Met systeemherstel kan je in Windows 10 je computer terugzetten naar een punt in het verleden. Systeemherstel maakt immers op belangrijke momenten zoals de installatie van software of updates een momentopname van hoe het systeem er voordien uitzag. Systeemherstel neemt als het ware een foto van hoe het systeem er uit zag voordat er wijzigen werden aangebracht. Zo een momentopname noemen we een systeemherstelpunt. Belangrijk van te weten is dat systeemherstel geen invloed heeft op uw documenten, muziek, afbeeldingen en zo verder. Systeemherstel zal dus nooit persoonlijk bestanden wissen. Let wel op programma’s die u installeerde na de datum van het systeemherstelpunt gaan wel van uw computer verwijdert worden als u zou beslissen van terug te gaan naar dit herstelpunt.
Systeemherstel is een krachtig en efficiënt hulpmiddel voor het oplossen van problemen met Windows 10. Vandaar dat we in tegenstelling met wat we soms op andere websites lezen het uitermate onverstandig vinden van systeemherstel uit te schakelen om om het even welke reden dan ook.
Systeemherstel Windows 10 instellen en controleren
Als systeemherstel in Windows niet aan staat kan je in geval van problemen niet teruggaan naar een punt in het verleden. Controleer dus dat systeemherstel in Windows 10 aan staat. Je kan dit als volgt:
- Open het configuratiescherm van Windows.
- Klik in het configuratiescherm op het icoontje systeem. Als u geen icoontje ziet zet u eerst bovenaan rechts weergeven op “grote pictogrammen”.
- Klik aan de linkerkant op systeembeveiliging.
- Als systeemherstel uitgeschakeld staat of als er geen systeemherstelpunten beschikbaar zijn staat de knop systeemherstel in het grijs. U kan er dan ook geen gebruik van maken in geval van nood. Het is dan belangrijk dat u systeemherstel inschakelt en dat u een systeemherstelpunt aanmaakt. Doe dit als volgt:
- klik op de lokale schijf (c:)(systeem)
- klik vervolgens op configureren
- vink bovenaan systeembeveiliging inschakelen aan
- stel met de schuiver onderaan in hoeveel ruimte op de schijf je wenst te reserveren voor systeemherstel. We raden minimum 5GB aan. Heb je een grote harde schijf dan mag je best wat meer instellen. Als je meer ruimte voorziet dan kunnen er meer herstelpunten opgeslagen worden. Herstelpunten zijn zoals reeds vermeld punten in het verleden waarnaar je de computer kan terugzetten.
- klik vervolgens op toepassen en ok.
Als Windows 10 op dit moment perfect werkt kan u overwegen van een systeemherstelpunt aan te maken. Klik hiervoor op de knop “maken”. Geef het herstelpunt een naam en klik nogmaals op maken. Windows zal vervolgens een herstelpunt aanmaken. Dit wil dus zeggen dat u in geval van problemen de computer opnieuw kan zetten in de toestand zoals hij nu is.
Systeemherstel Windows 10 starten
Stel dat u een ernstig probleem heeft en u wenst systeemherstel te starten. Dan kan dit op verschillende manieren. De eenvoudigste manier is met het commando rstrui.exe in het zoekvak van Windows 10.
Als Windows 10 niet volledig opstart kan u systeemherstel ook starten door Windows 10 te herstarten terwijl u de SHIFT toets ingedrukt houd. Na het herstarten verschijnen een menu. In dat menu kiest u problemen oplossen, geavanceerde opties en vervolgens systeemherstel. Screenshots van dit menu kan u zien in het volgende artikel:
https://decomputer.be/windows-10-startknop-en-zoekvak-reageren-niet/
Als Windows totaal niet opstart is de enige mogelijkheid om systeemherstel alsnog te starten de computer op te starten van een installatieschijfje (of USB stick) van Windows 10. Let op dat u Windows 10 in dat geval niet opnieuw installeert maar de optie herstellen kiest. Bij twijfel nooit doorgaan! Als u zich vergist installeert u Windows 10 opnieuw en wist u mogelijk al uw bestanden en programma’s!
Ik wil terug naar een punt in het verleden dat niet is aangemaakt Kan dit Vroeger kon je zélf een datum ingeven wanneer je een systeemhersteldatum wenste te maken Kan dit in W 11 ook?
Beste,
Je kan enkel terug naar punten in het verleden die aangemaakt zijn. Dit is ook zo in Windows 11.
Groeten