Tips om pc te versnellen

Ben je het beu dat je pc zo traag is als een slak 🐌 🐌 🐌 …

Dan moet je zeker verder lezen want wij gaan je helpen om je pc weer supersnel te maken 🚀 🚀 🚀

Zoals altijd weten we dat niet iedereen een computer expert is, dus we beginnen met de eenvoudigste zaken eerst.

Verwijder alle software die je niet gebruikt

De beste methode om je pc te versnellen is door alle onnodige software te verwijderen. We geven toe, het kan een saai en tijdrovend proces zijn, maar waarom is het zo belangrijk om niet-gebruikte programma’s te verwijderen?

Wat men vaak vergeet, is dat programma’s die op je pc staan systeembronnen gebruiken, zelfs als je ze niet actief gebruikt. Denk niet te snel dat een programma je pc niet vertraagt, omdat het niet automatisch start bij het opstarten van je pc; vaak worden er wel processen of services op de achtergrond gestart.

Hoe pak je het aan? Begin met het identificeren van programma’s die je zelden of nooit gebruikt. Je kunt hiervoor tools gebruiken zoals ‘Programma’s en onderdelen’ in het Configuratiescherm (voor Windows gebruikers) of apps zoals ‘App Cleaner & Uninstaller’ voor macOS. Wees kritisch en verwijder alleen wat je echt niet nodig hebt. Maar wees voorzichtig en zorg ervoor dat je geen essentiële systeemprogramma’s verwijdert.

Lees Revo Uninstaller verwijdert moeilijk te verwijderen software – 🖥️ Decomputer.be 💻

Ruim het opslaggeheugen op

Je hoort vaak dat een SSD niet trager wordt zoals traditionele harde schijven. Dat klopt grotendeels, maar er is een belangrijk punt om op te merken. Een SSD kan wel langzamer worden als je hem volledig vult. Dit komt doordat er geen nieuwe geheugenlocaties beschikbaar zijn wanneer de schijf bijna vol is, waardoor de SSD gedwongen wordt om eerst gebruikte blokken te wissen voordat ze opnieuw kunnen worden gebruikt. Hoewel defragmentatie niet nodig is voor een SSD, blijft schijfopruiming nog steeds nuttig om ruimte vrij te maken en de prestaties te optimaliseren.

Lees Windows geheugen vrijmaken – 🖥️ Decomputer.be 💻

Tips om pc te versnellen
Tips om pc te versnellen

Virussen en malware

Op mijn computer staan geen virussen of malware want die is supersnel… Een soms gehoorde misvatting. En om dit te bewijzen gaat men dat dan aantonen door toch eens de pc te scannen. En wat is men dan verbaast dan blijkt er toch malware en virussen gevonden worden. Laat je niet vangen. De enige manier om zeker te zijn is regelmatig grondig scannen…

Lees De beste virusscanners in 2023 – 🖥️ Decomputer.be 💻

Installeer alle updates

Nee, ik ben geen fan van updates. Ik haat updates… Maar laten we eerlijk zijn, wat heb je liever? Windows die updates zoekt en installeert terwijl je ontbijt, of Windows die zelf beslist om updates te installeren, terwijl je midden in een spannend spel zit of bezig bent met iets belangrijks? Ik kies toch liever voor updates tijdens het ontbijt dan tijdens een game waarbij de framerate meer lijkt op een Powerpoint presentatie door al die updates…

Goed opletten tijdens het installeren

Een belangrijke tip om in gedachten te houden! Tijdens het installeren van een programma worden vaak allerlei extra programma’s aangeboden. Als je niet oplet, worden deze programma’s ook geïnstalleerd, zelfs als je ze niet nodig hebt. Deze extra programma’s worden vaak subtiel aangeboden, zodat je ze nauwelijks opmerkt. Het is dus van groot belang om goed op te letten tijdens het installatieproces!

Laat Windows regelmatig het opslaggeheugen testen

Een defecte geheugenlocatie kan je pc als het ware tot stilstand brengen. Om dit te voorkomen, is het verstandig om Windows regelmatig het opslaggeheugen te laten testen. Op die manier kun je eventuele problemen vroegtijdig opsporen voordat ze ernstig worden. Bovendien biedt dit je de kans om al signalen van toekomstig geheugenfalen op te merken. In dat geval is het verstandig om te controleren of je een recente back-up hebt, zodat je gegevens veilig zijn in het geval van een defect geheugen.

Tip voor gevorderde gebruiker

Als je een nieuwe pc hebt, ben je waarschijnlijk enthousiast om Windows te installeren. Maar voordat je dat doet, is het belangrijk om te onthouden dat de BIOS-instellingen van cruciaal belang zijn als je alles uit je systeem wilt halen. Neem daarom eerst de tijd om alle BIOS-instellingen grondig te bekijken en indien nodig het effect van elke instelling op te zoeken. Vergeet niet dat sommige instellingen moeilijk of niet aanpasbaar zijn nadat Windows is geïnstalleerd. Door vooraf je BIOS-instellingen te optimaliseren, kun je de prestaties van je pc maximaliseren en mogelijke problemen voorkomen. Dus, voordat je Windows installeert, duik eerst in de BIOS-instellingen en zorg ervoor dat alles optimaal is ingesteld voor jouw behoeften.

Lees Hoe kom ik in de BIOS en wijzig ik de bootvolgorde? – 🖥️ Decomputer.be 💻

Lees Wat is een BIOS update? – 🖥️ Decomputer.be 💻

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie