SysMain: hoge processor en harde schijf gebruik

Wat is SysMain?

SysMain is in Windows 10 eigenlijk de opvolger van het vroegere Superfetch. Het analyseert hoe de computer gebruikt wordt en probeert vervolgens het opstarten van apps en programma’s te optimaliseren. Als u een groot programma verschillende keren per dag opstart zou het programma in principe dus sneller moeten laden door deze optimalisatie.

Wat is het probleem?

Het grote probleem echter met SysMain is dat het deze optimalisatie meestal uitvoert op de meest ongepaste momenten. Tijdens de optimalisatie verbruikt het te veel resources. De processorbelasting en het harde schijf gebruik zijn zo extreem dat de computer bijna onbruikbaar wordt. Tijdens het spelen van online games kan de frame rate tot bijna nul dalen. Een “Powerpoint presentatie” noemen ze dat dan. In de plaats van meer dan 30 frames per seconde naar enkele frames per minuut!!

Heb ik een probleem met SysMain op mijn computer?

Denk je dat SysMain op jouw computer ook teveel achtergrondbelasting veroorzaakt? Open dan taakbeheer op het moment dat jouw computer nog amper reageert. Dit kan je door Ctrl+Alr+Delete in te drukken op het toestenbord en vervolgens taakbeheer te kiezen. Klik vervolgens op processor of geheugen bovenaan. De processen die de computer het meest belasten komen hierdoor bovenaan te staan. Als SysMain in de top 3 staat dan is het de reden waarom jouw computer nog amper reageert.

SysMain
SysMain wanneer het de pc niet vertraagt. Bijna geen processor-en schijf gebruik. Dus in bovenstaand geval is er dus geen probleem. Als de processor of de schijf echter extreem belast worden dan schakel je SysMain beter uit.

Hoe los ik het op?

SysMain is op zich best wel ok. Wie wil er niet dat programma’s sneller opstarten? Iedereen toch! Maar spijtig genoeg start deze service meestal op de meest ongeschikte momenten. Vandaar dat we verkiezen van deze service uit te schakelen. Je kan dit als volgt:

  • Type in het zoekvak van Windows 10 “services” en op de services app.
  • Dubbelklik in de lijst die verschijnt op de SysMain service.
  • Zet opstarttype op “uitgeschakeld” en herstart de PC.
Sysmain uitschakelen
SysMain uitschakelen

Indien gewenst kan je de service achteraf opnieuw op automatisch instellen. Zelf opteer ik om deze service uitgeschakeld te laten. Ik speel af en toe online een spel en deze service is soms zo zwaar op de achtergrond dat spelen onmogelijk wordt.

Let op! Als u toevallig een gebruik maakt van ReadyBoost dan moet u de SysMain service op automatisch laten staan. ReadyBoost werkt niet zonder deze service.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *