Standaardtoepassingen in Ubuntu

Een standaardtoepassing in Ubuntu is het programma dat automatisch wordt gebruikt wanneer je niet specifiek hebt aangegeven met welk programma je een bestand wil openen. Je vindt deze standaardprogramma’s terug via Instellingen → Toepassingen → Standaardtoepassingen.

Standaardtoepassingen

Maar… als je met de rechterkant van de muis op een bestand klikt en “Openen met” kiest en daarna een programma selecteert én aanvinkt als standaard, dan krijgt die keuze voorrang op wat je eerder instelde in het algemene instellingenmenu.

Openen Met

De algemene instellingen en je voorkeuren worden opgeslagen in een bestand (mimeapps.list). Je kan dit bestand openen met om het even welke tekstverwerker. Het bestand bevindt zich op de volgende locatie

/home/jouw_gebruikersnaam/.config/mimeapps.list

Waarbij je “jouw_gebruikersnaam” vervangt door de naam van je account. Als je dit bestand wenst te bekijken via Nautilus moet je wel bovenaan aanvinken dat verborgen bestanden zichtbaar moeten zijn.

Via de terminal kan het ook met de volgende opdracht.

nano ~/.config/mimeapps.list

Nano is een simpele teksteditor en ~/.config/mimeapps.list is het pad naar dat configuratiebestand, relatief ten opzichte van je gebruikersmap.

Wanneer je het bestand opent, zie je twee duidelijke secties:

  • [Default Applications] – hierin staan de algemene standaardinstellingen.
  • [Added Associations] – hier staan specifieke voorkeuren die je handmatig instelde via “openen met”.

met onder elke secties regels zoals audio/vnd.wave=vlc_vlc.desktop;

Je ziet onmiddellijk dus dat een wave bestand wordt geopend met VLC. Merk ook de naam op vlc_vlc.desktop

een .desktop bestand ……en waarom is dat belangrijk? Wel… als je een van onze vorige artikels hebt gelezen
https://decomputer.be/bureaubladpictogram-snelkoppeling-ubuntu/
dan krijg je misschien een “ah ja!”-gevoel.

Zo’n .desktop bestand kan je bijvoorbeeld ook op het bureaublad kopiëren als snelkoppeling. Dan gedraagt het zich als een pictogram, met een naam, een icoontje en het commando dat wordt uitgevoerd bij dubbelklikken. En precies datzelfde .desktop bestand wordt dus óók gebruikt in het configuratiebestand mimeapps.list om te bepalen welke toepassing standaard gebruikt moet worden.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

Plaats een reactie