Wachtwoord wifi achterhalen of instellen

Draadloos internet was nog nooit zo populair. Er zijn verschillende manieren om draadloos op internet te gaan. Voor draadloos internet thuis gebruiken de meeste mensen een wireless router. Het bereik van deze draadloze routers is meestal beperkt. Toch is het aangeraden om dit draadloos netwerk te beveiligen met een wachtwoord. De meeste mensen doen dit ook en gebruiken een gemakkelijk te onthouden wachtwoord. Helaas wordt dit gemakkelijk te onthouden wachtwoord vaak vergeten.

Je kan het wachtwoord van je wifi gelukkig gemakkelijk achterhalen of instellen. Als je nog geen wachtwoord ingesteld hebt m.a.w. als je draadloos netwerk nog onbeveiligd is dan kan je de volgende methode ook volgen om dit alsnog te doen.

Stap 1: Verbind een computer met de wireless router.

Maak een verbinding met de wireless router. Dit mag draadloos zijn of met draad. Draadloos kan als de wireless router nog onbeveiligd is. Als je niet draadloos kan verbinden kan je tijdelijk een kabel leggen tussen de computer en de wireless router. Alle wireless routers laten het toe van PC’s met een netwerkkabel aan te sluiten.

Stap 2: Het IP-adres van de wireless router bepalen.

Open de eigenschappen van de netwerkadapter. Bij Windows Vista, Windows 7 en Windows 8 kan je dat via het netwerkcentrum. Bekijk de details en noteer het IP-adres van de standaard gateway. Het IP-adres van de standaard gateway is het lokaal IP-adres van de wireless router.

IP-adres wireless router bepalen via netwerkcentrum
Eenmaal verbonden kan je via de netwerkdetails het IP-adres van de wireless router vinden.

Stap 3: Log in op de wireless router.

Open je favoriete webbrowser en geef het IP-adres van de wireless router in in de adresbalk. Druk daarna op enter. Bijna alle wireless router vragen vervolgens om een gebruikersnaam en een wachtwoord. Meestal staan deze nog ingesteld op de standaardwaardes. Afhankelijk van het merk en model van de wireless router kan je de volgende gebruikersnamen en wachtwoorden proberen.

Gebruikersnaam: admin
Wachtwoord: admin

Gebruikersnaam: (niet invullen)
Wachtwoord: admin

Gebruikersnaam: admin
Wachtwoord: (niet invullen)

IP-adres wireless router in browser
Typ in de adresbalk van je browser het IP-adres van je wireless router en probeer in te loggen met de standaard inloggegevens.

Op internet kan je de handleiding van elke wireless router terugvinden. In de handleiding vind je de standaardwaardes voor de wireless router. Als je er niet in slaagt om in te loggen dan zit er niet anders op dan de wireless router te resetten. Achteraan op de wireless router is er knop waarmee je het toestel kan resetten. Na een reset kan je dan inloggen met de standaardwaardes voor jouw wireless router.

Stap 4: Noteer of wijzig het wachtwoord.

Eenmaal ingelogd kom je in de gebruikersinterface van de wireless router terecht. Deze interface is voor elke toestel anders. In een wireless router vind je altijd een scherm waar je de volgende zaken kan instellen.

– de encryptie (bijvoorbeeld WEP, WPA of WPA2)

– het wachtwoord

Als je wireless router reeds ingesteld was dan kan je het wachtwoord meestal gewoon aflezen. Als er nog geen beveiliging was ingesteld raden we het aan van dit alsnog in te stellen. De minimum beveiliging is WEP maar beter nog is WPA en WPA2.

Nog een laatste tip. Noteer het wachtwoord….Zelfs een gemakkelijk wachtwoord kan je vergeten.

Plaats een reactie