Sluimerstand en slaapstand van Windows 10


We hebben een nieuw en beter artikel geschreven.

Lees : De slaapstand VS de sluimerstand – Decomputer.be

Wat maakt dit nieuwe artikel beter?

  • Praktische cijfers: De slaapstand verbruikt nog steeds stroom. Wat kost dit?
  • Tips: Voor het instellen van de beste slaap- en sluimerstand op jouw computer.

Energie besparen is in. De sluimerstand en slaapstand van Windows 10 kunnen je hierbij helpen. Deze 2 energiebesparende standen worden vaak door elkaar gehaald. Nochtans is er wel degelijk een verschil.

In de slaapstand blijft de computer gewoon aan staan. Het scherm wordt uitgeschakeld en alle activiteit wordt gestopt. Alle programma’s die in gebruik zijn worden gepauzeerd. Alles wat in het werkgeheugen zit blijft gewoon in het werkgeheugen. Als je een tekst aan het typen bent en je zet je computer in slaapstand dan kan je nadien gewoon verder werken aan je tekst zelfs al had je de tekst niet opgeslagen. Als diezelfde computer echter zonder stroom komt te zitten tijdens de slaapstand dan is al het niet opgeslagen werk verloren! Wees dus voorzichtig met deze stand! Een computer kan razendsnel uit slaapstand gehaald worden. De slaapstand is dus uitermate handig voor korte onderbrekingen. Ondanks dat de computer in slaapstand niet echt uit staat is de energiebesparing toch aanzienlijk en niet te verwaarlozen.

In de sluimerstand wordt de computer volledig uitgeschakeld nadat alles is opgeslagen op de lokale schijf in een bestand. Bij Windows is dit het hiberfil.sys bestand. Als een computer uit de sluimerstand komt wordt alles opnieuw geladen. De programma’s die open stonden staan dus opnieuw open als de computer uit de sluimerstand komt. Het grote voordeel van de sluimerstand is dat er geen gegevens verloren gaan als de computer zonder stroom komt te zitten. Nadeel is dan weer dat uit de sluimerstand komen veel trager is dan uit de slaapstand komen. Dit nadeel is vooral duidelijk als de computer nog een gewone harde schijf heeft. Bij computers met een SSD valt het verschil minder op. De sluimerstand verbruikt minder energie dan de slaapstand en is daardoor veel interessanter als de computer lang niet zal gebruikt worden.

In Windows 10 kan je zelf kiezen of je de sluimerstand en slaapstand in het startmenu wenst. Dit doe je als volgt. Klik met de rechterkant van de muis op het Windows startmenu en kies energiebeheer. Klik vervolgens aan de linkerkant op “het gedrag van de aan/uit knoppen bepalen”.

energieschema Windows 10
Via het Windows startmenu openen we energiebeheer.

Klik vervolgens bovenaan op “instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn”. Nu kan je onderaan aanvinken of je de slaapstand en de sluimerstand in het startmenu wenst.

slaapstand en sluimerstand inschakelen
Op de afbeelding zie je dat op deze computer de slaapstand en sluimerstand reeds in het startmenu staan.

Bij laptops kan je via energiebeheer ook instellen wanneer de laptop automatisch in slaapstand gezet moet worden en in het scherm zit een sensor die detecteert wanneer het scherm wordt dichtgeklapt. Bij het dichtklappen wordt de laptop automatisch in slaapstand gezet. Je kan dit indien gewenst echter ook uitschakelen via energiebeheer. Op die manier kan je de laptop ook dichtklappen zonder dat deze in slaapstand gaat.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

13 gedachten over “Sluimerstand en slaapstand van Windows 10”

  1. Bij het aansteken van pc komt telkens sluimerstand inschakelen met een radertje dat draait. Dit blijft constant zo. Ik kan niet op mijn scherm. Hoe moet ik dit aanpakken?

    Beantwoorden
    • Als het een desktop is zet je de computer uit en haal je de stroomkabel enkele minuten van de computer. Als de computer een laptop is zet je de laptop uit en haal je de batterij er een paar minuten uit. Als dit niet mogelijk is hou je de aanknop van de computer ingedrukt als hij aanstaat totdat hij uitvalt.

      Beantwoorden
  2. ELke keer als ik mijn laptop dicht doe, of als ik hem een tijdje niet gebruikt heb, valt deze in slaapstand en kan ik deze niet laten ontwaken. Ik moet hierdoor altijd mijn laptop herstarten. Hoe pak ik dit het best aan?

    Beantwoorden
    • Door alle drivers te updaten kan je dit probleem mogelijk oplossen. Anders kan je via energiebeheer instellen dat je computer niet in slaapstand mag gaan. Het scherm laten dimmen kan geen kwaad. Je kan via energiebeheer ook instellen dat de computer moet uitgeschakeld worden als je de laptop dicht klapt.

      Beantwoorden
  3. Mijn computer valt steeds in slaapstand, terwijl mijn instellingen zowel voor het beeldscherm als voor de computer ingesteld staan op ‘val NOOIT’ uit. Heb het ook al geprobeerd op 45′ maar ook dan valt hij constant in slaap! Ik werk met een Toshiba (1 jaar oud) en met Windows 10. Momenteel ben ik bezig met een programma dat ik kan gebruiken via VPN. Het enerveert mij enorm dat mijn verbinding constant wegvalt als ik even wat noteer. Enig idee wat ik nog zou kunnen doen?

    Beantwoorden
  4. Ik wil dat mijn laptop alleen het scherm uitzet maar niet in de slaapstand gaat zodat activiteit van Spotify doorgaat. Als ik instel dat het scherm na 4 minuten uitgaat en de laptop nooit op slaapstand gaat, lijkt hij toch in slaapstand te gaan want Spotify pauzeert als het scherm uitgaat. Hoe kan ik dit aanpassen?

    Beantwoorden

Plaats een reactie