Veilig bestanden verwijderen

We slagen tegenwoordig alles op op de computer, tablet of smartphone. Sommige bestanden zijn zeer persoonlijk en we willen dan ook ten alle koste vermijden dat deze in verkeerde handen terecht komen. Vroeg of laat gaat de computer, tablet of smartphone aan de kant voor een nieuwer model. Het oude toestel komt dan in een doos op zolder te staan of krijgt een 2de leven bij een vriend of familielid. Soms gaat het oude toestel gewoon naar het containerpark. We willen natuurlijk niet dat de bestanden in verkeerde handen terecht komen. Hoe kan je alle bestanden veilig verwijderen op het oude toestel?

Veilig bestanden verwijderen op een desktop pc of laptop

Gewoon de bestanden wissen en de prullenmand leeg maken is niet voldoende. De bestanden kunnen dan nog steeds gerecupereerd worden met een programma zoals Recuva. Als je er zeker wil van zijn dat de bestanden niet meer hersteld kunnen worden kan je Ccleaner gebruiken. Ccleaner kan de locatie op de harde schijf overschrijven zodat de bestanden niet meer hersteld kunnen worden. Bovendien kan Ccleaner ook de cookies, internetgeschiedenis en downloadgeschiedenis wissen. Zit er een SSD in de computer en gaat de computer nog gebruikt worden dan raden we aan van niet te vaak te overschrijven. Teveel schrijfopdrachten zijn immers slecht voor de SSD.

veilig bestanden verwijderen met Ccleaner
Veilig bestanden verwijderen kan met Ccleaner. Ccleaner kan de locatie van de gewiste mappen en bestanden overschrijven.

Gaat de computer naar een vriend of collega dan kan je eventueel ook de harde schijf volledig wissen en vervolgens Windows opnieuw te installeren. Na de installatie van Windows gebruik je dan Ccleaner en overschrijft alle vrije schijfruimte.

Gaat de computer naar het containerpark dan kan je natuurlijk ook de harde schijf vernietigen. Als je de harde schijf uit de desktop of laptop haalt kan je harde schijf eens goed onderhanden nemen met een hamer.

harde schijf vernietigen
Gaat de computer naar het containerpark? Dan dan je de harde schijf natuurlijk ook vernietigen.

Veilig bestanden verwijderen op een tablet of smartphone

De beste manier voor het verwijderen van alle bestanden is de fabrieksinstellingen herstellen. Op een Android toestel kan je dit door naar de instellingen te gaan en vervolgens te klikken op “back-up maken en opnieuw instellen”. Daarna klik je op fabrieksinstellingen terugzetten.

fabrieksinstellingen herstellen Android
Bestanden veilig verwijderen in Android? Je kan beter de fabrieksinstellingen herstellen.

Voor het herstellen van de fabrieksinstellingen op een iPhone, Ipad of iPod ga je als volgt tewerk:

  • sluit het toestel aan op een pc
  • open iTunes
  • selecteer het toestel wanneer het verschijnt in iTunes
  • klik op summary en vervolgens op de restore knop
Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie

Tags: