De toetsenbordindeling wijzigen van QWERTY naar AZERTY

Het komt vaker voor dan je denkt. Je koopt een nieuwe laptop en dan blijkt het toetsenbord verkeerd ingesteld te staan. In de plaats van AZERTY blijkt het op QWERTY te staan. De fabrieksinstellingen staan standaard op QWERTY of je bent te snel geweest wanneer je de laptop voor het eerst opstartte. Gelukkig kan je dit eenvoudig aanpassen.

azerty toetsenbordindeling
AZERTY toetsenbordindeling
Het toetsenbord aanpassen in Windows 7/Windows Vista.

Ga naar het configuratiescherm en klik op icoontje “Land en taal”. Ga vervolgens naar het tabblad “Toetsenborden en talen” en klik op de knop “Toetsenborden wijzigen”. In het venster onderaan kan je toetsenbordenindelingen toevoegen en verwijderen. Bovenaan kies je de standaard toetsenbordindeling.

Het toetsenbord aanpassen In Windows 8.

Ga naar het configuratiescherm. Klik op het icoontje “Taal”. Vervolgens kan je toetsenbordindeling toevoegen en verwijderen. De toetsenbordindeling die bovenaan staat is de standaard toetsenbordindeling.


Uit ervaring weten we dat het geen goed idee is van een wachtwoord bij het opstarten van Windows in te stellen wanneer het toetsenbord verkeerd ingesteld staat. Het toetsenbord daarna wijzigen kan zeer verwarrend zijn. Bovendien zijn er soms problemen waarbij Windows het toetsenbord wijzigt bij het inloggen.

38 thoughts on “De toetsenbordindeling wijzigen van QWERTY naar AZERTY

 1. Verwijder de toetsenbordindelingen en talen die je niet gebruikt. Staat er onderaan rechts in de taakbalk een icoontje “NL” of een andere lettercombinatie? Klik er dan met de rechterkant van de muis op en kies eigenschappen en pas het daar ook aan.

 2. Bij mij is gewoon geen azerty keyboard in te stellen. Waarschijnlijk ontbreekt de driver. Waar kan ik die vinden en hoe installeren?

  1. Een toetsenbordindeling hoef je niet te installeren hoor. Dat zit standaard in elke versie van Windows. Welke versie gebruikt u precies?

 3. Voor Windows 8.1 is de toetsencombinatie om te switchen tussen de toestenbordinstellingen (oa querty en azerty): windowsknop + spatie.

 4. Na uren zoeken heb ik de juiste tip. Om QWERTY naar AZERTY te veranderen duw je de Windows knop in en spatie. Zo simpel is dat maar je moet het weten. Dit voor Windows 8.1

  1. Heel hartelijk bedankt. Ik had per ongeluk de Azery in Querty gewijzigd en dank zij uw nota heb ik het onmiddellijk kunnen rechtzetten.

 5. Ik heb dat probleem en met éénvoudige toetsencombinatie lukt dat maar helaas moet ik het bij het opstarten elke keer weer opnieuw doen. Ik heb het probleem van de baan gekregen door taal naar BELGISCH punt komma te veranderen en dat werkte. Helaas nu plots weer hetzelfde probleem raar …

 6. Ik heb nieuwe computer gekocht. Wachtwoord ingegeven maar toetsenbord stond verkeerdelijk in QWERTY in plaats van AZERTY. Toetsenbord nadien aangepast naar AZERTY. Computer afgezet. Wil nu opnieuw opstarten maar kan niet inloggen vermits wachtwoord in QWERTY. Hoe los ik dit op ?

  1. Inloggen kan je door je even in te beelden dat je op een QWERTY toetsenbord aan het werken bent of door het schermtoetsenbord te gebruiken. Klik hiervoor op het toegankelijkheids icoontje onderaan op het inlogscherm.

   Verwijder daarna de QWERTY toetsenbordindeling via configuratiescherm, taal.

 7. Ik heb een nieuwe laptop HP gekocht met Windows 10. De eerste gebruiker daar heb ik geen enkel probleem mee. Maar mijn 2de account staat het toetsenbord op QWERTY ipv AZERTY. Dit komt omdat het toetsenbord op ENG(Verenigde staten) staat. Ik stel bij Land/regio Nederland(België) in, ik verwijder ENG (United States) en start opnieuw op. Alle instellingen zijn verloren en mijn 2de account staat terug op ENG. Hoe kan ik dit oplossen?

  1. Is die 2de gebruiker toevallig geen administrator account? Indien niet maak je er tijdelijk een administrator account van. Als het dan nog niet opgelost is zou ik proberen om vanuit 1ste account een nieuwe account aan te maken. Als het toetsenbord in deze account keurig op AZERTY blijft staan kan je de gegevens van de account die moeilijk doet kopiëren naar deze account. Eenmaal alles gekopieerd kan je die account dan eventueel verwijderen.

 8. Ik heb vandaag een computer, een Asus laptop, overgenomen waarop het toetsenbord op QWERTY staat, ik krijg het niet aangepast via configuratiescherm, talen etc. en ook niet via alle gekende toetsencombinaties, alle hulp is welkom.

 9. Ik heb een QWERTY toetsenbord op mijn Windows XP laptop. Nu is deze laptop kapot en ik heb deze schijf geplaatst in een andere laptop met een AZERTY toetsenbord. Nu zegt hij steeds verkeerd wachtwoord ,,,, wachtwoord is baks25. Wat moet ik nu ingeven volgens jullie in mijn AZERTY klavier om het goede wachtwoord in te typen.

  Hartelijk dank

 10. Ik heb per ongeluk een laptop gekocht met een qwerty toetsenbord maar ben gewoon om te werken met azerty. Ik weet hoe je de software kan aanpassen maar kan ik de toesten eruit halen en verplaatsen op azerty.

  1. Slecht idee. Een toets verplaatsen dat zou nog gaan maar als je zoveel toetsen gaat verplaatsen is de kans groot dat het bij 1 toets verkeerd afloopt. Bovendien vervalt de garantie als je toetsen gaat verplaatsen.

   Er bestaan wel speciale stickers die je op de toetsen kan kleven om er een azerty toetsenbord van te maken. De garantie vervalt dan niet.

   Het toetsenbord kan wel in zijn geheel vervangen worden door een azerty toetsenbord maar dan vervalt opnieuw de garantie.

 11. Bedankt voor jullie tips allemaal! Had bij het verplaatsen van laptop ( Windows 8.1) per ongeluk een toetsencombinatie ingedrukt, waardoor ingetypte paswoord niet meer klopte. Nu dus terug OK.

 12. Hallo,
  Recent een nieuwe pc gekocht, Windows 10!
  Initieel heb ik een stommiteit gedaan met een verkeerde naam aan de pc te geven die geafficheerd staat op het scherm. Ik heb een nieuw account gemaakt met administrator rechten en de eerste verwijderd. Misschien zijn er toch nog sporen gebleven….
  Ik tracht de klavierinstelling standaard in te stellen Belgisch Komma (heb tevens Russisch als extra gekozen), maar dat schijnt blijkbaar niet te lukken. In de instellingen verschijnt Belgisch Komma wel maar kan niet verwijderd worden, noch ingesteld als standaard. Enkel de knop Opties werkt. Om toch mijn Azerty klavier te kunnen instellen naast het Russische heb ik noodgedwongen het Frans Azerty toe moeten voegen.
  Belgisch Komma verschijnt niet in het keuzebalkje onderaan…..

  1. Beste,
   Ik denk dat u Belgisch punt bedoeld. Als u in de informatie en de reacties geen oplossing vindt dan wordt het wel heel moeilijk. Als ik het goed begrijp is de PC splinternieuw. Waarschijnlijk staan er nog geen belangrijke bestanden op en als dat toch zo is kan u deze nog snel back-uppen. Dan zou ik als ik in uw plaats zou zijn de PC gewoon even snel terugzetten op zijn fabrieksinstellingen. Dan kan u gewoon van nul opnieuw beginnen. Dit maal wel goed opletten natuurlijk! Als u de shift toets ingedrukt houd alvorens je Windows herstart krijgt u een menu te zien waar u het herstellen van de fabrieksinstellingen kan starten.

 13. Hallo, heb een HP laptop met Windows 10 en nu vraagt ie mijn ww van mijn Microsoft account of Hotmail, maar dat heb ik al 99 gedaan en gereset maar hij wil dit niet aannemen. Nu vertelt men mij dat toetsenbord waarschijnlijk op qwerty staat. Heb al alt+shift en ctrl+shift gedaan .. niks, nul de prul

  hellup 😀

  1. Test het wachtwoord van je Microsoft account (Hotmail) op een andere PC. Als je wachtwoord niet werkt klik je op wachtwoord vergeten en volg je de instructies. Als je op die ander PC kan inloggen op je Hotmail ga je opnieuw naar de HP laptop. Zorg dat de HP laptop verbonden is met internet voor je je wachtwoord ingeeft! Indien nodig sluit je eerst een netwerkkabel aan op de laptop. Je MOET verbonden zijn met internet voor dat je je wachtwoord ingeeft.

   1. Test het wachtwoord van je Microsoft account (Hotmail) op een andere PC. Als je wachtwoord niet werkt klik je op wachtwoord vergeten en volg je de instructies. Als je op die ander PC kan inloggen op je Hotmail ga je opnieuw naar de HP laptop. Zorg dat de HP laptop verbonden is met internet voor je je wachtwoord ingeeft! Indien nodig sluit je eerst een netwerkkabel aan op de laptop. Je MOET verbonden zijn met internet voor dat je je wachtwoord ingeeft

    Dit heb ik al meermaals gedaan, maar lukt niet.. ook heb ik geen netwerkkabel, zowel pc als laptop is via wifi.

 14. Ik heb net Windows 10 geïnstalleerd en had via een onmiddelijke update van Logitech toetsenbord ineens Qwerty weergave i.p.v. Azerty, wat ik daarvoor had. Ik heb Belgisch Punt toegevoegd, daarna Amerikaans Engels verwijderd. Nu werkt alles terug als voorheen in Azerty.

 15. Ik kan ook het qwertyklavier niet omschakelen naar azerty op het profiel van de kinderen. Bij ’taalvoorkeuren voor office instellen’, staat de toetsenbordindeling bij Nederlands (België) als ‘niet ingeschakeld’. Nochtans blijkt bij het klikken op ‘niet ingeschakeld’ alles normaal te staan bij taal. Bij mijn eigen account heb ik dat probleem niet. Wie heeft een tip?

  1. Gisteren hetzelfde meegemaakt. Het profiel dat ik aanmaakte voor de kinderen stond hardnekkig op QWERTY. De taal English (United States) verwijderde ik voortdurend maar bij herstarten kwam deze taal steeds opnieuw weer te voorschijn. Uiteindelijk beslist van die taal dan maar laten te staan en deze ook in te stellen op Belgisch (punt). Op de volgende link zie je hoe het nu bij mij ingesteld staat. Nu werkt het perfect! http://decomputer.be/wp-content/uploads/2016/05/taalvoorkeuren.png

 16. Gelezen in deze vele reacties en de aanbeveling gevolgd: toets windows + spatie: en het probleem van mijn toetsenbord dat plots (?) querty was is nu weer normaal azerty
  dank aan al de reagerende gratis helpers!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.