VLC media player tips en trucjes

We kennen allemaal VLC media player maar wist je dat je met deze multimedia player veel meer kan dan alleen het afspelen van media bestanden? Wist je dat je met VLC ook DVD’s kan rippen, ondertitels toevoegen, een foto uit een video halen, een watermerk aan een video toevoegen, video’s streamen en bijvoorbeeld een opname maken met je webcam? We leggen uit hoe:

Alvorens we beginnen. Als u bovenaan geen menu hebt klik dan eerst met de rechterkant in het midden van VLC player en vink bij weergave “minimale interface” uit.

menu VLC player
Als u geen menu bovenaan heeft in VLC vink dan minimale interface uit.

DVD’s rippen met VLC media player

Een DVD rippen met VLC player is niet moeilijk. Plaats de DVD die je wenst te kopiëren in het DVD station. Start vervolgens VLC player en kies bovenaan in het menu “media” en vervolgens “schijf openen”. Onder het tabblad schijf blader je vervolgens naar de DVD. Kies tegelijkertijd ook het audio- en videospoor dat je wenst te kopiëren. Kies tenslotte nog het videoformaat en de plaats naar waar de video moet gekopieerd worden.

DVD rippen met VLC media player
DVD rippen met VLC media player

Heeft de DVD meerdere audio- en of videosporen speel dan eerst de DVD gewoon af en kijk bovenaan in het menu onder audio en video welke nummer het audio- en videospoor heeft dat je wenst te gebruiken.

Let op! In veel landen is het toegelaten van een reservekopie van een DVD te maken. Het dupliceren of kopiëren van materiaal kan echter een inbreuk zijn op de auteurswetgeving. Raadpleeg daarom de wetgeving in uw land voor meer informatie betreffende wat toegelaten is en wat niet!

Met VLC media player ondertitels toevoegen

Kan het nog eenvoudiger. Kies bovenaan in het menu “ondertitels” en vervolgens “ondertitelbestand toevoegen”. Blader naar het ondertitelbestand en kies “openen”.

Een foto uit een video halen met VLC media player

Een prachtige scene in een film die je als bureaublad achtergrond wenst te gebruiken? Geen enkel probleem. Druk op het moment dat je een foto wenst op de SHIFT + op de S toets en VLC neemt een foto uit de video en kopieert deze naar de map afbeeldingen op je PC.

Een watermerk toevoegen met VLC media player

Zelf een video gemaakt en je wenst een watermerk toe te voegen? Kies dan bovenaan onder extra “effecten en filters”. Ga vervolgens naar video-effecten en overlay. Kies vervolgens een logo of tekst. Controleer dat het logo of tekst er correct uitziet en op de juiste plaats staat.

een watermerk toevoegen met VLC media player
Een watermerk toevoegen met VLC media player

Is alles zoals je wenst dan mag je nu de video rippen. Het watermerk zal op de gekopieerde versie staan.

Video’s streamen met VLC media player

Leuke video aan het bekijken op een of ander website maar de reclame beu? Vaak kan je die video afspelen met VLC player. Streamen noemen ze dit. Kopieer de url van de video en open daarna VLC player. Kies bovenaan in het menu “media” en kies ‘netwerkstream openen”. Plak de url van de video en klik op afspelen. Let wel op het streamen van video’s die anders op een website zouden afgespeeld worden kan tegen de voorwaarden zijn die op sommige website gelden. Dit komt omdat sommige website de reclame inkomsten nodig hebben. Dit werkt helaas niet voor alle websites. Voor Youtube video’s werkt het in elk geval wel.

Je webcam opnemen met VLC media player

Kies bovenaan in het menu “media” en vervolgens “opnameapparaat openen”. Onder opnameapparaat kies je vervolgens “DirectShow” en daarna selecteer je je webcam en audioapparaat dat je wenst te gebruiken. Nu alleen nog afspelen klikken en daarna kan je beginnen opnemen.

webcam opnemen met VLC media player
webcam opnemen met VLC media player

Video’s converteren naar een ander formaat

Een video converteren doe je als volgt. Klik bovenaan op “media” en kies vervolgens “converteren/opslaan”. Kies vervolgens de video’s die je wenst te converteren. Voeg indien gewenst een ondertitelbestand toe en klik daarna op “converteren/opslaan”. Kies daarna nog een profiel en de locatie waar het resultaat moet worden opgeslagen.

Een klein stukje video uit een video halen

Als je bovenaan in het menu onder weergave “geavanceerde bediening” aanvinkt zal VLC tijdens het afspelen van een video een opnameknop tonen. Je kan op die manier op elke willekeurig moment beginnen opnemen en de opname eventueel ook opnieuw stoppen. Opnames worden in de map video’s op je PC geplaatst.

Je kan met VLC player nog veel meer maar sommige zaken zijn niet zo eenvoudig. Een schermopname kan bijvoorbeeld ook maar een schermopname met geluid is niet zo gemakkelijk in te stellen. Voor een schermopname zijn er veel gemakkelijkere programma’s te vinden. Icecream screen recorder bijvoorbeeld. Je kan VLC player ook via een browser van een andere PC bedienen maar opnieuw vinden we dit niet echt eenvoudig en handig. VLC kan ook een video laten afspelen als bureaublad achtergrond maar als we dit testen verdwijnen alle icoontjes op ons bureaublad. Alleen de taakbalk onderaan blijft zichtbaar. Niet echt een succes te noemen dus.

Plaats een reactie