Een USB stick met handige tools maken

Bij het schoonmaken van een computer worden vaak verschillende programma’s gebruikt. Een virusscanner, een spyware scanner, een register cleaner en nog veel meer. Je kan die programma’s natuurlijk allemaal op je PC installeren maar er is ook nog een andere oplossing met veel voordelen.

In plaats van al die programma’s op je PC te installeren kan je die programma’s ook allemaal starten vanaf een USB stick. Dit heeft een paar belangrijke voordelen:

  • plaats besparing op de computer zelf
  • je kan de USB stick gemakkelijk gebruiken op een andere PC
  • de tools blijven buiten bereik van de andere gebruikers van de PC
  • als je regelmatig PC’s opkuist moet je de programma’s niet telkenmale installeren

Zo een USB stick maken is niet moeilijk. Zorg dat je een USB stick bij de hand hebt van minstens 1 GB. Een snelle USB stick is een pluspunt maar niet vereist. Ga vervolgens naar de volgende website:

http://portableapps.com/

Download en installeer het programma PortableApps.com op de USB stick. Dit kan een paar minuten duren. Na de installatie mag je het programma direct uitvoeren. Als je het programma de eerste maal uitvoert kan je de programma’s selecteren die je op de USB stick wenst te installeren. Je hoeft ze niet allemaal te selecteren. Je kan achteraf heel gemakkelijk programma’s toevoegen. Voor het onderhoud en schoonmaken van een PC vind je bijvoorbeeld de volgende programma’s terug.

  • ClamWin Portable (virusscanner)
  • Spybot Search & Destroy Portable (spyware + virusscanner)
  • Revo Uninstaller Portable (voor het verwijderen van programma’s)
  • Smart Defrag Portable (voor het defragmenteren)
  • Wise Registry Cleaner Portable (voor het kuisen van het register)
  • Google Chrome Portable (handig als de browser op de PC niet werkt)
portable app directory
Na de installatie van PortableApps.com kan je selecteren welke programma’s je wenst te gebruiken.

Tijdens het installeren van de programma’s wordt er mogelijk gevraagd of je akkoord bent met de licentieovereenkomst van elk specifiek programma. Dit is normaal en natuurlijk moet je akkoord zijn als je het programma wenst te gebruiken. Het installeren van de programma’s kan afhankelijk van de snelheid van de USB stick en het aantal geselecteerde programma’s 15 minuten of langer duren.

Nadat alle programma’s geïnstalleerd zijn is je USB stick klaar voor gebruik. Je kan PortableApps.com starten door te dubbelklikken op bestand “start.exe” dat zich op de USB stick bevind. Als het programma reeds gestart is kan je het ook openen door op het icoontje te klikken onderaan rechts in de taakbalk van Windows. Vervolgens kan je om het even welk programma starten door er op te klikken.

PortableApps
Als de USB stick klaar is kan je je geïnstalleerde programma’s starten op om het even welke PC.

Als je meer programma’s wenst toe te voegen dan klik je op “beheren” en vervolgens op “meer programma’s downloaden”. Wij hebben maar enkele programma’s geinstalleerd. In de “Portable Apps Directory” vind je nog veel andere programma’s die je kan gebruiken. Staat er een programma tussen dat je handig vindt voor het onderhoud van een PC? Laat het ons weten.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie

Tags: