Het USB-apparaat wordt niet herkend

Vroeger werd randapparatuur aangesloten op een seriële of parallelle poort. Tegenwoordig gebruiken we een USB poort. Het grote voordeel is dat een USB poort “hot pluggable” is d.w.z. dat je een apparaat kan aansluiten terwijl de PC aan staat. Bij het aansluiten van een USB-apparaat stuurt het USB-apparaat informatie naar de PC over zichzelf. Het USB-apparaat geeft dus zelf aan wat een apparaat het juist is. Aan de hand van deze informatie zal de PC vervolgens het USB-apparaat op een correcte manier proberen te installeren. Als de informatie die het USB-apparaat doorstuurt bij het aansluiten niet correct is of als de informatie niet bekend is dan geeft de computer de alom bekende melding: “Het USB-apparaat wordt niet herkend.”

Het USB-apparaat wordt niet herkend.
Het USB-apparaat wordt niet herkend.

Deze foutmelding komt wel meer voor en vaak is het ook gemakkelijk op te lossen. Hou het in de eerste plaats eenvoudig en probeer eenvoudige dingen.

 • Test het USB-apparaat op een andere PC, als het USB-apparaat op een ander PC ook niet herkend wordt dan is ofwel het apparaat defect of is de USB kabel slecht.
 • Probeer een andere USB-kabel. Een slechte USB kabel kan de oorzaak zijn.
 • Probeer een andere USB-poort. Een USB-poort is aangesloten op een USB-hoofdhub. Op diezelfde USB-hoofdhub zit nog een andere USB-poort. Een apparaat op die USB-poort kan de detectie mogelijk storen.
 • Als je het USB-apparaat op een externe USB-hub of via een verlengkabel aangesloten hebt probeer je best eens het apparaat rechtstreeks aan te sluiten.
 • Schakel de PC uit en verwijder de stroomkabel enkele minuten. Sluit de PC daarna opnieuw aan en probeer opnieuw. Als de PC een laptop is schakel je hem uit en verwijder je de batterij enkele minuten.
 • Verwijder tijdelijk alle andere USB-apparaten en probeer opnieuw.
 • Een laatste redmiddel waarmee je soms succes kan hebben is het opnieuw installeren van de USB-hoofhub. Dit doe je als volgt. Ga naar het configuratiescherm en open apparaatbeheer. Klik op het driehoekje voor “Universal Serial Bus controllers”. Klik daarna met de rechterkant van de muis op de USB-hoofdhub en kies installatie ongedaan maken. Als je de PC vervolgens opnieuw opstart gaat Windows de USB-hoofdhub automatisch opnieuw installeren.
USB-hoofdhub installatie ongedaan maken.
Soms helpt het van de USB-hoofdhub te deïnstalleren. Deze wordt bij het opnieuw opstarten van Windows automatisch opnieuw geïnstalleerd.

De melding “Het USB-apparaat wordt niet herkend” kan ook veroorzaakt worden door de slechte staat van de USB-poort. De elektronica verantwoordelijk voor de werking van de USB-poorten gaat zelden stuk maar we zien vaak dat een USB poort door veelvuldig gebruik los komt te staan. Wanneer je dan een USB kabel aansluit schuift deze bijna zonder weerstand in de USB-poort. Hierdoor is de verbinding van slechte kwaliteit en ontstaan er fouten wanneer het USB-apparaat communiceert met de PC. Dit heeft hetzelfde resultaat als een slechte USB-kabel.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

8 gedachten over “Het USB-apparaat wordt niet herkend”

 1. Ik heb een USB stick (memory stick ) waarop deze melding ook te zien is “USB apparaat wordt niet herkend” en volgens m’n bescheiden mening is hij niet defect. Ik ben naar apparaatbeheer gegaan via het cofiguratiescherm maar de uitvoering op m’n pc is anders dan hier wordt voorgesteld. Kwam dan ook vast te zitten en moest de handeling vervroegd afbreken.

  Beantwoorden
 2. Ik heb hetzelfde probleem maar enkel op mijn USB 2.0 poorten (zowel op de kist als op het moederbord). De USB 3.0 poorten werken perfect.
  Ik heb bovenstaande al geprobeerd maar de USB apparaten (sticks, ext. HDD…) ingeplugd in de 2.0 poorten ‘worden niet herkend’, wel op de 3.0 poorten. Alles is gloednieuw. Ook heb ik de laatste drivers via de AsRock website reeds geïnstalleerd en ook via Intel Driver Management alles geüdate.
  Bij apparaatbeheer staat er voor het ‘unknown device’ in de tab USB-controllers geen geel driehoekje voor. En toch werkt het niet.
  Het betreft een AsRock Z97 Pro 3 mobo, pc draait op Windows 7 met alle updates (incl. SP1).
  Iemand een oplossing?
  mvg,
  Jef

  Beantwoorden
  • Effe aanvullen… De USB muis en dito toetsenbord (Logitech G502 muis & G910 klavier) werken wel op de USB 2.0 poorten. USB sticks en externe HDD’s niet…

   Beantwoorden
   • Jef,

    Dat ziet er niet goed uit. De USB-poorten zijn mogelijk te zwak. Daarmee bedoel ik dat ze onvoldoende stroom kunnen leveren voor het laten werken van USB-apparaten die wat meer stroom vereisen. Start de PC op met een Ubuntu Live CD. Installeer Ubuntu niet en kies Ubunutu proberen. Als de USB2.0 poorten in Ubuntu hetzelfde probleem hebben dan is het probleem het moederbord. Je kan dit dan alleen oplossen door het moederbord te vervangen.

    Beantwoorden
 3. In apparaatbeheer wordt de USB HD wel herkend en bij in-en uitpluggen zie ik hem verdwijnen/komen. Op het scherm ( mijn PC) komt hij niet te voorschijn. Wel geluid dat hij is aangesloten ( maar dat wisten we al). Wat kan hiervan de fout zijn?

  Beantwoorden
 4. Vraagje,
  Hoe kan je dan meerdere usb hoofdhubs verwijderen als je er 1 verwijderd heb je geen werkende usb muis meer toch? of snap ik het niet?

  Beantwoorden
  • Als zowel je toetsenbord en muis via USB aangesloten zijn kan je de PC niet herstarten op die manier. Best is van in energiebeheer de startknop van de computer zodanig in te stellen dat deze kan gebruikt worden om de computer op een “propere” manier af te sluiten. Je kan dan na het verwijderen van all USB hoofdhubs de knop gebruiken om de PC “proper” af te sluiten en vervolgens weer op te starten. Windows zal de USB hoofdhubs automatisch opnieuw installeren na herstarten.

   Beantwoorden

Plaats een reactie