Een USB stick beveiligen met wachtwoord met behulp van TrueCrypt

TrueCrypt wordt sinds mei 2014 niet meer verder ontwikkeld. Mogelijke problemen met de beveiliging worden niet meer opgelost. Op de website van TrueCrypt lezen we dat het niet meer veillig is van TrueCrypt te gebruiken! We raden het gebruik van het programma dan ook af.

USB sticks zijn handig om mee te nemen. Maar omdat ze zo klein en compact zijn bestaat het gevaar van ze te verliezen. Op zich is dit niet zo erg tenzij er belangrijke gegevens op staan die je niet wenst te delen met anderen. Je kan die gegevens indien gewenst beveiligen. Een USB stick beveiligen met wachtwoord is niet moeilijk. Er bestaan hier verschillende programma’s voor. TrueCrypt is gratis, open source en heeft geen beperkingen.

In dit artikel tonen we hoe je met TrueCrypt een beschermd volume kan aanmaken op een USB stick. We veronderstellen dat je een lege USB stick bij de hand hebt. Download eerst TrueCrypt op de volgende locatie:

http://www.truecrypt.org/downloads

Tijdens de installatie wordt er gevraagd of je TrueCrypt op je systeem wil installeren of dat je de bestanden wenst uit te pakken. Voor het beveiligen van een USB stick is het handig van de bestanden gewoon uit te pakken op de USB stick. Op die manier kan je TrueCrypt ook gebruiken op een andere computer zonder daar eerst TrueCrypt op te installeren.

usb stick beveiligen eerste stap
We pakken de bestanden uit op de USB stick zelf.

Om het programma TrueCrypt te starten ga je naar de locatie op de USB stick waar je de bestanden uitgepakt hebt. Dubbel klik op TrueCrypt.exe en het programma start. Klik vervolgens op “Create Volume” en kies “Create an encrypted file container”.

USB stick beveiligen tweede stap
Om de USB stick te beveiligen maken we een met wachtwoord beschermd volume aan.

Als nieuwe gebruiker hou je het best simpel en kies je vervolgens “Standard TrueCrypt volume”. Vervolgens wordt er gevraagd waar je het bestand dat gebruikt zal worden wenst te plaatsen. Kies de USB stick en kies een naam. Opgelet! Kies geen bestand dat reeds op de USB stick staat anders zal dit gewist worden. Kies zelf de naam die je wenst te gebruiken. Bijvoorbeeld: “prive”

locatie naam kiezen
Het beschermd volume zal een versleuteld bestand gebruiken.

In de volgende stap kies je het algoritme dat zal gebruikt worden voor de encryptie. Laat de standaardinstellingen gewoon staan en klik op “Next”. Kies vervolgens hoe veel plaats je zal nodig hebben. Klik vervolgens op “Next”. Kies een wachtwoord en klik op “Format”. Als je een groot volume probeert aan te maken kan dit even duren. Wacht geduldig af. Na het formatteren wordt er gevraagd of je nog een volume wenst aan te maken .Wens je dit niet klik dan op “Cancel”.

USB stick beveiligen laatste stap
Wachtwoord instellen en het bestand aanmaken (formatteren).

Alles is nu klaar. Als je de beveilligde USB stick wenst te gebruiken op om het even welke PC ga je als volgt te werk. Steek de USB stick op de computer. Open de USB stick en dubbel klik op TrueCrypt. Klik op “Select File” en blader naar het bestand dat je aangemaakt hebt op de USB stick. In ons voorbeeld noemt dit bestand “prive”. Selecteer vervolgens de drive letter die je wenst te gebruiken bovenaan. Als laatste moet je nu enkel nog op “Mount” klikken en je wachtwoord ingeven. Je zal merken dat er nu een extra lokale schijf in je systeem verschijnt. Dit is het beveiligd volume dat je aangemaakt en gemount hebt. Alle bestanden op deze schijf zijn beschermd.

Als je het beschermd volume niet meer nodig hebt kan je het eventueel opnieuw unmounten. Open hiervoor opnieuw het TrueCrypt programma en klik op “dismount all”.

beveiligde USB stick mounten
Na het mounten van het beschermd volume is het bruikbaar.

Handig aan TrueCrypt is dat je niet de ganse USB stick hoeft te gebruiken. Je kan een beschermd en een onbeschermd gedeelte hebben. Het aanmaken van een groot volume kan wel lang duren (15 minuten of meer) maar het mounten en gebruiken achteraf is razendsnel. Is het allemaal nog een beetje onduidelijk. Bekijk dan onderstaande video.

TrueCrypt wordt sinds mei 2014 niet meer verder ontwikkeld. Mogelijke problemen met de beveiliging worden niet meer opgelost. Op de website van TrueCrypt lezen we dat het niet meer veillig is van TrueCrypt te gebruiken! We raden het gebruik van het programma dan ook af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *