VLC media player tips en trucjes

Dit artikel werd op 13 mei 2024 geüpdatet.

Misschien ken je de VLC media player maar misschien ook niet. En als je je hem niet kent moet je zeker verdere lezen want vaak denkt men de zoveelste media speler. Maar VLC is veel meer dan een media speler. Je kan hem ook gebruiken voor het toevoegen van ondertitels, audio en videoconversies, streaming, opnemen, videobewerking en nog zo veel meer. En het beste van al is dat het allemaal eigenlijk vrij eenvoudig is. Laten we het samen eens bekijken.

menu aanpassen
Als u geen menu bovenaan heeft in VLC vink dan minimale interface uit.

Ondertitels toevoegen

Een film in een vreemde taal en geen ondertitels? Geen probleem als je de ondertitels download kan je ze gewoon toevoegen. VLC ondersteunt de meest courante ondertitelindelingen, waaronder SRT, ASS/SSA, SUB, VTT. Hoe voeg je ze toe? Heel eenvoudig gewoon via het menu “ondertitels”. Kan het nog eenvoudiger…

Ondertitels synchroniseren

Niks zo irritant dan ondertitels die te laat of te vroeg getoond worden, maar ook hier heeft deze media player een oplossing voor. Je kan immers de timing van de ondertitels aanpassen. Dit kan onder het menu ‘Gereedschap’ en vervolgens ‘Spoorsynchronisatie’ worden gevonden…

Effecten en filters toepassen op de video en audio

Soms is de beeldkwaliteit of audiokwaliteit net niet goed genoeg. Maar met wat filters en effecten kan je dit soms een klein beetje verbeteren. Druk CTRL + E als je een filter wenst in te stellen.

Media converteren

Heb je een krachtige pc met veel RAM-geheugen dan kan je de media speler ook gebruiken voor het converteren van video’s. Heb je een minder krachtig systeem dan probeer je beste geen grote videobestanden te converteren. De kans is groot dat je pc bevriest door de extreme belasting. Voor diegene met een minder krachtige pc is Handbrake een veel beter optie. Die gebruikt ook veel RAM-geheugen, maar belast de processor veel minder. Bij onze test met het converteren van een 8K-video liep onze computer vast door de extreme overbelasting terwijl Handbrake de video gewoon begon te converteren zonder problemen.

Video’s streamen met VLC media player

Leuke video aan het bekijken op een of ander website maar de reclame beu? Vaak kan je die video afspelen met VLC player. Streamen noemen ze dit. Kopieer de URL van de video en open daarna VLC player. Kies bovenaan in het menu “media” en kies “netwerkstream openen”. Plak de URL van de video en klik op afspelen. Let wel op het streamen van video’s die anders op een website zouden afgespeeld worden kan tegen de voorwaarden zijn die op sommige website gelden. Dit komt doordat sommige website de reclame-inkomsten nodig hebben. Dit werkt helaas niet voor alle websites. Voor YouTube video’s werkt het in elk geval wel.

Video’s opnemen

Nu dat we het over YouTube hebben…misschien wil je zelf een video opnemen met je webcam op die daarna op YouTube te zetten. Kies bovenaan in het menu “media” en vervolgens “opnameapparaat openen”. Onder opnameapparaat kies je vervolgens “DirectShow” en daarna selecteer je je webcam en audioapparaat dat je wenst te gebruiken. Klik nu simpelweg op ‘Afspelen’ en je kunt meteen beginnen met opnemen.

webcam opnemen met VLC media player
webcam opnemen met VLC media player

Live streamen naar YouTube

Een grote fan base? Waarom dan niet live streamen? Dit zijn de stappen als je live wil streamen.

  • Maak YouTube Live evenement aan
  • Kopieer de streamingsleutel die je ontving
  • Open VLC player en ga in het menu naar “media” en vervolgens “streamen”
  • Open het tabblad “Opnameapparaat” en selecteer het video en audioapparaat dat je wenst te gebruiken.
  • Klik op streamen en geef de YouTube URL + de streamingsleutel in.
  • Klik opnieuw op “streamen” om de stream te starten.
  • Open je browser en controleer op je YouTube kanaal dat het werkt

Een klein stukje video uit een video halen

Stel je wil een kort fragment uit een video bewaren. Als je bovenaan in het menu onder weergave “geavanceerde bediening” aanvinkt, zal VLC tijdens het afspelen van een video een opnameknop tonen. Je kan op die manier op elke willekeurig moment de opname starten en de opname eventueel ook opnieuw stoppen. Opnames worden in de map video’s op je pc geplaatst.

Een foto nemen terwijl een video aan het afspelen is

Een prachtige scene in een film die je als bureaublad achtergrond wenst te gebruiken? Voor een betere kwaliteit dan een printscreen, druk op SHIFT + S terwijl de video afspeelt in VLC. Hiermee neemt VLC een foto van de video en slaat deze automatisch op in de map ‘Afbeeldingen’ op je pc.

Een watermerk op je eigen video’s

Niks zo vervelend als iemand je video’s steelt. Door een watermerk te plaatsen bescherm je je video’s. Om een watermerk toe te voegen aan je video’s, ga naar ‘Extra’ in het bovenste menu en selecteer ‘Effecten en filters’. Klik vervolgens op ‘Video-effecten’ en ‘Overlay’. Hier kun je kiezen tussen een logo of tekst als watermerk. Zorg ervoor dat het watermerk er correct uitziet en op de juiste plaats staat voordat je de wijzigingen toepast.

een watermerk toevoegen met VLC media player
Een watermerk toevoegen met VLC media player

Dvd’s rippen

Let op! In veel landen is het toegelaten van een reservekopie van een DVD te maken. Het dupliceren of kopiëren van materiaal kan echter een inbreuk zijn op de auteurswetgeving. Raadpleeg daarom de wetgeving in uw land voor meer informatie betreffende wat toegelaten is en wat niet.

Rippen van Dvd’s met VLC Player is niet moeilijk. Plaats de dvd die je wilt kopiëren in het dvd-station en start VLC Player. Ga vervolgens naar het menu ‘Media’ en selecteer ‘Schijf openen’. Blader onder het tabblad ‘Schijf’ naar de dvd en kies het gewenste audio- en videospoor om te kopiëren. Selecteer ten slotte het videoformaat en de locatie waar de video moet worden gekopieerd.

DVD rippen
DVD rippen met VLC media player

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie