Slecht beeld op je TV? Zo los je het op!

Recent zelf nog meegemaakt. Plotseling werd het beeld van mijn tv voortdurend verstoord door allerlei gekleurde blokjes. Maar er zijn nog andere weergaveproblemen die net zo irritant zijn, zoals een onscherp beeld, vage kleuren, lijnen, ruis en natuurlijk kan ook het geluid gestoord zijn. Hoe bepaal je wat de oorzaak is en hoe los je het op? Laat ons samen zoeken naar een oplossing…

slecht beeld Samsung tv
Samung tv illustratie zwak of geen signaal

Controleer de kabels

Het kan zijn dat slechte beeldkwaliteit wordt veroorzaakt door een losse kabel. Controleer dit dus zeker als eerste. Trek de kabels desnoods eens uit en steek ze terug in. Controleer tegelijkertijd ook de staat van de kabels. Want extreem geplooide of gedraaide kabels kunnen intern beschadigd zijn. Beweeg de kabels ook eens terwijl iemand anders tv kijkt. Als de beeldkwaliteit van slecht naar goed gaat of omgekeerd, weet je dat een kabel een slecht contact maakt.

Controleer de signaalbron

Voor een goed beeld heb je een goede zuivere signaalbron nodig. Dus als het signaal van de kabelmaatschappij niet zuiver is, zal het beeld ook niet zuiver zijn. Je kan dit eenvoudig testen door een dvd-speler, mediaspeler of een laptop aan te sluiten op de tv. Heb je met die toestellen wel een perfect beeld, dan kan je best eens naar de kabelmaatschappij bellen voor meer info.

Controleer de instellingen op de tv

Op een moderne tv kan je werkelijk alles instellen. De kleuren, de beeldmodus, het contrast, de helderheid… Controleer dus natuurlijk ook deze instellingen. Weet je niet waar te beginnen dan herstel je eerst de standaardinstellingen.

instellingen Samsung tv
Samsung tv instellingen

Firmware update

De meeste tv’s met internetverbinding kan je ook updaten. Controleer of er firmware-updates beschikbaar zijn voor je televisiemodel en installeer deze indien nodig.

Vraag hulp op het ondersteuningsforum van je tv

Veel tv-fabrikanten hebben een forum/community waar je hulp kan vragen. Op zo’n forum word je vaak snel geholpen. Vooral wanneer je met een foto nog eens kan aantonen wat er mis is met het beeld.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

2 gedachten over “Slecht beeld op je TV? Zo los je het op!”

  1. Hey,

    Ik had hier sinds gisteren voortdurend regelmatig een verstoord beeld. Om gek van te worden. Mijn vrouw dacht dat het aan de tv lag. Had al alles gecontroleerd zoals de kabels en de instellingen. Nu blijkt dat het een probleem bij Telenet was. Deze morgent was er geen tv meer en ook geen internet meer daarna was alles er terug en ook het beeld was weer perfect. Duidelijk dus dat er een probleem was bij Telenet dat ze opgelost hebben. Ze hadden wel mogen verwittigen natuurlijk…

    Beantwoorden

Plaats een reactie