Systeempartitie probleem tijdens installatie Windows 10

Sommige problemen zijn om je dood te ergeren. Het probleem waar we het in dit artikel over hebben is zo een probleem. Vol enthousiasme begin je aan de installatie van Windows 10. Je enthousiasme wordt al snel gekelderd wanneer Windows 10 hardnekkig weigert om een nieuwe systeempartitie aan te maken of de een bestaande partitie te gebruiken. De volgende foutmelding verschijnt:

Systeempartitie probleem
We kunnen geen nieuwe systeempartitie maken of een bestaande systeempartitie vinden. Raadpleeg de logboekbestanden van Setup voor meer informatie.

Dit probleem treedt vooral op wanneer men Windows 10 probeert te installeren of een harde schijf (of SSD) waarop voordien een ander besturingssysteem stond geïnstalleerd. Tot op heden hebben we nog geen universele methode gevonden waarmee we in alle gevallen dit probleem kunnen oplossen. Wel hebben we afwisselend succes met de volgende methodes:

Oplossingen waarmee we reeds succes hadden.

Opgelet! Als er nog belangrijke gegevens op de harde schijf staan dan moet u eerst een back-up nemen van alle gegevens! Bij de installatie van Windows 10 volgens onderstaande methodes gaan alle gegevens die op de harde schijf of SSD staan verloren.
1. Verwijder alle partities. Stop de installatie van Windows 10 en start de PC opnieuw op. Probeer na herstarten Windows 10 opnieuw te installeren. Deze methode werkt soms.
2. De installatie starten van een andere medium. Als dit probleem optreedt wanneer je Windows 10 installeert vanaf een USB stick probeer dan eens diezelfde Windows 10 eens te installeren vanaf een DVD i.p.v. een USB stick. Omgekeerd kan natuurlijk ook. Dit is vaak de oplossing.

3. Een 32-bit versie van Windows 10 installeren i.p.v. een 64-bit versie. Op een oudere PC hebben we het na lang zoeken uiteindelijk opgegeven en tot onze grote verbazing hadden we geen enkel probleem wanneer we een 32-bit versie van Windows 10 installeerden. Let op. Op hardware die een 64-bit besturingssysteem ondersteunt zijn we geen voorstander om een 32-bit Windows 10 te gaan installeren. Maar als het echt niet anders kan….
4. De schijf wissen en een partitie aanmaken met DISKPART. We vonden deze methode op internet. Deze methode zou vaak werken. Zelf hebben we er nog geen succes mee gehad.
Werkwijze:

 • sluit het Windows setup venster
 • kies herstellen i.p.v. Windows 10 te installeren
 • kies problemen oplossen
 • kies geavanceerde opties
 • kies opdrachtprompt
 • voer vervolgens volgende commando’s in de opdrachtprompt
  diskpart (om het programma DISKPART te starten)
  list disk (voor het tonen van alles beschikbare schijven)
  select disk 0 (voor het selecteren van de schijf, in ons voorbeeld kiezen we schijf 0)
  clean (voor het wissen van de geselecteerde schijf)
  create partition primary (voor het aanmaken van een primary partition)
  active (om deze partitie actief te maken)
  format fs=ntfs quick (voor het formatteren van deze partitie)
  assign letter=C (om deze partitie de C te maken)
  exit (om DISKPART te verlaten)
 • exit (om de commandprompt te verlaten)
diskpart commando
In afbeelding zie je de uitvoering van de verschillende opdrachten. Nadien nog afsluiten met 2 x exit.

Na het aanmaken van de partitie met DISKPART mag je daarna proberen Windows 10 te installeren op de aangemaakte partitie.

5. De harde schijf leeg maken met een partition manager. Een verborgen partitie of een verkeerde MBR kan het probleem zijn.  Op de Ultimate Boot CD vind je tal van programma’s om de partities op de harde schijf te beheren. Zelf hebben we al een paar keer succes gehad met Ranish maar er natuurlijk nog andere programma’s. Met een partition manager controleer je de harde schijf. Verwijder je alle partities en maak je eventueel een partitie aan om Windows 10 op te installeren. Eigenlijk doe je hetzelfde als met DISKPART in methode 4.

Nieuwsgierig naar meer? We hebben nog een artikels die u mogelijk interessant vindt!

Neem een kijkje op de frontpagina....

Door hier onderaan te reageren op het artikel steunt u ons.

Dank u wel

12 gedachten over “Systeempartitie probleem tijdens installatie Windows 10”

 1. Ik had dit probleem tot ergernis aan toe. Toen zag ik ineens dat ik nog een externe harde schijf aan mn pc had zitten, die verbazingwekkend genoeg een boot / systeem partitie erop had staan. Nadat ik deze harde schijf van de USB had gehaald, werkte alles zonder problemen. Probeer dit als je er nog steeds niet uit komt!

  Beantwoorden
 2. Ik heb een Samsung laptop en ook deze melding op een ssd en normaal schijfje. Uiteindelijk heb ik wat leven in de tent.
  Ik gebruikte een Philips usb stick, die ik wel vaker voor installaties gebruik maar nu heb ik een andere stick gebruikt met de Windows 10 installatie en de installatie gaat nu verder.

  Als is er maar 1 geholpen met de tip, is het me waard.

  Beantwoorden
 3. Dankjewel werkte voor mij perfect:

  Security Haaglanden schreef:

  Oplossing gevonden dit werkend getest met een usb

  Stap 1 in je boot moet je usb op bootplaats nummer 1 zetten en dan werkt het weer!

  Beantwoorden
 4. kies voor verwijderen, dan nieuw. er wordt gevraagd of windows eventueel noodzakelijke systeem partities mag aanmaken. ja, die hebben we juist nodig! kies de grootste, daar wordt windows dan op geïnstalleerd.

  Beantwoorden

Plaats een reactie