Traag internet : oorzaken en oplossingen

Traag internet is de grootste ergernis van elke fanatieke internet gebruiker. Wachten na elke klik. Video’s die voortdurend onderbroken worden of schokken. Een browser die voortdurend meldingen geeft van “reageert niet meer”. We bespreken in dit artikel wat je hier aan kan doen.

We kunnen het niet genoeg herhalen maar een snelle PC is een propere PC. Verwijder alle onnodige programma’s. Controleer de PC regelmatig op virussen en spyware. Ruim de schijf af en toe eens op en defragmenteer ze af en toe eens. Je zal merken dat een grote invloed heeft op de snelheid tijdens het surfen.

De ene browser is de andere niet. Daarmee bedoelen we dat de ene al wat sneller is dan de andere. Browsers die gekend zijn om hun snelheid zijn Chrome, Firefox en Opera. Dus probeer eens een andere browser. Je kan er niets mee verliezen. Je kan immers verschillende browsers naast elkaar gebruiken op dezelfde PC.

Traag internet wordt soms ook veroorzaakt door onnodige invoegtoepassingen (Internet Explorer), add-ons (Firefox) en extensies (Chrome). Soms zijn ze nuttig maar meestal heb je er helemaal niet om gevraagd. Als je er teveel hebt vertragen ze alleen maar het surfen.

Als je de keuze hebt tussen een draadloze verbinding of een verbinding met draad kies dan sowieso voor de verbinding met draad. Draadloze verbindingen zijn per definitie altijd trager. Bovendien zijn draadloze verbindingen gevoelig voor allerlei stoorsignalen in de omgeving. Het starten van een mixer in de keuken kan al voldoende zijn om het draadloze signaal tijdelijk te onderbreken.

Als je geen keuze hebt en toch een draadloze verbinding moet gebruiken dan optimaliseer je deze verbinding best. Speel een beetje met de positie van de wireless router en kijk of dit invloed heeft op de verbinding. Wireless routers zijn in de loop van de jaren enorm verbeterd. Als je een heel oud toestel hebt kan je overwegen om dit te vervangen. Wat veel mensen niet weten is dat zo een wireless router meestal ingesteld staat op een vast kanaal. Het veranderen van het kanaal kan een grote invloed hebben op de snelheid van de internetverbinding. Vooral als alle buren hetzelfde kanaal gebruiken.

Traag internet oplossen door instellen van een wireless kanaal.
Soms kan je langzaam internet versnellen door een kanaal in je wireless router in te stellen.

Langzaam internet kan ook het resultaat zijn van een ultra goedkoop abonnement. De meeste providers bieden verschillende pakketten aan. Alvorens te kiezen voor een bepaald pakket controleer je best de snelheid die je krijgt als je een bepaald pakket kiest. Op de website van Telenet zie je duidelijk het verschil tussen de traagste en snelste verbinding. De snelste verbinding is tot 4X sneller dan de traagste.

Oude PC’s zijn traag. Op een oude PC is langzaam internet normaal. Kijk eens na of je die oude PC niet goedkoop kan upgraden. Kijk hierbij vooral naar het ram geheugen. Let wel op dat je niet teveel uitgeeft aan het upgraden. Vergeet niet dat je tegenwoordig al een nieuwe PC kan kopen voor ongeveer 400 euro. Het ram geheugen upgraden moet in principe al mogelijk zijn voor een paar tientallen euro’s. Meestal voel je dat onmiddellijk.

Nieuwsgierig naar meer? We hebben nog een artikels die u mogelijk interessant vindt!

Neem een kijkje op de frontpagina....

Door hier onderaan te reageren op het artikel steunt u ons.

Dank u wel

Plaats een reactie