Speedfan

Wanneer een computer plotseling uitvalt, is oververhitting van een van de componenten vaak de oorzaak. Bij een desktop kun je dit vaak snel controleren, maar bij een laptop is het al veel moeilijker. SpeedFan is een handig programma waarmee je snel kunt nagaan of oververhitting de oorzaak is, zonder de laptop onmiddellijk te moeten demonteren. Bovendien kun je met SpeedFan het toerental van een ventilator aanpassen aan je behoeften.

Voordat je met SpeedFan aan de slag gaat, is het belangrijk te beseffen dat de temperaturen in een computer behoorlijk kunnen oplopen. Hieronder vind je de gemiddelde temperaturen van verschillende componenten:

  • CPU (processor) meestal tussen de 30° en de 50°
  • GPU (grafische processor) meestal tussen de 40° en de 80°
  • Moederbord meestal tussen de 30° en de 55°
  • HDD (harde schijf) meestal tussen de 30° en de 45°
Speedfan
Speedfan is handig voor het meten van de temperaturen in de PC.

Als je SpeedFan gebruikt om te controleren of er een oververhittingsprobleem is, ga je als volgt te werk. Laat de computer eerst goed afkoelen. Start vervolgens de computer op en start SpeedFan. Als een van de ventilators defect is en niet meer draait, zal de temperatuur van een van de componenten snel stijgen boven de gemiddelde temperatuur in de tabel hierboven. Als het koellichaam waarop de ventilator is gemonteerd vuil is, zal de temperatuur eerder geleidelijk stijgen. Op deze manier kun je vrij eenvoudig bepalen wat er moet worden gedaan om het probleem op te lossen.

Let op: het kan zijn dat een ventilator pas begint te draaien vanaf een bepaalde temperatuur. Laat je dus niet misleiden. Pas het toerental van een ventilator aan met gezond verstand. Een casefan kun je vaak zonder risico een beetje trager laten draaien. Het toerental van de ventilator van de GPU mag je nooit verlagen. De GPU draait standaard al op een vrij hoge temperatuur en is vaak een van de eerste componenten die defect gaat. Daarmee wil je dus zeker geen risico nemen.

Het programma Speedfan kan je gratis downloaden op de officiële website van het programma. Het programma is eenvoudig en snel geïnstalleerd.

SpeedFan – Access temperature sensor in your computer (almico.com)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *