Werkwijze voor het vinden van alle stuurprogramma’s

Als je Windows opnieuw geïnstalleerd hebt komt het erop aan om daarna alle stuurprogramma’s weer keurig te installeren. Stuurprogramma’s zorgen ervoor dat de hardware werkt. Als je bijvoorbeeld het stuurprogramma van je geluidskaart niet installeert dan zal het geluid op de PC niet werken. Stuurprogramma’s worden ook wel eens kortweg drivers genoemd.

  • Windows herkent zelf de meeste hardware.

Windows ondersteunt zelf al enorm veel hardware. De hardware die Windows herkent moet je in principe niet meer installeren behalve als deze drivers niet optimaal blijken te zijn. Om te weten welke hardware niet ondersteunt word door Windows open je apparaatbeheer. Apparaatbeheer vind je terug in het configuratiescherm. Je kan apparaatbeheer ook openen op de volgende manier. Klik op start links onder en typ het volgende commando in het zoekvak.

mmc devmgmt.msc

De hardware waarvoor Windows geen stuurprogramma’s heeft herken je door het gele kleine driehoekje.

Stuurprogramma's via apparaatbeheer.
Ontbrekende stuurprogramma’s herken je door het kleine gele driehoekje.
  • Sommige PC’s worden verkocht met installatieschijfjes.

Als er bij de computer installatie schijfjes waren dan kijk je of er op die schijfjes software staat voor het installeren van de drivers. Bij op maat gemaakte PC’s zit meestal een CD van het moederbord. Als je deze CD installeert worden alle stuurprogramma’s geïnstalleerd. Als je PC een aparte videokaart heeft dan heb je normaal gezien ook hiervoor een installatie schijfje. Na installatie van dit schijfje worden de drivers van de videokaart geïnstalleerd.

  • Geen installatieschijfjes? Download de drivers.

Als je geen installatie schijfjes hebt dan moet je de drivers zelf downloaden. Bij een laptop surf je naar de website van de fabrikant. Elke fabrikant heeft op zijn website een sectie voor ondersteuning waar je drivers kan downloaden. Vaak moet je voor dat je drivers kan downloaden wel specificeren welke versie van Windows je gebruikt. Kijk vooral of de Windows die je gebruikt 32-bit of 64-bit is. Als je computer een desktop is dan je deze eventueel openen. Op het moederbord staat meestal het merk en model vermeld. Met deze gegevens kan je de drivers gemakkelijk opzoeken.

  • Geen idee welke drivers je moet vinden? Gebruik een trucje.

Soms heb je geen installatie schijfjes en staan er op de hardware geen nummers of referenties. Dan kan je de drivers nog steeds vinden. Klik met de rechterkant van de muis op de hardware waarvoor je de driver wenst te vinden. In het bovenstaande voorbeeld klikken we dus met de rechterkant op de tekst Ethernet-controller. In het menu dat verschijnt kies je eigenschappen. Ga vervolgens naar het tabblad details en kies eigenschap “hardware-id’s. Klik met de muis nu op de bovenste regel en kopieer deze regel. Open nu je internet browser en ga naar Google. Plak de bovenste regel in het zoekvak van Google en zoek dit op. Door de zoekresultaten te bestuderen kom je altijd te weten over welke hardware het gaat. In bovenstaand voorbeeld ontdekken we dat de Ethernet-controller eigenlijk de volgende is : Intel(R) 82567LF-2 Gigabit Network Connection. We weten nu naar welke driver we moeten zoeken. Met Google probeer je nu een veilige locatie te zoeken om deze driver te downloaden.

Plaats een reactie