Ubuntu installeren en 1ste keer gebruiken

Vandaag zet ik een belangrijke stap. ik heb besloten over te schakelen naar Ubuntu. Je vraagt je misschien af: waarom? Wel, ik ben mijn huidige besturingssysteem kotsbeu. De voortdurende updates die instellingen wijzigen zonder mijn toestemming. Het blijven pushen van eigen software en diensten. Trop is teveel, zeggen ze in het Frans — en bij mij is de emmer overgelopen.

Ik heb mezelf een goedkope basislaptop aangeschaft en ga het voorgeïnstalleerde besturingssysteem vervangen door Ubuntu. De prijs? Slechts 279 euro. Je denkt nu waarschijnlijk:”Dat kan niet anders dan goedkope plastic rommel zijn.” Wel, dan moet je zeker verder lezen… Maar eerst blaas ik wat stoom af op mijn oude laptop — die draait op een besturingssysteem dat ik niet bij naam ga noemen .

Review van de laptop van 279 euro, ja u leest het correct!

Specificaties van de laptop:

  • 15,6 inch 1920 x 1080 scherm
  • Celeron N5095 processor
  • 16GB RAM geheugen
  • 512GB SSD
  • Touchpad, vingerafdrukscanner, Wi-Fi 5
  • 5000mAh batterij
  • 2x USB 3.0, HDMI, card reader
  • gratis muis, USB 3.0 Hub/ RJ45
  • 3 toetsenbord overlay folies voor het toetsenbord te wijzigen van QWERTY naar bijvoorbeeld AZERTY
  • Inclusief het besturingssysteem dat ik beu ben…
Budget Laptop
budget laptop

Eerste indruk:

De laptop voelt echt stevig aan. Dit is absoluut geen paperweight die je met je vingers kunt indeuken. Natuurlijk ben ik me bewust van het feit dat de processor de zwakke schakel in deze laptop is. Maar voor wat ik van plan ben — internetten, e-mailen en teksten schrijven — moet dat meer dan voldoende zijn.

Met het meegeleverde besturingssysteem heb ik alles keurig kunnen testen, en ik moet zeggen: alles werkt perfect. De reactiesnelheid is ook erg vlot. Voor hetgeen ik betaald heb ben ik eigenlijk best tevreden.

Ubuntu installeren en eerste gebruikservaringen

De vraag die iedereen zich stelt: blijft deze laptop vlot werken met Ubuntu? Wel, dat gaan we samen ontdekken!

We beginnen met het downloaden van Ubuntu 24.04.2 LTS via de officiële website. Daarna gebruiken we Rufus om het ISO-bestand op een USB-stick te zetten.

Vervolgens steken we de USB-stick in de laptop en herstarten het toestel, terwijl we de Shift-toets ingedrukt houden. Zo kunnen we direct opstarten vanaf de USB-stick en begint de installatie van Ubuntu.

De installatie verloopt verrassend vlot — misschien hadden we wat geluk — maar alles werkt meteen: geluid, wifi, bluetooth én de webcam. Dat is vaak het voordeel van een eenvoudig model met een Intel-processor: uitstekende compatibiliteit met Ubuntu. Installeer je Ubuntu op gloednieuwe hardware, dan kan het wat moeizamer verlopen, bijvoorbeeld door ontbrekende drivers.

Na installatie is Firefox meteen beschikbaar. Omdat ik zowel Telenet Webmail als Gmail via de browser gebruik, kan ik direct aan de slag met e-mail. Via het softwarecentrum installeer ik nog snel LibreOffice, Pinta (als vervanger voor Paint.NET) en Cheese om de webcam te testen.

Ubuntu

Mijn OneDrive-bestanden bekijk ik gewoon via de webinterface, dus ook dat vormt geen probleem.

Terwijl ik dit artikel schrijf en foto’s bewerk, merk ik: alles loopt supervlot. Een geslaagde start dus!

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

Plaats een reactie