Werkwijze voor het vinden van alle stuurprogramma’s

Dit artikel werd op 15 juni 2024 geüpdatet.

Heb je Windows opnieuw geïnstalleerd en werkt je geluid niet meer? Reageert je printer niet of heb je problemen met je wifi-verbinding? Dan moet je eerst controleren of de drivers wel geïnstalleerd zijn. Drivers of stuurprogramma’s zorgen ervoor dat Windows de hardware herkent en kan gebruiken. Maar hoe vind je deze drivers en hoe installeer je ze? Laten we dat stap voor stap bekijken en, zoals altijd, zullen we het zo simpel mogelijk houden. Niet iedereen is immers een computertechnicus.

Windows installeert de meeste drivers automatisch via updates

De updates van Windows zijn belangrijk voor de veiligheid van je systeem, maar zorgen er ook voor dat drivers van de meeste drivers automatisch geïnstalleerd worden. Vooral op een recent geïnstalleerd systeem kan het zijn dat Windows de drivers nog niet geïnstalleerd heeft, omdat het updaten niet eenmaal veel tijd kost. Updaten is dus de boodschap. Type Windows update in het zoekvak van Windows of open het menu van Windows en klik op het tandwiel en kies vervolgens “bijwerken en beveiliging”.

Windows update illustratie
Vergeet ook niet de optionele updates te controleren!

Drivers die na het updaten niet geïnstalleerd zijn installeer je zelf

Is er nog steeds een apparaat dat niet werkt of herkend wordt nadat Windows volledig geüpdatet is. Dat kan want Windows herkent niet alle hardware. Je merkt dit ook onmiddellijk als je apparaatbeheer opent via het configuratiescherm of met het onderstaande commando dat je kan typen in het zoekvak van Windows.

mmc devmgmt.msc

Apparaten die door Windows niet automatisch geïnstalleerd kunnen worden vallen meteen op door het gele klein driehoekje. Zie onderstaande afbeelding.

onbekend apparaat in apparaatbeheer
Ontbrekende stuurprogramma’s herken je door het kleine gele driehoekje.

Zelf drivers installeren

Als een apparaat nog steeds niet werkt na de Windows-updates, moet je mogelijk zelf de drivers installeren. Dit kan op verschillende manieren:

  • Met de meegeleverde schijfjes: Vroeger werden computers geleverd met drivers op een cd. Tegenwoordig moet je de volgende stappen volgen als je geen cd hebt.
  • De drivers downloaden: Fabrikanten bieden drivers aan op hun websites. Zorg ervoor dat je de juiste drivers downloadt voor jouw versie van Windows.
  • Zoeken op internet met de hardware-ID: Als de fabrikant de benodigde drivers niet biedt, kun je zoeken naar de hardware-ID van het apparaat op internet. Deze ID vind je door in Apparaatbeheer met de rechtermuisknop op het onbekende apparaat te klikken, Eigenschappen te selecteren en vervolgens naar het tabblad “details” te gaan. Kopieer en plak de hardware-ID in Google om websites te vinden die de juiste drivers aanbieden.
  • Installeren met een hulpprogramma: Er zijn gratis programma’s beschikbaar die drivers voor je kunnen installeren. Zorg er wel voor dat je tijdens de installatie geen ongewenste software accepteert. Meer informatie vind je onderaan dit artikel:

Drivers updaten gratis

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie