Spelletjes sneller maken zonder nieuwe hardware

Speel je graag af en toe een spelletje op je computer maar vind je de spelletjes te traag? Investeren in nieuwe hardware is niet altijd gewenst of mogelijk. Lees verder hoe je de spelletjes toch sneller kan maken zonder in nieuwe hardware te investeren.

Tip 1: Een spel sneller maken door de grafische instellingen van het spelletje te “tweaken”

In bijna alle spelletjes heb je een scherm met grafische instellingen. Zaken die we meestal terugvinden zijn:

  • de resolutie
  • anti-aliasing
  • allerlei effecten
  • textures instellingen

Door de het spel in te stellen op een lagere resolutie, anti-aliasing uit te schakelen en alle effecten tot een minimum te beperken kan je frame rate (=aantal beelden/sec) fors verbeteren. Mogelijk moet je niet alles op het minimum gaan instellen. Probeer en test uit wat het beste resultaat oplevert. Je kan de wijzigingen altijd achteraf ongedaan maken.

spelletjes sneller maken grafische instellingen
Voorbeeld: grafische instellingen aanpassen voor het spel WOW

Tip 2: Spelletjes sneller maken door Windows te versnellen

Als Windows zelf zo snel is als een slak dan kan je moeilijk verwachten dat je spelletjes super snel zal kunnen spelen. Zorg ervoor dat er op de achtergrond zo weinig mogelijk programma’s actief zijn. Elk actief programma gebruikt immers ram geheugen dat niet meer gebruikt kan worden door het spel.
Lees https://decomputer.be/windows-10-traag-nu/

Tip 3: Spelletjes sneller maken door de drivers te updaten

Nvidia en AMD brengen regelmatig nieuwe drivers uit die de prestaties, stabiliteit en compatibiliteit van hun videokaarten verbeteren. Vooral als je problemen hebt met een recent uitgekomen spel is het belangrijk van te controleren of er geen nieuwere drivers beschikbaar zijn!

Heb je een computer met Intel HD Graphics dan is het net zoals bij Intel en AMD van belang van steeds de meest recente drivers te gebruiken.

Tip 4: Games versnellen door de videokaart te “tweaken”

Via de instellingen van de videokaart kan je meestal voor de beeldinstellingen kiezen voor kwaliteit of prestaties. Als je kiest voor prestaties kan dit mogelijk een invloed hebben op de frame rate van het spel. Zeker eens proberen, je kan deze instellingen altijd ongedaan maken als het jouw niet bevalt. Bij een Nvidia videokaart kan je dit instellen via het Nvidia configuratiescherm. Bij AMD via het Catalyst Control Centrum. Heb je een computer met Intel HD Graphics lees dan zeker https://decomputer.be/alles-over-intel-hd-graphics/ voor alle details hoe je de Intel HD Graphics kan “tweaken”.

spelletjes sneller maken Nvidia instellingen
Voorbeeld: via het Nvidia configuratiescherm kunnen we de keuze maken tussen kwaliteit en prestaties.

Tip 5: Een game booster of spelletjes versneller gebruiken

Er bestaan ook programma’s voor het versnellen van spelletjes. Deze programma’s werken vooral goed op computers die eigenlijk eens goed opgekuist zouden moeten worden. Een voorbeeld van zo een programma is Wise Game Booster.

Wise Game Booster
Er bestaan ook programma’s voor het versnellen van spelletjes. Hoewel deze programma’s geen wonderen verrichten kunnen ze op computers met veel programma’s op de achtergrond soms wel een groot effect hebben.

 

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie