Windows 8.1 secure boot is niet juist geconfigureerd

Microsoft secure boot is een beveiliging in Windows 8 die ervoor zorgt dat bij het opstarten geen malware of virussen geladen kunnen worden. Dit is alleen mogelijk indien de computer een UEFI heeft. UEFI staat voor Unified Extensible Firmware Interface en is eigenlijk de opvolger van de klassieke BIOS die sinds 1980 in gebruik is. Wanneer Windows 8.1 secure boot niet correct kan configureren verschijnt de volgende foutmelding.

secure boot is niet juist geconfigureerd
De foutmelding “SecureBoot is niet juist geconfigureerd” verschijnt rechtsonder op het bureaublad.

Om deze foutmelding te verwijderen controleer je best eerst of de optie secure boot niet uitgeschakeld staat in de BIOS. Als dat zo is schakel je deze optie gewoon in. Op sommige computers is het moeilijk om in de BIOS te geraken. In dat geval hou je de shift toets ingedrukt terwijl je Windows 8 herstart. Hou de shift toets de ganse tijd ingedrukt totdat er een keuzemenu verschijnt. In dit keuzemenu kies je problemen oplossen. Daarna kies je geavanceerde opties en vervolgens kies je UEFI firmware instellingen.

Als de optie secure boot ingeschakeld staat in de UEFI en Windows nog steeds de foutmelding weergeeft dan kan het zijn dat je de UEFI moet updaten. (BIOS update) Wees hier zeer voorzichtig mee. Het verkeerd uitvoeren van dergelijk update kan de computer onbruikbaar maken. De meeste moederbord fabrikanten bieden deze updates aan op hun website. Controleer altijd zorgvuldig dat je de juiste update download en lees aandachtig de instructies voor het updaten.

Microsoft heeft ondertussen ook een update uitgebracht om deze melding te verwijderen. Je kan deze update vinden op de volgende locatie:

KB2902864: Update voor Windows 8.1 voor x64-systemen
http://www.microsoft.com/nl-nl/download/details.aspx?id=40879

Wij hadden deze foutmelding op een computer na een nieuwe installatie van Windows 8.1. We vonden geen secure boot optie in de UEFI interface. Nadat we de update installeerden was de foutmelding verdwenen.

Nieuwsgierig naar meer? We hebben nog een artikels die u mogelijk interessant vindt!

Neem een kijkje op de frontpagina....

Door hier onderaan te reageren op het artikel steunt u ons.

Dank u wel

Plaats een reactie