen. Het optisch station met de boot CD moet bovenaan staan. De meeste BIOS’en zijn toegankelijk door bij het opstarten F2 of DELETE te duwen.

Als de SeaTools voor DOS CD gestart is dan komen de gedetecteerde harde schijven bovenaan in het wit venster te staan. Klik op de harde schijf die je wenst te testen en kies vervolgens bovenaan in het menu of je de schijf snel of uitgebreid wenst te testen. Bij een lange test worden alle sectoren van de harde schijf getest. Dit kan bij grote schijven enkele uren duren.

Als de geteste harde schijf een Seagate of Maxtor harde schijf is dan kan SeaTools voor DOS sommige defecten herstellen. Bij het testen van schijven van andere merken is dit niet mogelijk maar is het programma toch handig om eventuele defecten te detecteren.

Buiten de snelle en de uitgebreide test heeft het programma nog andere mogelijkheden. Deze worden echter zelden gebruikt. Gebruik deze nooit zonder eerst aandachtig het help bestand te lezen. Bij verkeerd gebruik kunnen alle gegevens op de harde schijf verloren gaan.

SeaTools voor DOS kan je downloaden op de website van Seagate.

http://www.seagate.com/support/downloads/seatools/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.