De service user profile service verhindert het aanmelden

In Windows heeft elke gebruiker een profiel waarin alle persoonlijke instellingen worden opgeslagen. Bij het opstarten van Windows moet het gebruikersprofiel worden geladen. Als dit profiel om welke reden dan ook beschadigd raakt, kan Windows niet starten en verschijnt meestal de volgende foutmelding, ongeacht of je Windows Vista, Windows 7, Windows 10 of Windows 11 gebruikt:

“De service user profile service verhindert het aanmelden. Gebruikersprofiel kan niet worden geladen.”

de service user profile service verhindert het aanmelden
Deze foutmelding wordt weergegeven tijdens het aanmelden of bij het opstarten van Windows. Hoewel de exacte weergave van de melding kan variëren afhankelijk van het besturingssysteem, blijft de boodschap altijd hetzelfde

Oorzaak van “De service user profile service verhindert het aanmelden” :

Deze foutmelding verschijnt bij het aanmelden of opstarten van Windows. Een gebruikersprofiel raakt natuurlijk niet vanzelf beschadigd. Meestal wordt het profiel beschadigd door:

 • Onjuiste afsluiting van de PC.
 • Stroomuitval waardoor de PC onverwachts wordt afgesloten.
 • Vastlopen van de PC.
 • Beschadiging van het opslaggeheugen, met name de C-schijf.
 • In zeer zeldzame gevallen, door virussen of spyware.

De oplossing voor het probleem

Als je ervan overtuigd bent dat de harde schijf niet defect is, kun je dit probleem meestal oplossen door een systeemherstel uit te voeren. Als er op de pc nog een andere beheerdersaccount aanwezig is, kun je het systeemherstel starten vanuit deze account. Het is zeldzaam dat meerdere gebruikersprofielen tegelijkertijd beschadigd raken.

Om systeemherstel uit te voeren, ga je naar het configuratiescherm en zoek je het onderdeel ‘Onderhoudscentrum’. Je kunt het ook starten door het commando ‘rstrui.exe‘ uit te voeren in het uitvoervenster. Als je ‘systeemherstel’ typt in het zoekvak van Windows, vind je het snel terug. Eenmaal systeemherstel gestart is zet je Windows gewoon terug naar een datum in het verleden. Een moment waar je nog geen problemen had.

Systeemherstel kan Windows terugzetten naar een datum in het verleden.

Als er geen andere administrator account, die je kan starten, aanwezig is op de PC dan kan je systeemherstel starten als volgt:

Windows Vista

Door te booten vanaf het Windows Vista installatieschijfje en vervolgens “Uw computer herstellen” te kiezen. Dit is het tweede scherm dat verschijnt. Let op: Windows Vista herstellen en niet installeren!

[jwplayer mediaid=”1382″]

Lees meer : Systeemherstel Windows 8 starten – Decomputer.be

Windows 7

Bij Windows 7 kan je het herstellen van de computer starten door bij het opstarten F8 te duwen. In het menu dat daarna verschijnt kies je “de computer herstellen”. Daarna doorloop je hetzelfde zoals bij Windows Vista.

Windows 10

In Windows 10 kan u systeemherstel starten door de SHIFT toets ingedrukt. Na het herstarten verschijnt een menu. In dat menu kiest u problemen oplossen, geavanceerde opties en vervolgens systeemherstel.

Windows 11

Om systeemherstel bij het opstarten van Windows 11 te starten, kun je een speciale methode gebruiken. Volg deze stappen:

 1. Start Windows zoals je normaal zou doen.
 2. Zodra je merkt dat Windows begint op te starten, houd je onmiddellijk de aan/uit-knop ingedrukt totdat de computer opnieuw wordt uitgeschakeld.
 3. Herhaal dit proces meerdere keren.

Wanneer Windows detecteert dat er problemen zijn met het normaal opstarten, worden automatisch de herstelopties aangeboden. Houd er rekening mee dat via de herstelmenu’s verschillende opties beschikbaar zijn, waaronder het opnieuw instellen van Windows naar de fabrieksinstellingen en het gebruik van geavanceerde opties. Let op: het maken van de verkeerde keuze kan ernstige gevolgen hebben!

Geavanceerde opties. 2 dingen zijn interessant. Met systeemherstel kunnen we teruggaan naar een punt in het verleden. Via de opdrachtprompt kunnen we het opslaggeheugen controleren en herstellen.

Bij het uitvoeren van een fabrieksherstel worden alle bestanden gewist, dus wees voorzichtig. Als je kiest voor het opnieuw instellen van Windows, moet je opnieuw al je software installeren.

Om het specifieke probleem “De service User Profile Service voorkomt het aanmelden” op te lossen, gebruiken we de systeemherstel optie. Selecteer eerst de optie “geavanceerde opties” en daarna “systeemherstel”. Eenmaal systeemherstel gestart is kies je een datum on naar terug te gaan. Een punt in het verleden waar je nog geen problemen had.

Geen oplossing?

Als systeemherstel niet werkt of als het probleem na systeemherstel aanhoudt, overweeg dan om eerst het opslaggeheugen te testen. Volg deze stappen:

 • In de vensters met de verschillende herstelopties kies je de optie “opdrachtprompt”
 • In het opdrachtpromptvenster dat verschijnt geef je de volgende opdracht
 • chkdsk c: /f
 • Met deze opdracht zal Windows het opslaggeheugen controleren en herstellen indien mogelijk

Probeer daarna Windows normaal op te starten en probeer eventueel nog eens systeemherstel naar een punt in het verleden.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

10 gedachten over “De service user profile service verhindert het aanmelden”

 1. Ik heb de systeemherstel geprobeerd waardoor ik terug kan aanmelden maar als ik mijn computer terug afsluit en opstart heb ik weer hetzelfde probleem.
  Ik los het nu op door telkens een systeemherstel te doen maar dat is heel irritant, zou er nog een oplossing zijn?

  Beantwoorden
  • Mogelijk wordt er na elke start een update geïnstalleerd die het systeem ontregeld. Door een systeemherstel uit te voeren maak je de installatie van die update steeds opnieuw ongedaan. Maar na elke normale start wordt de update opnieuw geïnstalleerd….

   Test of dit het geval is als volgt:
   – zorg dat Windows opnieuw opstart
   – verwijder alle updates die klaar staan om geïnstalleerd te worden
   lees http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7-windows_update/how-can-i-delete-pending-windows-update-downloads/e82ab027-8c22-4850-a488-8859d7840032
   – herstart vervolgens

   Lukt het herstarten nu wel? Dan kan je op zoek naar de update die jouw probleem veroorzaakt. Bij de volgende start laat je Windows naar updates zoeken. Tussen de gevonden updates zit dan de boosdoener….

   Beantwoorden
   • Nu is het nog erger geworden omdat ik helemaal niet meer kan inloggen en geen systeemherstelpunten meer heb HELP!!!

    Beantwoorden
    • Systeemherstelpunten verdwijnen niet zo maar. Controleer de harde schijf op fouten met de Ultimate Boot CD. Als er op de pc geen andere gebruikersaccount aanwezig is kan je zonder herstelpunten Windows onmogelijk herstellen. Het enige wat je dan nog kan is back-uppen en opnieuw installeren.

     Beantwoorden
 2. Hallo,
  Ik heb Windows 7 starter op mijn mini-HP staan, maar die moet met een wachtwoord opgestart worden. Dat is wellicht de reden waarom op F8 drukken niets oplevert. Ik blijf telkens ik wil opstarten en het wachtwoord heb ingevuld, het bericht ‘The service user Profile Service verhindert het aanmelden. Gebruikersprofiel kan niet worden geladen.’ krijgen. Dus geen van bovenstaande oplossingen zijn mogelijk.
  Kan dat dan ook nog opgelost worden?
  Alvast bedankt voor het (hopelijk positieve) antwoord.

  Beantwoorden
   • Op de mini F8 drukken geeft echt geen resultaat hoor, en ik heb wel een grote laptop als apart aan te sluiten toetsenbord maar geen kabeltje met 2 USB-contacten. Zal ik eentje kopen of zijn dat misschien kosten op het sterfhuis?

    Beantwoorden
 3. Hallo,
  F8 drukken heeft echt geen enkel effect. Het enige andere toetsenbord dat ik heb is van mijn grote laptop, maar kan dat wel gelden als apart aangesloten toetsenbord? En zelfs als dat kan zou ik niet weten hoe ik vanaf mijn laptop in die mini moet geraken. Wellicht moet ik ermee naar een of andere winkel gaan. Hopelijk niet naar het containerpark.

  Beantwoorden

Plaats een reactie