Waarvoor wordt het Dark Web gebruikt?

Het dark web is een deel van internet dat niet geïndexeerd wordt door de traditionele zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo. Hoofdzakelijk omdat er op het dark web een heleboel zaken plaatsvinden die het daglicht niet kunnen verdragen, zoals de handel in drugs, wapens, vervalsingen en gestolen gegevens, evenals andere criminele activiteiten.

Het dark web wordt vaak gebruikt voor criminele activiteiten, omdat gebruikers er anoniem van kunnen profiteren via versleutelde netwerken zoals de Tor Browser. Tor stuurt het internetverkeer namelijk door een reeks relais, waardoor het moeilijk is om de bron of bestemming van het verkeer te achterhalen. De Tor Browser is een speciale webbrowser die je naast je reguliere browser kunt installeren. Het biedt een eenvoudige manier om anoniem te surfen en het Dark Web te verkennen.

Het Tor-netwerk, ook bekend als The Onion Router, is een netwerk van vrijwillige computerservers die het verkeer versleutelen en het anonimiseren. Wanneer je de Tor Browser gebruikt, worden je verbindingsgegevens via dit netwerk doorgestuurd, waardoor het voor buitenstaanders moeilijk is om je IP-adres of locatie te achterhalen. Het Tor-netwerk biedt een extra laag van privacy en anonimiteit.

Hoewel het dark web een slechte reputatie heeft, kan het soms ook nuttig zijn. Bijvoorbeeld in landen waar mensen anoniem willen blijven omdat ze onderdrukt worden of bang zijn voor represailles wanneer ze bepaalde informatie opzoeken. Het dark web kan ook worden gebruikt om informatie te delen die anders gecensureerd zou worden. Bovendien maken experts soms gebruik van het dark web om te infiltreren en zo meer te weten te komen over nieuwe bedreigingen en veiligheidsrisico’s.

Het verschil tussen surface web, deep web en dark web.

Het is echter belangrijk op te merken dat het bereiken van 100% anonimiteit op het internet helaas niet mogelijk is. Alle methoden die hier worden besproken, maken het gewoon veel moeilijker om getraceerd te worden. Het Tor-netwerk en andere privacytools bieden een goede mate van anonimiteit, maar absolute zekerheid kan niet worden gegarandeerd. Daarom is het altijd verstandig om voorzichtig te blijven bij het surfen op het internet en persoonlijke gegevens te beschermen.

Let op: Verwar het dark web niet met het deep web. Het deep web verwijst naar het niet-geïndexeerde deel van het internet dat niet toegankelijk is via reguliere zoekmachines. Dit omvat onder andere beveiligde databases en privénetwerken. Het dark web daarentegen, is een specifiek deel van het deep web dat toegankelijk is via versleutelde netwerken en vaak geassocieerd wordt met illegale activiteiten.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie