Voorbeeldvenster in Windows Verkenner werkt niet

Met het voorbeeldvenster in de Windows Verkenner kan je snel kijken naar bestanden en afbeeldingen zonder deze te hoeven openen. Soms echter kan deze functie echter een probleem hebben. Het voorbeeldvenster is dan niet meer zichtbaar of er wordt geen preview meer getoond. Gelukkig is de oorzaak echter vaak een verkeerde instelling. In dit artikel helpen we je stap voor stap alles na te kijken.

Controleer of het voorbeeldvenster getoond wordt in de Verkenner

Windows 10

Navigeer naar het tabblad “Beeld” in Verkenner en zorg ervoor dat het voorbeeldvenster is ingeschakeld door het juiste vakje aan te vinken. Zie de onderstaande afbeelding ter referentie.

Voorbeeldvenster illustratie Windows 10

Windows 11

Klik in de Verkenner bovenaan op “Weergeven” en, zorg dat “Voorbeeldvenster” is aangevinkt. Helemaal rechts zie je het woord “voorbeeld” waarmee je vervolgens al dan niet een voorbeeld kan laten zien.

Voorbeeldvenster illustratie Windows 11

Controleer het tabblad “weergave” onder map opties

Windows 10

Klik in de Verkenner rechts bovenaan op “opties” en open het tabblad “weergave”. Controleer daar de volgende instellingen.

  • Controleer dat “voorbeeldhandlers in voorbeeldvenster weergeven” is aangevinkt.
  • Controleer dat “Altijd pictogrammen weergeven, nooit miniaturen” NIET is aangevinkt.
voorbeeldhandlers Windows inschakelen
Voorbeeldhandlers Windows inschakelen, sroll ook naar boven en controleer de ander instelling

Windows 11

In Windows 11 vind je die opties door eerst op de 3 stippen te klikken in de Verkenner. Daar kies je opties en controleer je net zoals in Windows 10 de volgende instellingen.

  • Controleer dat “voorbeeldhandlers in voorbeeldvenster weergeven” is aangevinkt.
  • Controleer dat “Altijd pictogrammen weergeven, nooit miniaturen” NIET is aangevinkt.

Speciaal geval optie voorbeeldvenster niet beschikbaar

Begin 2020 werd ontdekt dat het voorbeeldvenster kon misbruikt worden voor het uitvoeren van schadelijke code wanneer een geïnfecteerd document werd bekeken via het voorbeeldvenster. Als reactie daarop werd aangeraden om het voorbeeldvenster uit te schakelen via het register, zodat de optie niet meer zichtbaar zou zijn via de Verkenner. Als je Windows 10 echter volledig geüpdatet hebt, is er geen bedreiging meer en kan je de optie opnieuw zichtbaar maken. Hieronder zijn de stappen om het opnieuw in te schakelen. Let op: de sleutels zijn enkel aanwezig in het register als de voorbeeldvenster functie werd uitgeschakeld. Als de functie nooit werd uitgeschakeld, heb je deze registersleutels niet.

  • Open systeemherstel en maak een systeemherstelpunt voor het geval u een fout maakt in onderstaande stappen.
  • Open het register van Windows, type regedit in het zoekvak van Windows
  • Ga naar de volgende locatie:
HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer
  • Zoek de waarde “NoPreviewPane”. Als deze aanwezig is, klik je met de rechtermuisknop op deze waarde en kies je “Verwijderen”.
  • Zoek ook de waarde “NoReadingPane”. Als deze aanwezig is, klik je met de rechtermuisknop op deze waarde en kies je “Verwijderen”.
  • Herstart de computer de optie zou opnieuw zichtbaar moeten zijn

Andere mogelijke oorzaken

Als het Voorbeeldvenster nog steeds niet werkt na het uitvoeren van de bovenstaande stappen, kunnen verschillende problemen de oorzaak zijn. Een veelvoorkomende oorzaak is dat sommige bestanden niet correct worden gelezen, waardoor de voorbeeldweergave wordt geblokkeerd. Controleer dit door het opslaggeheugen grondig te laten controleren. Klik met de rechterkant van de muis op het opslaggeheugen, kies extra en laat Windows het geheugen controleren.

Een andere, minder voorkomende oorzaak kan liggen bij de drivers van de videokaart. Verifieer dit door met de rechtermuisknop te klikken op de videokaart in Apparaatbeheer en “Stuurprogramma bijwerken” te selecteren om te controleren op updates. Windows zal hierdoor automatisch controleren of er nieuwe drivers zijn.

Tenslotte kan het zijn dat het Voorbeeldvenster niet wordt weergegeven voor niet-ondersteunde bestandsformaten. Als je een bestand niet kunt openen door erop te dubbelklikken, is de kans groot dat er ook geen voorbeeld wordt weergegeven in het Voorbeeldvenster. Een andere beperking kan de bestandsgrootte zijn, waarbij extreem grote bestanden vaak geen voorbeeldweergave hebben.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie