Wat is browser fingerprinting?

Iedereen weet wat een vingerafdruk is. Met een vingerafdruk kan men de identiteit van iemand te weten komen. Een browser fingerprint is vergelijkbaar. Het is een digitale vingerafdruk van jouw browser. De digitale vingerafdruk is een verzameling van alle informatie die jouw browser vrijgeeft wanneer je een website bezoekt zoals je schermresolutie, de browserversie, taalinstellingen, tijdzone, geïnstalleerde plugins en nog veel meer. Meestal wordt alle verzamelde informatie opgeslagen in de vorm van een reeks cijfers en letters met een vaste lengte. De zogenaamde hash van jouw browser fingerprint.

browser fingerprinting
Browser fingerprinting

Waarom nemen sommige websites een browser fingerprint terwijl je aan het surfen bent?

Meestal wordt browser fingerprinting gebruikt om te bekijken welke websites jij bezoekt. Dus om je surfgedrag te bestuderen zodat men weet welke advertenties het best aan jouw worden getoond. Met de nieuwe privacy regels die tegenwoordig bijna overal moeten gerespecteerd worden is browser fingerprinting populairder dan ooit tevoren. De vraag is nu in hoeverre browser fingerprinting een schending van de privacy is? De informatie die opgeslagen wordt bevat niet je naam, adres maar met de informatie kan je wel herkent worden. Waarschijnlijk gaat hier in de toekomst nog veel over gediscuteerd worden….

Beschermt een VPN je tegen browser fingerprinting?

Helaas niet. Als je een VPN gebruikt kan de website die je bezoekt nog steeds informatie verzamelen van je browser verzamelen. Dit wil niet zeggen dat VPN’s geen nut hebben. Door het gebruik van een VPN hebben ze alvast jouw IP-adres niet.

Hoe kan je je dan wel beschermen tegen browser fingerprinting?

Als je uniek bent ben je gemakkelijk te identificeren. Als je dus altijd dezelfde browser gebruikt die je dan nog eens helemaal aangepast hebt aan je persoonlijke wensen met allerlei plugins of extensies dan wordt je natuurlijk gemakkelijk herkend.

Als je niet steeds dezelfde browser gebruikt. Voortdurend wisselt van scherm resolutie. Soms surft op Windows maar soms ook al eens surft op een Linux systeem en zo kunnen we blijven doorgaan. Dan ben je al veel moeilijker te herkennen, zeker als je dat dan ook nog eens combineert met het gebruik van een VPN en een browser in incognito modus.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie