Help mijn computer loopt vast (freeze)

Mensen zeggen nogal snel:”mijn pc loopt voortdurend vast”. Maar er zijn verschillende vormen van vastlopen. Dit artikel gaat over de meestal moeilijkst op te lossen vorm van vastlopen namelijk freezen. We spreken van een freeze wanneer de computer compleet geblokkeerd is en de pijl van de muis niet meer bewogen kan worden. De computer reageert op dat moment ook niet meer op het toetsenbord. Het duwen van Ctrl+Alt+Delete heeft geen effect.

Naar de oorzaak van het vastlopen zoeken is een tijdrovend bezigheid. Wij geven een lijst van zaken die je kan proberen om het probleem op te lossen.

De BIOS van de computer is zeer belangrijk. In de BIOS stel je alle hardware in. De BIOS van een modern moederbord is zeer uitgebreid. Je kan alles tot in het kleinste detail afstellen. Voor het begrijpen van sommige instellingen moet je tegenwoordig gestudeerd hebben. Gelukkig kan je elke BIOS op zijn standaard instellingen zetten. In de BIOS staat dit meestal aangegeven als “BIOS defaults”, “fail safe defaults” of “BIOS optimized defaults”. De standaard instellingen zijn meestal ook de stabielste instellingen. Als je regelmatig last hebt van een freeze controleer je best of de BIOS wel op zijn standaard instellingen staat.

ASUS P8B75-V freeze
De standaard instellingen zijn vaak ook de stabielste instellingen.

De fabrikanten van moederborden merken soms achteraf dat er stabiliteitsproblemen zijn. Ze lossen dit op door een nieuw BIOS-update uit te brengen. Als je regelmatig last hebt van een freeze dan controleer je best of er geen nieuwe BIOS-update verkrijgbaar is voor jouw moederbord. Opgelet zorg dat je de juiste BIOS downloadt en installeert. Bij het verkeerd uitvoeren van een BIOS-update kan het moederbord onbruikbaar worden.

Drivers zorgen ervoor dat het operating systeem de hardware kan gebruiken. Met drivers updates worden problemen opgelost. In sommige gevallen zijn dit stabiliteitsproblemen. Als je computer regelmatig last heeft van een freeze controleer dan dat al je drivers up-to-date zijn. Een handig programma hiervoor is het programma SlimDriversFree.

Een computer kan ook vastlopen wanneer hij te warm wordt. Controleer de temperatuur van de processor in de BIOS of met behulp van een programma zoals SpeedFan. Is de temperatuur te hoog controleer dan de koeling van de PC. Zorg dat de koelblok van de processor proper is. Controleer dat de ventilator op de koelblok nog draait wanneer de PC aan staat. Het freezen van de computer ten gevolge van de warmte kan je gemakkelijk herkennen. Als je de PC s’morgens aanzet duurt het even voordat hij vastloopt. Als je de PC na de freeze herstart loopt hij sneller vast. Dit is natuurlijk omdat hij op dat moment al opgewarmd is als je hem start.

Het belang van de voeding van een computer wordt vaak onderschat. Een slechte voeding is een voeding die geen correcte spanningen geeft of een voeding die deze spanningen niet stabiel kan houden. Een slechte (onstabiele) voeding kan een freeze veroorzaken. Je kan dit het best testen door de voeding tijdelijk door een andere te vervangen.

In een PC zitten vaak een aantal PCI of PCI Express uitbreidingskaarten. Al deze uitbreidingskaarten kunnen een freeze veroorzaken. Vaak is dit door een interrupt request (IRQ) of resources conflict. Verwijder alle uitbreidingskaarten en test de PC zonder deze uitbreidingskaarten. Is het probleem opgelost plaats ze dan 1 voor 1 terug. Door ze 1 voor 1 terug te plaatsen en te testen kom je vrij snel te weten welke van de uitbreidingskaarten de oorzaak is.

Alhoewel het weinig voorkomt kan een defecte harde schijf soms ook een freeze veroorzaken. Test de harde schijf met een programma voor het testen van harde schijven. Op de Ultimate Boot CD vind je tooltjes om de harde schijf te testen.

Virussen en spyware kunnen in uitzonderlijke gevallen ook een freeze veroorzaken. Test de PC met een programma zoals Microsoft Security Essentials op virussen. Met Malwarebytes kan je controleren of de PC malware vrij is. Als je reeds een virusscanner hebt en je deze niet wenst te verwijderen dan kan je eventueel de Microsoft Safety Scanner gebruiken.

De nieuwste Internet Explorer 10 is momenteel ook de veiligste browser. Helaas blijken er gevallen bekend te zijn waarbij de gebruiker last heeft van vastlopen. Gelukkig kan je dit gemakkelijk testen. Verwijder Internet Explorer 10 tijdelijk en installeer een andere browser zoals Google Chrome. Deze browser is niet alleen veilig maar tegelijkertijd ook razendsnel. Is het probleem dan nog niet opgelost dan kan je eventueel de Internet Explorer 10 opnieuw installeren.

Nieuwsgierig naar meer? We hebben nog een artikels die u mogelijk interessant vindt!

Neem een kijkje op de frontpagina....

Door hier onderaan te reageren op het artikel steunt u ons.

Dank u wel

4 gedachten over “Help mijn computer loopt vast (freeze)”

 1. Wou windows 10 installeren maar nu heb ik een zwart scherm met links boven een kader waarin staat:

  persoonlijke instellingen
  persoonlijke instelling maken
  Google chrome

  Ik krijg alleen de zandloper als daarop ga staan en het pijltje op het zwarte scherm werkt niet.

  Beantwoorden
  • Is dit een nieuwe installatie van Windows 10 of een upgrade naar Windows 10? Als het een nieuwe installatie is zou ik eerst de harde schijf eens testen. Als het een upgrade is had je de PC eerst beter eens grondig opgeschoond alvorens de upgrade te starten.

   Beantwoorden
 2. Ik heb dit probleem ook steeds vastlopen. Krijg dan ook een zandloper te zien en kan niks meer, moet pc uitzetten en terug opstarten. Is reeds binnen geweest. Nieuwe harde schijf gestoken en nog steeds hetzelfde probleem.

  Beantwoorden
  • Dan hebben ze de PC toch niet getest alvorens deze terug te geven? Slechte computerwinkel… Controleer de koeling van de processor en probeer eens met een andere voeding.

   Beantwoorden

Plaats een reactie