Strepen op beeldscherm laptop

Je hebt het maar voor. Plotseling staat je laptop scherm vol met strepen. Vaak vrezen we het ergste. Door een paar testen uit te voeren kan je vrij gemakkelijk bepalen waar het probleem zit. Mogelijke oorzaken van die lijnen op het scherm zijn:

  • het scherm zelf dat defect is
  • de bedrading die naar het scherm loopt die beschadigd is
  • de videokaart die defect is

Test of de videokaart defect is of niet.

Bijna alle laptops hebben een aansluiting voor een extern scherm. Sluit een extern beeldscherm aan en schakel het in. Om het in te schakelen moet je een toetsencombinatie indrukken op je laptop. Vaak is dit de “Fn” toets in combinatie met bijvoorbeeld de “F3” toets. Als het extern aangesloten beeldscherm normaal is een geen strepen vertoont dan wil dit zeggen dat de videokaart van de laptop niet defect is.

geen strepen op beeldscherm extern aangesloten
Sluit een extra scherm aan op de laptop en controleer of de strepen ook op het extra scherm te zien zijn.

Test of de bedrading naar het scherm beschadigd is.

Als je het beeldscherm open en dichtklapt terwijl de laptop aan staat zal je vrij snel merken of de bedrading defect is of niet. Als het beeldscherm in bepaalde standen geen strepen vertoont en in andere standen wel dan ben je vrij zeker dat de bedrading beschadigt is. Als het beeldscherm van de laptop steeds hetzelfde patroon van strepen vertoont terwijl je het beeldscherm open en dicht klapt dan is de bedrading niet defect.

Als de videokaart niet defect is en de bedrading in orde is dan is het vrij zeker dat het LCD scherm defect is. Hieronder zie je een laptop met strepen op het beeldscherm.

lijnen in beeldscherm laptop
Op dit laptop scherm zie je duidelijk de strepen over de volledige breedte van het scherm.

Het vervangen van het beeldscherm van een laptop is op zich niet zo moeilijk. Zoek in de eerste plaats een vervangscherm. Je kan de meeste laptop schermen vrij goedkoop op internet vinden. Je kan eventueel ook een gelijkaardige defecte laptop voor een prijsje kopen. Wij hadden geluk en hadden een gelijkaardige laptop staan met een defect moederbord. Het scherm vervangen doe je als volgt:

Verwijder de rubbertjes vooraan die de schroefjes verbergen. Verwijder daarna al de schroefjes. Plaats een voorwerp achter het scherm of vraag eventueel iemand om het scherm vast te houden. Dit om te vermijden dat het beeldscherm plots naar achteren valt als je de laatste schroefjes verwijdert.

rubbertjes en schroefjes verwijderen
De schroefjes zitten verborgen achter de rubbertjes!

Verwijder daarna voorzichtig de voorkant. De overige schroefjes waarmee het scherm vast zit worden nu zichtbaar. Verwijder deze schroefjes terwijl je het scherm ondersteunt.

verwijder de voorkant
Verwijder de voorkant en verwijder de rest van de schroefjes waarmee het beeldscherm vast staat.

Als alle schroefjes verwijdert zijn kan je de kabels naar het scherm verwijderen. Wees extreem voorzichtig met de flat cable. Die wil je zeker niet beschadigen!

voorzichtig de kabels loskoppelen
Wees voorzichtig met het losmaken van de kabels! De flat cable is vaak vastgeplakt! Verwijder de plakband.

Daarna kan je het nieuwe beeldscherm aansluiten en alles voorzichtig terug in elkaar schroeven. Hieronder zie je de laptop met het scherm vervangen door een occasie scherm.

geen strepen meer in beeldscherm
De laptop nadat we het beeldscherm vervingen door een occasie scherm.
Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie