Dit artikel werd op 22 mei 2024 geüpdatet.
Sommige problemen zijn om je dood te ergeren. Het probleem waar we het in dit artikel over hebben is zo een probleem. Vol enthousiasme begin je aan de installatie van Windows 10 of 11. Je enthousiasme wordt al snel gekelderd wanneer Windows hardnekkig weigert om een nieuwe systeempartitie aan te maken of de een bestaande partitie te gebruiken. De volgende foutmelding verschijnt:
Dit probleem treedt vooral op wanneer men Windows 10 probeert te installeren of een harde schijf (of SSD) waarop voordien een ander besturingssysteem stond geïnstalleerd. Tot op heden hebben we nog geen universele methode gevonden waarmee we in alle gevallen dit probleem kunnen oplossen. Wel hebben we afwisselend succes met de volgende methodes:
Oplossingen waarmee we reeds succes hadden.
Opgelet! Als er nog belangrijke gegevens op de harde schijf staan dan moet u eerst een back-up nemen van alle gegevens! Bij de installatie van Windows 10 volgens onderstaande methodes gaan alle gegevens die op de harde schijf of SSD staan verloren.
1. Verwijder alle partities. Stop de installatie van Windows 10/11 en start de PC opnieuw op. Probeer na herstarten Windows opnieuw te installeren. Deze methode werkt soms.
2. De installatie starten van een andere medium. Als dit probleem optreedt wanneer je Windows 10/11 installeert vanaf een USB stick probeer dan eens diezelfde Windows eens te installeren vanaf een DVD i.p.v. een USB stick. Omgekeerd kan natuurlijk ook. Dit is vaak de oplossing.
3. Een 32-bit versie van Windows installeren i.p.v. een 64-bit versie. Op een oudere PC hebben we het na lang zoeken uiteindelijk opgegeven en tot onze grote verbazing hadden we geen enkel probleem wanneer we een 32-bit versie van Windows 10 installeerden. Let op. Op hardware die een 64-bit besturingssysteem ondersteunt zijn we geen voorstander om een 32-bit Windows 10 te gaan installeren. Maar als het echt niet anders kan…. Voor Windows 11 bestaat er helaas geen 32-bit versie.
4. De schijf wissen en een partitie aanmaken met DISKPART. We vonden deze methode op internet. Deze methode zou vaak werken. Zelf hebben we er nog geen succes mee gehad.
Werkwijze:
- sluit het Windows setup venster
- kies herstellen i.p.v. Windows 10/11 te installeren
- kies problemen oplossen
- kies geavanceerde opties
- kies opdrachtprompt
- voer vervolgens volgende commando’s in de opdrachtprompt
diskpart (om het programma DISKPART te starten)
list disk (voor het tonen van alles beschikbare schijven)
select disk 0 (voor het selecteren van de schijf, in ons voorbeeld kiezen we schijf 0)
clean (voor het wissen van de geselecteerde schijf)
create partition primary (voor het aanmaken van een primary partition)
active (om deze partitie actief te maken)
format fs=ntfs quick (voor het formatteren van deze partitie)
assign letter=C (om deze partitie de C te maken)
exit (om DISKPART te verlaten) - exit (om de commandprompt te verlaten)
Na het aanmaken van de partitie met DISKPART mag je daarna proberen Windows 10/11 te installeren op de aangemaakte partitie.
5. De harde schijf leeg maken met een partition manager. Een verborgen partitie of een verkeerde MBR kan het probleem zijn. Â Op de Ultimate Boot CD vind je tal van programma’s om de partities op de harde schijf te beheren. Zelf hebben we al een paar keer succes gehad met Ranish maar er natuurlijk nog andere programma’s. Met een partition manager controleer je de harde schijf. Verwijder je alle partities en maak je eventueel een partitie aan om Windows 10/11 op te installeren. Eigenlijk doe je hetzelfde als met DISKPART in methode 4.
Extra Tips voor Windows 11:
- Compatibiliteit met UEFI en Secure Boot:
- Windows 11 vereist UEFI firmware en Secure Boot. Zorg ervoor dat deze instellingen correct zijn in je BIOS/UEFI.
- TPM 2.0 Vereisten:
- Windows 11 vereist een TPM 2.0 chip. Controleer of deze is ingeschakeld in de BIOS/UEFI instellingen.
- Schijfindeling:
- Net als bij Windows 10, kan Windows 11 ook problemen hebben met schijven die in MBR (Master Boot Record) zijn ingedeeld. Het kan nodig zijn om de schijf naar GPT (GUID Partition Table) om te zetten. Dit kan via DISKPART of andere schijfbeheertools.
Thanks DCP! De eerst beschreven methode was meteen succesvol. Deze omschrijving scheelt een hoop uitzoekwerk en dus tijd.
Bij mij was de oplossing om de Windows 10 installatie usb stick als eerste boot device te zetten in de BIOS.
Ik had dit probleem tot ergernis aan toe. Toen zag ik ineens dat ik nog een externe harde schijf aan mn pc had zitten, die verbazingwekkend genoeg een boot / systeem partitie erop had staan. Nadat ik deze harde schijf van de USB had gehaald, werkte alles zonder problemen. Probeer dit als je er nog steeds niet uit komt!
Ik heb een Samsung laptop en ook deze melding op een ssd en normaal schijfje. Uiteindelijk heb ik wat leven in de tent.
Ik gebruikte een Philips usb stick, die ik wel vaker voor installaties gebruik maar nu heb ik een andere stick gebruikt met de Windows 10 installatie en de installatie gaat nu verder.
Als is er maar 1 geholpen met de tip, is het me waard.
Sas schijven loskoppelen en enkel ssd aangeloten.
Dit verhielp mijn gevecht met dit probleem…..gek werd je ervan.
Oplossing gevonden dit werkend getest met een usb
Stap 1 in je boot moet je usb op bootplaats nummer 1 zetten en dan werkt het weer!
Dankjewel werkte voor mij perfect:
Security Haaglanden schreef:
Oplossing gevonden dit werkend getest met een usb
Stap 1 in je boot moet je usb op bootplaats nummer 1 zetten en dan werkt het weer!
kies voor verwijderen, dan nieuw. er wordt gevraagd of windows eventueel noodzakelijke systeem partities mag aanmaken. ja, die hebben we juist nodig! kies de grootste, daar wordt windows dan op geïnstalleerd.
Stap 2 werkte voor mij! Bedankt. Alleen de stappen na clean moest ik niet doen. Want dan kreeg ik zelfde foutmelding.
De eerste oplossing werkte perfect, veel dank want ik was al een dag aan het klooien met mijn nieuwe SSD schijf als vervanging voor een HD
De 4e optie werkte perfect! Bedankt!
Voor mij heeft oplossing 4 (diskpart) perfect gewerkt. Bedankt voor de info….