Ubuntu voor beginners, de eerste stappen

Ben je net zoals ik overgestapt naar Ubuntu? Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk — maar geen zorgen, we beginnen gewoon bij de basis. En nee, je hoeft helemaal geen Linux-commando’s te kennen om Ubuntu te gebruiken.


Een wifi-verbinding maken

Het eerste wat je wilt, is natuurlijk zo snel mogelijk een internetverbinding. Daar begint alles mee! Klik hiervoor bovenaan rechts op het wifi-symbool. Klik vervolgens op het »-symbool en je ziet meteen de netwerken die binnen bereik zijn. Klik op jouw netwerk, geef je wachtwoord in, en klaar ben je!

Ubuntu Wifi Verbinding

Tip: Mocht je tegenslag hebben en wordt je wifi door Ubuntu niet automatisch herkend, sluit dan voorlopig een netwerkkabel aan of gebruik een wifi USB-adapter. Met een werkende internetverbinding kun je daarna Ubuntu updaten en naar een oplossing zoeken om de wifi-adapter alsnog geïnstalleerd te krijgen. Dus, nog geen paniek!


Het scherm instellen en eventueel de achtergrond aanpassen

De resolutie moet natuurlijk goed ingesteld staan, anders ziet alles er slecht uit. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies “Scherminstellingen.” Pas daarna de resolutie aan naar je voorkeur.

Ubuntu Scherm Instellingen

Als je een slechter slaper bent, kun je overwegen om nachtlicht te gebruiken. Hierdoor krijgt het scherm een rode gloed naar keuze. Het ziet er misschien niet uit, maar je zou er beter van kunnen slapen, vooral als je vlak voor het slapengaan je computer nog gebruikt.

Wens je daarna ook de achtergrond aan te passen. Klik dan opnieuw met de rechterkant op het bureaublad en kies “achtergrond aanpassen”. Kies een achtergrond op gebruik een eigen foto.


Het geluid goed zetten

Er is een grote kans dat je ondertussen al YouTube hebt geprobeerd, maar misschien staat het geluid niet hard genoeg. Controleer eerst of het volume onder de YouTube-video wel volledig open staat.

Ubuntu Geluidsvolume

Als het geluid nog steeds onvoldoende is, klik dan rechtsboven op het luidsprekericoontje en schuif de volumeregelaar verder naar rechts.


Software installeren en verwijderen

Software installeren in Ubuntu is geweldig, omdat er zo’n groot aanbod aan gratis software beschikbaar is. Klik aan de linkerkant op het icoontje van het App Center en kies uit de vele beschikbare programma’s.

Ubuntu App Center

Als je software hebt geïnstalleerd die je niet bevalt, kun je deze eenvoudig weer verwijderen via hetzelfde App Center. Klik daarvoor in het App Center aan de linkerkant, helemaal onderaan, op “Beheren.” Je kunt vervolgens elk programma dat je wilt, verwijderen, maar ook geïnstalleerde software updaten.

Tip: Vergeet niet regelmatig je software bij te werken om van de nieuwste functies en beveiligingsupdates te profiteren!


Programma’s vastmaken aan de zijbalk (de “Dash”)

Programma’s die je vaak gebruikt, wil je waarschijnlijk op de “Dash” hebben — dat is de zijbalk die je ziet. Dit doe je als volgt:

  1. Klik op het Ubuntu-logo onderaan links om de Dash te openen.
  2. Zoek het programma dat je op de zijbalk wilt vastmaken.
  3. Klik met de rechtermuisknop op het programma.
    Er verschijnt een keuzevenster.
  4. Kies de optie “Aan de Dash vastmaken.”
Vastmaken Aan Dash

Nu heb je snel toegang tot je favoriete programma’s!

Tip: Wil je een programma verwijderen van de dash? Klik gewoon met de rechtermuisknop op het icoon en kies “Losmaken”


Je persoonlijke documenten terugvinden en gebruiken

Net zoals een Windows-pc heeft Ubuntu ook mappen voor al je documenten, foto’s, downloads, video’s en muziek. Het is handig om alles netjes in de juiste mappen te bewaren, zodat je gemakkelijk kunt vinden wat je zoekt.

Schredder En Persoonlijke Bestanden

Op het bureaublad vind je normaal gesproken na de installatie een icoontje om de Bestanden-map te openen. En ja, ook Ubuntu heeft een prullenmand in het geval je per ongeluk iets verwijderd hebt.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

Plaats een reactie