Je komt het wel vaker tegen. Mensen vergeten hun wachtwoord of kunnen niet meer inloggen omdat hun account gekraakt is. Het belang van een goed wachtwoord wordt vaak onderschat. De vraag is dan ook wie je wachtwoord kan achterhalen en je account eventueel kan kraken? Want hoe onfeilbaar is je wachtwoord eigenlijk? En hoe kun je voorkomen dat je je wachtwoord vergeet?
Tot niet zo lang geleden dacht iedereen dat een wachtwoord het moeilijkst te kraken is als er letters in combinatie met tekens en cijfers worden gebruikt. Dat klopt ook wel, als de kraker net zoals ons een mens is. Dit is echter vaak niet het geval. De tegenwoordige krakers zijn vooral computerprogramma’s die razendsnel allerlei combinaties op het wachtwoord loslaten en niet stoppen tot de code gekraakt is.
Voor een computer maakt het niet uit of het wachtwoord bestaat uit cijfers, letters en andere tekens. Voor een cyberbrein zijn ze allemaal gelijkwaardig. Bijkomend nadeel is ook nog dat een wachtwoord bestaande uit allerlei ‘rare’ tekens moeilijk te onthouden is. Hierdoor is de gebruiker bijna verplicht om het wachtwoord ergens te noteren, wat weer een extra risico met zich meebrengt. Immers, wat als dit geheugensteuntje in de verkeerde handen valt?
Wat is dan wel een goed wachtwoord?
Hier is geen eenduidig antwoord op, maar hieronder staan een paar tips waar je wellicht iets aan hebt.
De vier willekeurige woorden truc
Er bestaan dus computerprogramma’s die binnen de kortste keren een zogenaamd moeilijk wachtwoord kunnen kraken en achterhalen terwijl het vergeten van datzelfde wachtwoord door de bedenker even gemakkelijk is. Punt is dus om het voor de gebruiker niet te moeilijk te maken terwijl het voor de aanvaller schier onmogelijk wordt om het wachtwoord te achterhalen.
Het is eigenlijk heel simpel. Neem vier willekeurige woorden, maakt niet uit wat zolang ze maar niet bij elkaar passen en verbindt die woorden met een streepje. Bijvoorbeeld: ballet-wasbeer-potlood-zigeuner. Dit is dan je wachtwoord. Zelfs als de aanvaller ‘weet’ dat er streepjes tussen vier woorden zitten weet hij niet waar die streepjes staan en dus kunnen de woorden niet geraden worden. Als er een limiet aan tekens wordt gegeven, wees dan creatief met het aantal letters in je woorden of neem drie woorden in plaats van vier.
Dit werkt vooral bij een zogenaamde woordenboekaanval. Bij een woordenboekaanval probeert het cyberbrein of je een woord als wachtwoord gebruikt.
De letters en cijfers truc
Een andere truc. Kies een gemakkelijk te onthouden zin plus een cijfer. Natuurlijk niet zoals: ‘Ik ben op 15 januari jarig’ maar eerder een zinnetje als ‘Nederland heeft 12 provincies en 5 waddeneilanden’ Neem vervolgens alle beginletters en de cijfers en voila dat is je wachtwoord, dus: Nh12pe5w
Wat als je je wachtwoord vergeten bent?
De meeste websites hebben een link die je verder helpt. Vaak sturen ze je een nieuw wachtwoord naar je mailadres.