USB stick werkt niet meer

Waarschuwing deze handleiding veronderstelt dat je een verkeerde handeling hebt uitgevoerd met je USB stick waardoor deze niet meer bruikbaar is. Er staan geen belangrijke bestanden op de USB stick. Door onderstaande stappen uit te voeren wordt de USB stick sowieso gewist!

USB stick zijn handig maar soms gaat het mis. We zijn afgeleid en hebben de USB stick verwijderd terwijl die nog aan het kopiëren was? Dom natuurlijk maar geloof me het kan iedereen overkomen. Gelukkig heb je nog een kopie van de bestanden die je aan het kopiëren was. Maar de USB stick werkt niet meer. Hoe kan je die herstellen. Met de volgende stappen kan je de USB stick herstellen. Let op alles wordt gewist! Voer onderstaande stappen niet uit als je de gegevens wenst te herstellen met herstelsoftware!

Stap1: Open een command prompt als administror

Type het commando cmd in het zoekvak van Windows. Klik met de rechterkant op het icoontje en kies als administrator uitvoeren. Zie onderstaande afbeelding.

Command prompt als administrator openen

Stap 2: Diskpart gebruiken

Start nu het programma Diskpart met het commando “diskpart“.

diskpart
Diskpart starten

Nadat Diskpart gestart is geef je het commando “list disk” in om een overzicht van alle schijven te krijgen.

Geef nu het volgende commando in “select disk N” waarbij N de nummer is van de USB stick. In mijn geval duidelijk 1. Omdat mijn USB stick een stick van 16GB is en 0 duidelijk de harde schijf is van mijn computer. Bij twijfel niet door gaan! De verkeerde schijf kiezen is een ramp.

USB stick werkt niet meer? Oplossen met Diskpart

Voer nu het commando “clean” in om de USB stick compleet te wissen. Geef daarna het commando “convert gpt” in om de USB stick te converteren naar de GPT standaard. Lees onderaan waarom. In mijn geval gebruikt de USB stick reeds de MBR standaard vandaar de melding dat de USB stick niet in het MBR formaat geformatteerd is.

Maak nu een nieuwe partitie aan met het commando “create partition primary“.

Formateer de partitie met het commando “format quick“.

Je mag de command prompt nu sluiten en de USB stick zou opnieuw bruikbaar moeten zijn.

Waarom het commando convert gpt ?

MBR en GPT zijn beide standaarden voor een schijflayout. MBR staat voor Master Boot Record en GPT staat voor GUID Partition Table. MBR is de oudere standaard maar op nieuwe computers wordt altijd GPT gebruikt. De USB stick werkt niet meer als je probeerde een USB stick aan te maken om een operating systeem te installeren vanaf de USB stick en er tijdens het klaarmaken van de USB stick een fout optrede. Veel tools die een USB stick opstartbaar maken converteren de USB stick immers naar de MBR standaard om compatibiliteit met oudere computers en operating systemen te garanderen.

Wist je dat je een handige USB stick kan aanmaken met allerlei hulpprogramma’s? Lees

Een USB stick met handige tools maken

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie