Wat is streamen?

Streamen betekenis

Streamen is een manier om direct films, muziek en video’s via internet te bekijken of beluisteren, zonder dat je ze eerst hoeft te downloaden. De term “stream” komt van het Engelse woord “stroom,” wat betekent dat de media gewoon blijft binnenkomen, terwijl je al aan het kijken of luisteren bent.

Voorbeeld van een streamingsdienst VTMGO
Voorbeeld van streamingdienst VTMGO

Voordelen

Streamen heeft een aantal handige voordelen. Stel je voor dat je meteen aan een film kunt beginnen zonder te wachten op die lange downloadtijd. Daarnaast hoef je je ook geen zorgen te maken over het opslaan van de film, want je hoeft hem niet te downloaden. Vooral op mobiele apparaten, zoals smartphones, waar de opslagruimte beperkt is, is dit een enorme plus. Bovendien is het aanbod van streamingdiensten de afgelopen jaren enorm gegroeid, waardoor je een schat aan films en muziek binnen handbereik hebt.

Nadelen

Maar streamen heeft ook zijn nadelen. Ondanks dat streamingdiensten buffers gebruiken om onderbrekingen op te vangen, is dit niet perfect. Als je internetverbinding wegvalt, kan het afspelen vrij snel tot stilstand komen. Dit is iets wat je niet hebt als je media volledig hebt gedownload. Een ander groot minpunt is dat de meeste streamingdiensten reclame toevoegen voor of tijdens het afspelen, en laten we eerlijk zijn, dat kan behoorlijk irritant zijn. En nog een belangrijk punt is dat je bij streamen geen reservekopie van de media hebt, zoals je wel zou hebben als je het zou downloaden.

Hoe kan ik streamen naar TV?

Er zijn tal van mogelijkheden afhankelijk van je uitrusting. We beginnen met de eenvoudigste methodes.

Streamen van laptop naar TV

Een laptop via HDMI-kabel aansluiten aan de TV is werkelijk kinderspel. Je steekt de kabel op de TV en met de afstandsbediening stel je de TV in zodanig dat hij het HDMI-signaal gebruikt. Je surft dan naar de streaming dienst en start de media.

laptop aansluiten op TV
Van links naar rechts: VGA aansluiting, HDMI aansluiting, eSATA aansluiting, USB aansluiting.

Streamen naar TV zonder wifi

Wens je geen kabel te gebruiken dan is Chromecast de perfecte oplossing. De Chromecast instellen en je kan de media starten.

Met de Chromecast kan je draadloos streamen
De Chromecast is ideaal om draadloos te streamen naar TV

Meer lezen over de Chromecast Google Chromecast problemen oplossen – Decomputer.be

Streamen naar smart TV of digitale TV

Met een digitale TV of smart-tv en een abonnement kan je ook onmiddellijk beginnen te kijken. In dit geval altijd wel eerst de streamingdienst contacteren om te vragen of zij dit ondersteunen.

Streamen met mediacenter

En tenslotte is er nog de optie van een mediacenter on je TV te plaatsen. Populaire voorbeelden zijn:

  • Amazon Fire TV Stick: Steek de Fire TV Stick in de HDMI-poort van je tv en navigeer door apps zoals Amazon Prime Video, Netflix en meer.
  • Apple TV: Apple TV biedt toegang tot Apple’s eigen streamingdiensten en apps, evenals AirPlay voor het streamen van content van Apple-apparaten.

Is streaming legaal of Illegaal?

De legaliteit van streaming hangt sterk af van de streamingdienst die je gebruikt en hoe deze zijn content aanbiedt. Het cruciale verschil zit vaak in of de streamingdienst licentiekosten betaalt aan de eigenaren van de auteursrechten op de media die ze aanbieden. Hier zijn enkele manieren die je toelaten te controleren of een streamingdienst legaal is of niet:

  • Abonnementen: Je betaalt een maandelijks of jaarlijks abonnement om toegang te krijgen tot de content zonder advertenties.
  • Reclame: De streamingdienst toont advertenties voor of tijdens het afspelen van de content als je geen abonnement hebt. Deze advertenties financieren de gratis toegang tot de media.

Bekende streamingdiensten zoals Netflix, Amazon Prime Video, Hulu en Spotify volgen doorgaans deze legale benaderingen. Als je een abonnement hebt of advertenties ervaart tijdens het gebruik van de dienst, is de kans groot dat deze legaal is.

Illegale Streamingwebsites:

Illegale streaming websites daarentegen hebben meestal niet de juiste licenties voor de media die ze aanbieden. Ze zijn vaak te herkennen aan niet-commerciële namen en vertonen over het algemeen enkel advertenties op de website zelf, maar zelden tijdens het afspelen van de media. Ze bieden geen legale abonnementen en geen reclameonderbrekingen tijdens het bekijken van content.

Met een beetje onderzoek via zoekmachines zoals Google kun je vaak dubbel controleren of een streamingdienst legaal of illegaal is. Het is sterk aan te raden om legale diensten te gebruiken.

Belangrijke tips voor een verbeterde streaming ervaring

Veel streamingdiensten bieden de mogelijkheid om ondertitels in te schakelen tijdens het afspelen. Gewoonlijk kun je in de mediaplayer onderaan het scherm een icoontje vinden om ondertitels in te stellen. Dit is handig voor zowel het volgen van dialogen als voor het begrijpen van content in andere talen.

Daarnaast kun je vaak de kwaliteit van de stream aanpassen. Als je een trage internetverbinding hebt en het afspelen regelmatig stopt, kun je de kwaliteit iets lager instellen. Dit kan helpen om onderbrekingen te minimaliseren en een soepele kijkervaring te garanderen.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie

Tags: ,