Een vereist stuurprogramma voor een cd/dvd-station ontbreekt bij de installatie van Windows

Sommige Windows foutmeldingen zijn zeer verwarrend. De volgende foutmelding is zo een foutmelding:

“Een vereist stuurprogramma voor een CD/DVD-station ontbreekt. Als u een diskette, CD, DVD of USB-flashgeheugen met het stuurprogramma hebt, dient u dit nu te plaatsen.”

CD DVD driver ontbreekt
Hier zie je de foutmelding bij de installatie van een Engelstalige versie van Windows 7. “A required CD/DVD drive device driver is missing. If you have a driver floppy disk, CD, DVD, or USB flash drive, please insert it now.”

We krijgen deze foutmelding te zien wanneer we Windows 7 proberen te installeren op een laptop. Je kan deze foutmelding ook hebben bij de installatie van Windows Vista.

Deze foutmelding geeft totaal niet aan wat het probleem is. Volgens de foutmelding ontbreekt het stuurprogramma voor het CD/DVD station. Dit is echter helemaal het probleem niet. Dit probleem kan veroorzaakt worden door:

  • een vuil of bekrast Windows installatieschijfje (komt wel meer voor)
  • verkeerde instelling van de BIOS (zelden het geval)
  • slecht ram geheugen (komt wel al eens voor)
  • problemen met het optisch station

In ons geval wordt het probleem veroorzaakt door een defect optisch station. We besluiten het optisch station te vervangen. Het vervangen van de DVD-schrijver in een laptop is helemaal niet moeilijk. We tonen stap voor stap hoe je het optisch station in een laptop vervangt.

In bijna alle laptops is het voorzien dat de DVD-schrijver gemakkelijk kan vervangen worden. Je moet de laptop hier zeker niet voor uit elkaar halen. Aan de onderkant van de laptop is de DVD-schrijver meestal vastgeschroefd met 1 of 2 schroefjes. Vaak staat bij het schroefje het symbool van een optisch station. Op onderstaande foto zie je waar bij onze laptop de schroefjes zitten. We zorgen ervoor dat de DVD-schrijver open staat alvorens we de schroefjes los draaien.

schroefjes DVD station verwijderen
Het optisch station in een laptop zit meestal aan de onderkant vast met 1 of 2 schroefjes.

Eenmaal de schroefjes los zijn kunnen we de DVD-schrijver in zijn geheel uit de laptop trekken. In de volgende stap verwijderen we voorzichtig het frontplaatje van de DVD-schrijver. Dit plaatje gaan we op de nieuwe DVD-schrijver plaatsen.

front paneeltje verwijderen
Het paneeltje zit vastgeklikt op de DVD-schrijver. Verwijder dit voorzichtig.

De nieuwe DVD-schrijver kan je openen door met een fijn stomp pinnetje te duwen in het daarvoor voorziene gaatje. Daarna kan je het paneeltje van de nieuwe DVD-schrijver vervangen door het paneeltje van je eigen laptop. Aan de achterkant van de DVD-schrijver zit een metalen montage profieltje dit moet je eveneens verplaatsen van de oude DVD-schrijver naar de nieuwe.

openen met pinnetje en ijzertje
Een optisch station kan je ook openen door met een stomp pennetje te duwen in het daarvoor voorziene gaatje. Verplaats ook het metalen profieltje aan de achterkant van de DVD-schrijver.

Eenmaal alles verplaatst van de oude DVD-schrijver naar de nieuwe kan je de nieuwe DVD-schrijver in de laptop schuiven. Soms is het een beetje proberen alvorens de DVD-schrijver in de laptop schuift. Duw de DVD-schrijver nooit met kracht in de laptop. Lukt het niet probeer dan vanuit een andere hoek of draai de laptop om en probeer opnieuw.

Let op als je een nieuwe DVD-schrijver koopt. De DVD-schrijvers in oude laptops hebben een andere aansluiting. Op onderstaande foto zie je duidelijk het verschil. Als de DVD-schrijver de verkeerde aansluiting heeft kan je hem niet gebruiken. Je kan natuurlijk ook eerst de DVD-schrijver uit de laptop halen alvorens je een nieuwe koopt. Zo ben je zeker dat je de juiste koopt. Je kan de DVD-schrijver natuurlijk ook uit een occasie laptop halen of eventueel vervangen door een blue ray lezer of schrijver.

2 soorten aansluitingen
Links de aansluiting bij oudere laptops. Rechts de aansluiting bij recent aangekochte laptops.

Na het vervangen van de DVD-schrijver hadden we geen enkel probleem meer met de installatie van Windows.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie