Veilig op internet : 11 tips

We kunnen ons geen wereld zonder internet meer voorstellen. Bankieren, shoppen, contact maken met de vrienden….Ons heel leven begint zicht af te spelen op en rond het internet. Dit brengt natuurlijk ook risico’s met zich mee. In dit artikel geven we een aantal tips om veilig gebruik te maken van het internet.

Veilige Internet Browser
De Bekendste Internet Browsers.

1. Gebruik een virusscanner

Je kan pas veilig gebruik maken van internet als het toestel waarmee je op internet gaat virusvrij is. Zorg dat je virusscanner up-to-date is en laat je virusscanner regelmatig eens alles controleren.

2. Hou je toestel up-to-date om je veiligheid te garanderen

Personen die misbruik wil maken zoeken naar zwakke punten in het besturingssysteem dat wordt gebruikt. Een “exploit” misbruikt een zwak punt ( = bug) in het systeem om de controle over het toestel over te nemen. De zwakke punten (of kortweg “bugs”) worden door de maker van de software gepatcht door middel van updates. Als je geen updates installeert zit je systeem vol met “bugs”. Vergelijk het met gatenkaas. Elk gat kan misbruikt worden.

3. Veilig op internet zonder malware

Een virusscanner alleen is tegenwoordig niet meer voldoende. Ook malware is een bedreiging. Er zijn verschillende soorten malware. Spyware bijvoorbeeld kan vertrouwelijke informatie van je stelen. Deze vertrouwelijke informatie kan nadien misbruikt worden. Keylogger registreren wat je intypt of klikt op je toestel. Als je dergelijk zaken wenst te voorkomen scan je je toestel regelmatig met een programma voor het detecteren en opruimen van malware. Een uitstekend programma voor het verwijderen van malware is Malwarebytes.

4. Wees waakzaam

Klik niet op om het even welke afbeelding of link. Je toestel kan door een website besmet worden. Bezoek bij voorkeur websites die je kent. Websites in een andere taal zijn altijd een groter risico dan Nederlandse websites. Download software altijd van de officiële website van de maker van de software!

5. Veilig betalen via internet

De meeste banken geven richtlijnen om veilig te kunnen bankieren. Volg deze richtlijnen. Controleer altijd dat de verbinding beveiligd is. Een beveiligde verbinding herken je aan https:// waarbij de s voor “secure” (Engels voor veilig) staat.

Https Veilige Verbinding
Bankieren? Controleer De Url!

6. Een goed wachtwoord is veiliger

Gebruik geen gemakkelijke wachtwoorden. Gebruik niet hetzelfde wachtwoord voor alles en nog wat. Je wachtwoorden zijn persoonlijk, deel ze met niemand. Let op als je een wachtwoord ingeeft. Als je vermoedt dat iemand je je wachtwoord heeft zien intypen, wijzig dan zo snel mogelijk het wachtwoord! Wil je weten wat een goed wachtwoord is lees dan https://decomputer.be/wat-een-goed-wachtwoord/

7. Openbare netwerken zijn minder veilig

Ben je verbonden met een openbaar netwerk? Wees dan uitermate voorzichtig. Wacht met bankieren tot je thuis bent. Ben je verbonden met een onbeveiligd netwerk? Wees er dan van bewust dat het ingeven van wachtwoorden een extra risico inhoudt.

8. Back-ups

Maak regelmatig een back-up van alle belangrijke gegevens op een externe harde schijf of USB stick. Laat de harde schijf of stick nooit aangekoppeld aan het toestel. Als je toestel besmet wordt met ransomware worden al je gegevens versleutelt en onbruikbaar gemaakt. Als je stick of externe harde schijf op dat moment nog aangekoppeld is bestaat de kans dat ook de backup versleuteld wordt. Als je toestel besmet is met ransomware dan probeert men je de sleutel om alles terug bruikbaar te maken te “verkopen”. Ga hier nooit op in!

9. Veilig je oud toestel verkopen

Ga je je oud toestel verkopen? Wis dan alles! Zet het toestel terug naar de fabrieksinstellingen. Als je de keuze hebt tussen snel of uitgebreid formatteren kies dan uitgebreid formatteren! Met Ccleaner kan je bestanden veilig wissen. Op dit manier kunnen ze zelfs met Recuva niet meer hersteld worden.

10. Wi-fi thuis

Gebruik je thuis een draadloos netwerk? Beveilig dan je netwerk. Gebruik bij voorkeur WPA. Vergeet ook de logingegevens voor de router niet te wijzigen! Als je de logingegevens niet wijzigt kan men gemakkelijk via de router je WPA wachtwoord achterhalen!

11. Veilig gegevens van iemand ontvangen

Heb je van iemand bestanden ontvangen. Via e-mail, USB stick of andere medium… Altijd eerst scannen! Dan pas openen…

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

2 gedachten over “Veilig op internet : 11 tips”

  1. Heb vanmorgen een update gedaan van windows 10 op mijn laptop. Deze avond wil ik mij mails checken , zodra ik mij wil aanmelden verschijnt “het verstrekte beveiligingscertificaat voor deze website is niet veilig”. Hoe los ik dit op?

    Beantwoorden
    • Controleer dat de datum op de PC nog correct ingesteld staat. Herstart de Telenet installatie en update Windows 10. Herstart daarna de PC. Probleem is dan normaal opgelost.

      Beantwoorden

Plaats een reactie